Rus füzeleri NATO toprağına düştü: 2 ölü

Güncelleme Tarihi:

Rus füzeleri NATO toprağına düştü: 2 ölü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2022 07:00

Endonezya’da G20 zirvesi sürerken Rusya’nın Ukrayna’yı hedef alan füzeleri NATO ülkesi Polonya’ya isabet etti.

Haberin Devamı

Ukrayna’nın Lviv kentine yakın Polonya’nın kırsal bölgesindeki Przewodów köyünde bir traktörün yakınına düşen Rus füzeleri, 2 sivilin ölümüne yol açtı. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, askeri yetkilileri acil toplantıya çağırdı. Ülkedeki askeri birimlerin yüksek hazırlık durumuna getirildiği açıklandı. İlk değerlendirmeler, Rusya’nın doğrudan Polonya topraklarını hedef almadığı, füzenin yanlışlıkla düştüğü şeklinde. Öte yandan düşenin Ukrayna hava savunma sistemlerince önlenen bir Rus füzesine ait parçalar olabileceği de belirtiliyor.

ZELENSKİ: SİZİ UYARMIŞTIK

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Polonya’ya düşenlerin Rus füzeleri olduğunu belirterek “Rusya’nın saldırganlığının Ukrayna ile sınırlı kalmayacağı konusunda dünyayı uyarmıştık” dedi. Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’da, Polonya sınırına yakın herhangi bir bölgenin hedef alınmadığını kaydederek haberleri “gerginliği arttırma amacı taşıyan provokasyon” olarak nitelendirdi.

Haberin Devamı

KOMŞU ÜLKELER ALARMA GEÇTİ

NATO, “Polonya’yla işbirliği halinde sahadan gelen raporları değerlendiriyoruz” açıklamasında bulunurken ABD Savunma Bakanlığı olayı henüz doğrulamadıklarını, araştırmaların sürdüğünü belirtti. Bloomberg, ABD istihbaratından yetkililere dayandırdığı haberinde Polonya topraklarına 2 Rus füzesinin isabet ettiğinin teyit edildiğini aktardı. Macaristan savunma konseyini topladığını bildirdi. Estonya “NATO topraklarının her santimini savunmaya hazırız” derken, Letonya’dan ve Litvanya’dan da “Polonya’nın yanındayız” açıklaması geldi.

 

UKRAYNA’YA BİR GÜNDE 100 FÜZE

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski videokonferansla katıldığı G-20’de ‘10 maddelik bir barış planı’ sunarken, Rus füzeleri dün Ukrayna genelinde enerji altyapısını hedef aldı. Saldırılar sonucu Kiev, Lviv, Sumi, Harkiv dahil pek çok kentte toplam 7 milyon hane elektriksiz kaldı. Ukrayna’nın komşusu Moldova da ülke çapında enerji kesintileri yaşandığını bildirdi. Zelenski, Rusya’nın ülke çapında çoğunlukla enerji altyapısına yönelik 100’den fazla füzeyle saldırı düzenlediğini açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!