Rus elçinin öldürülmesine dünyadan gelen tepkiler

Güncelleme Tarihi:

Rus elçinin öldürülmesine dünyadan gelen tepkiler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2016 00:26

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un Türkiye'de uğradığı silahlı saldırıda öldürülmesi dünyada büyük yankı uyandırdı.

Haberin Devamı

ABD’den yardım teklifi

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, yazılı bir açıklama yaparak Karlov’un öldürülmesini kınadı. Kerry, “Dualarımız ve düşüncelerimiz kurbanın sevdikleriyle, Rus halkıyla ve saldırıda yaralanan diğer kurbanlarla birliktedir. Bu aşağılık saldırıyı araştıran Türkiye ve Rusya’ya yardımlarımızı sunmak için hazırız. Bu saldırı aynı zamanda dünyanın farklı yerlerinde ülkelerini temsil eden tüm diplomatların emniyette ve güvende olma haklarına yapılan bir saldırıdır” dedi. ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin resmi Twitter hesabında Büyükelçi John Bass’ın, “Büyükelçi Karlov’a bu akşam düzenlenen haince saldırıyı şiddetle kınıyorum” mesajı paylaşıldı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price, Rusya Büyükelçisi Karlov’un Ankara'da silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. "ABD, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’a yönelik suikastı güçlü şekilde kınıyor" ifadesini kullanan Price, düşünce ve dualarının Büyükelçi Karlov’un ailesi, sevenleri ve olayda diğer yaralananlarla olduğunu belirtti. Price, Rus halkına ve hükümetine başsağlığı dilediği açıklamasında, şu ifadelere yer verdi:

Haberin Devamı

"Diplomatik heyet üyelerinden birine yönelik bu alçak saldırı kabul edilemez. Terörizmin her türlüsüyle mücadelemizdeki kararlılığımızda Rusya ve Türkiye’yle birlikte duruyoruz."

Trump'tan taziye mesajı

ABD'nin 45'inci başkanı seçilen Donald Trump, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un silahlı saldırıcı sonucu öldürülmesine ilişkin taziye mesajı yayımladı. Başkanlık Geçiş Ekibi İletişim Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, Trump mesajında, "Karlov'un ailesine ve sevenlerine başsağlığı dileklerimizi sunuyoruz. Bir büyükelçinin öldürülmesi uygar düzenin bir ihlalidir ve evrensel olarak kınanmalıdır" ifadelerine yer verdi.

BM'den kınama

Birleşmiş Milletler de saldırıyı kınadı, BM Sözcüsü Stephane Dujarric, “Bir büyükelçiye yapılan bir saldırı hiçbir şekilde haklı gösterilemez. Faillerin adalet önüne çıkarılmasını ümit ediyoruz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

AKPM'den açıklama

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanı Pedro Agramunt, Ankara’da Rus büyükelçiye düzenlenen suikastı, uluslararası işbirliğine karşı bir saldırı olarak niteleyerek, Rusya ve Türkiye’ye destek mesajı verdi.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanı Pedro Agramunt, yaptığı yazılı açıklamada “Rusya Federasyonu Türkiye büyükelçisini hedef alan bu hain saldırıyı şiddetle kınıyorum. Büyükelçi Karpov’un ailesine, meslektaşlarına, dostlarına ve tüm Rus diplomatlara samimi başsağlığı dileklerimi iletiyorum” ifadelerinde bulundu.

Agramunt’in açıklamasında ayrıca, “Bu olay, terörün üye ülkelerimizden birini vurduğu ilk sefer değil; fakat bugünkü saldırı özellikle ciddi, çünkü uluslararası işbirliğinin, barışın ve istikrarın temel unsuru olan diplomasiyi hedef aldı. Parlamenter Meclis adına, üye ülkelere ve özellikle Rusya ile Türkiye’ye terörle mücadelede, değerlerimizi ve kurumlarımızı korumada güçlü desteğimizi iletiyorum” ifadeleri yer aldı.

"Şoke olduk"

Haberin Devamı

Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği de “Büyükelçi Karlov’un canice öldürülmesinden dolayı derinden şoke olduk. Rus meslektaşlarımızla birlikte yas tutuyoruz. #Ankara” mesajını paylaştı. İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore şahsi hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Büyükelçi Karlov’un eşi Marina Karlova ile ailesine başsağlığı dileklerini iletti. Moore, “Bu korkunç cinayeti şiddetle kınıyorum. Bahane yok. Mütevazi, misafirperverlik gösteren bir profesyoneldi” dedi.

"Korkakça saldırı"

Suriye Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında ise “Suriye cumhuriyeti Karlov’un ölümüne neden olan korkakça terör saldırısını kınıyor. Bu aşağılık suç, terörizmin ortadan kaldırılmasına dair çabaların genişletilmesinin aciliyetini ortaya koyuyor” denildi. BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, ise “Bu saldırının hiçbir gerekçesi olamaz. Faillerin yargı önüne çıkarılmasını umuyoruz” ifadesini kullandı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de saldırıyla ilgili Putin’e taziye dileklerini iletti.

Haberin Devamı

"Türkiye ve Rusya ile dayanışma içindeyiz"

Pakistan, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un silahlı saldırı sonucu öldürülmesini kınadı. Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nafees Zakaria, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, saldırıda yaşamını yitiren Karlov'un ailesine başsağlığı dileklerinde bulunarak, Türkiye ve Rusya ile dayanışma içinde olduklarını belirtti.      

"Terörün her türlüsüne karşıyız"

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un silahlı saldırı sonucu öldürülmesini kınadı.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Wang, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile yaptığı telefon görüşmesinde taziyelerini ilettti.    

Haberin Devamı

Wang, ülkesinin, diplomatları hedef alan acımasız terör saldırılarını şiddetle kınadığını belirterek, terörün her türlüsüne karşı çıktıklarını, uluslararası toplumla birlikte Rusya'nın terörle mücadelede çaba ve eylemlerine kararlılıkla destek verdiklerini vurguladı.     

"Bu barbarların amacı ülkeler arasında sorun çıkarmak"

İran, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un silahlı saldırı sonucu öldürülmesini kınadı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, yazılı açıklamasında, "Bu canice eylem uluslararası hukukla hiçbir bağı olmayan radikal grupların, ülkeler arasında sorun çıkarma ve bölgeyi daha fazla istikrarsızlaştırma hedefiyle bu tip barbarca eylemler gerçekleştirdiğini göstermektedir." ifadelerini kullandı.     

Kasımı ayrıca, Rusya hükümetine ve saldırıda yaşamını yitiren Karlov'un ailesine başsağlığı dileklerinde bulundu.   

"Uluslarası barışa yönelik en ciddi tehdit"

BM Güvenlik Konseyi, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un öldürülmesini kınadı.

BM Güvenlik Konseyi'nden tüm ülkelerin onayı ile yapılan basın açıklamasında, Ankara'da Rus Büyükelçisi Karlov'un öldürülmesiyle sonuçlanan "terör saldırısı"nın kınandığı belirtildi.     

Rusya ve Büyükelçinin ailesine taziye dilekleri sunulan açıklamada, terörizmin uluslararası barış ve güvenliğe yönelik en ciddi tehdit olduğu ifade edilerek, gerekçesi her ne olursa olsun terörizmin meşru görülemeyeceği kaydedildi.     

Açıklamada, tüm üye ülkelerin terörle uluslararası hukuk çerçevesinde mücadele etmesi gerektiği belirtilerek, diplomatik temsilcilikler ve diplomatların dokunulmazlıkları ve güvenlikleri için her türlü önlemin alınmasının önemine işaret edildi.     

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da saldırıyı kınayarak Rus hükümeti ve halkı ile Büyükelçinin ailesine taziye dileklerini sundu.     

Genel Sekreter Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Ban Ki-mun'un bu "anlamsız terör eylemi nedeniyle dehşete düştüğü" belirtilerek, diplomatik personel ve sivillerin hedef alınmasının hiçbir şekilde mazur görülemeyeceği vurgulandı.  

"Amaçları ilişkileri bozmak"

Kazakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Kazakistan’ın, Rusya’nın Ankara Büyükelçi Karlov’un ölümüne neden olan saldırıyı şiddetle kınadığı ifade edilerek, suikastın Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkileri bozmak ve korkutmak için tasarlandığı belirtildi.     

Rusya’ya ve Büyükelçi Karlov’un aile ve yakınlarına başsağlığı dileklerinin iletildiği açıklamada, Kazakistan'ın bu düşmanlık eyleminin dikkatli bir şekilde soruşturularak saldırının organizatörlerinin ağır şekilde cezalandırılacağını umduğu kaydedildi.  

"Amacımız bölgede barış olması"

Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili, sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta yayımladığı taziye mesajında, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Karlov'un uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetmesinden derin üzüntü duyduğunu ifade etti.     

Kvirikaşvili açıklamasında, "21'inci  yüzyılda benzeri görülmemiş bir düzeyde şiddet ve çatışmalara şahit olduk. Biz uygar ülkelerin yanındayız ve bu aşırı vahşeti asla kabul edemeyiz. Amacımız bölgede barış olması. İstikrar ve kalkınmanın güçlenmesine katkı sağlamak için her şeyi yapacağız" paylaşımında bulundu.    

"Kanada, suikasti en ağır biçimde kınamaktadır"    

Kanada Dışişleri Bakanı Stephane Dion da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Rus büyükelçinin silahlı saldırı sonucu öldürülmesini kınayarak, "Kanada, Rusya Büyükelçisi Karlov’a düzenlenen suikasti, kelimelerin mümkün kıldığı en ağır biçimde kınamaktadır" paylaşımında bulundu.     

Dion açıklamasında, "Bütün Kanadalılar adına Karlov'un ailesine, dostlarına ve Rus halkına en içten başsağlığı dileklerimi sunuyorum" ifadesini kullandı.     

"Bu eylem bütün insani değerlere aykırıdır"

Katar, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un silahlı saldırı sonucu öldürülmesini kınadı.

Katar Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, saldırı kınanarak, bunun bir suç eylemi olduğu, tüm dini, insani ve diplomatik değerlere aykırı olduğu belirtildi.     

Açıklamada, Katar'ın Rusya'ya ve Büyükelçi Karlov'un ailesine taziyelerini ilettiği ifade edilerek, devletin, ülkenin terörün ve şiddetin her şekline karşı olduğu vurgulandı.      

İsrail ve Avusturya'dan kınama

İsrail ve Avustralya Büyükelçilikleri ile AB Türkiye Delegasyonu, olaya sosyal medyadaki Twitter hesaplarından tepki gösterdi.     

İsrail'in Türkiye Büyükelçiliği, konuyla ilgili olarak "Rusya Federasyonu Büyükelçisi Andrey Karlov'un uğradığı korkunç suikastı üzüntüyle öğrenmiştir. Bu hain saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Ailesine ve Rus halkına başsağlığı diliyoruz" mesajını paylaştı.     

Avustralya’nın Ankara Büyükelçisi James Larsen da şahsi Twitter hesabı üzerinden, suikasti bütünüyle kınadığını belirterek, "Ailesine en derin başsağlığı dileklerimi iletiyorum" açıklamasında bulundu.     

"Derin üzüntü içindeyiz"

 AB Türkiye Delegasyonu tarafından Twitter'da paylaşılan mesajda "Rus Büyükelçi'ye yapılan suikast nedeniyle derin üzüntü ve şok içindeyiz. Bu terörist saldırıyı en kuvvetli biçimde kınıyoruz. Büyükelçi Andrey Karlov'un ailesi ve iş arkadaşlarına başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz" ifadesine yer verildi.  

AB Dış Eylem Servisi'nden yapılan açıklamada, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin saldırısı sonrasında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a gönderdiği mesajı paylaşıldı.     

Mogherini'nin mesajında, "Ankara’da bu öğleden sonra Büyükelçi Andrey Karlov’a gerçekleştirilen akıl almaz saldırıyı duyunca derin sarsıntı yaşadım. Ailesi, çalışma arkadaşları ve Rus yetkililerle tamamen aynı duyguları paylaşıyoruz" ifadeleri kullanıldı.     

AB'nin Rusya'nın Türkiye’deki temsilcisine gerçekleştirilen bu saldırıyı "olabilecek en sert biçimde kınadığı" belirtilen mesajda, "Bu suç teşkil eden şiddet eylemi karşısında Rusya’yla dayanışma içinde olduğumuzu ifade etmek isterim" değerlendirmesinde bulunuldu.  

"Bu çirkin davranışın hiç bir mazereti olamaz"    

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Rusya'nın Türkiye Büyükelçisi’nin öldürülmesini kınıyorum. Ailesine ve Rus halkına başsağlığı diliyorum. Bu çirkin davranışın hiç bir mazereti olamaz" ifadesini kullandı.  

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ise sosyal medya aracılığıyla yaptığı kısa açıklamada, "Büyükelçi Karlov'un ailesi, arkadaşları ve Rusya yönetimine başsağlığı dilerim" ifadelerini kullandı.       

 "Hiçbir şey şiddet ve terörizme gerekçe gösterilemez"

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande yaptığı yazılı açıklamada Rus Büyükelçi Karlov'un silahlı saldırı sonucu öldürülmesini "şiddetle" kınadığını bildirdi.     

 Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault ise yazılı açıklamasında, "Rusya Büyükelçisinin hayatına mal olan saldırıyı büyük bir üzüntüyle öğrendim. Hiçbir şey şiddet ve terörizme gerekçe gösterilemez. Bu korkunç olay karşısında Rusya ve Türkiye'yle dayanışma içindeyiz" ifadelerini kullandı.    

"Bu anlamsız eylemi kınıyoruz"

Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, Türkiye’de Rus elçisinin öldürülmesini sert bir şekilde kınandığı belirterek, düşüncelerinin elçinin ailesinde olduğu ifade edildi.     

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Ankara’daki Rus elçisine yapılan suikastın çok üzücü bir haber olduğunu kaydederek, Alman hükümetinin bu anlamsız eylemi kınadığını belirtti.

"İnsanların öldürülmesini haklı gösterebilecek geçerli hiç bir neden olamaz" 

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev yaptığı açıklamada, Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçisi Karlov’un öldürülmesini kınayarak, ailesine başsağlığı dileğinde bulundu. Plevneliev şu ifadeleri kullandı:    

"Dünyada radikalizmi ve insanların öldürülmesini haklı gösterebilecek geçerli hiç bir neden olamaz. Bu tür olaylar demokratik topluluğunun kararlı tepkisiyle karşılaşmalıdır."  

Bulgaristan Parlamento Başkanı Tzetzka Tzaçeva, "Dün akşam sadece birkaç saat içerisinde ardı adına gelen korkunç olaylar acımasız şiddetiyle bizleri şok etti. Komşu Türkiye’de üst düzey bir Rus diplomat öldürüldü, Berlin’de ise kanlı bir saldırıda çok sayıda insan öldürüldü. İsviçre’de ateş açılması sonucu vatandaşlar yaralandı. Masum insanların hayatlarına karşı, değerler ve özgürlüğe karşı yapılan bu barbar girişimleri hep birlikte kınıyoruz” dedi.

Başbakan Boyko Borisov, Karlov’un silahlı saldırı sonucu öldürülmesiyle ilgili "Bulgaristan bu terör eylemini çok sert şekilde kınıyor. Bu eylemi haklı gösterebilecek bir gerekçe bulunamaz” açıklamasında bulundu.

Dışişleri Bakanı Daniel Mitov, "Andrey Karlov’un öldürülmesine hiçbir gerekçe gösterilemez. Terörün her türünü kınıyoruz ve faillerin bulunmasını ve yargı önüne çıkarılmasını bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Sorumluluk Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar (DOST) Partisi Genel Başkanı Lütfi Mestan, "DOST partisi Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un öldürüldüğü terör eylemini sert şekilde kınıyor. Rus diplomatın yakınları ve ailesine taziyelerimizi bildiriyoruz" dedi. 

"Teröre karşı yoğun mücadele öncelikli hale geldi" 

İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni sosyal medya hesabından “Ankara’da Büyükelçi Karlov’un korkunç şekilde öldürülmesi dolayısıyla Rusya Federasyonu’na yakınlığımı belirtirim" ifadelerini paylaştı.      

Dışişleri Bakanı Angelino Alfano da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Roma’da Rus Büyükelçisi Sergey Razov ile görüştüğünü belirterek, "Türkiye’de Andrey Karlov’un öldürülmesinden dolayı bizim kınamamızı ve taziyelerimi kendisine ifade ettim" dedi.     

İtalya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da derin infial yaratan olayın İtalya tarafından güçlü şekilde kınandığı belirtilirken, İtalyan hükümetinin, Büyükelçi Karlov’un ailesine yakınlığı dile getirildi. Açıklamada, yaşanan bu trajedinin, uluslararası partnerlerle teröre karşı yoğun bir mücadele verilmesini öncelikli hale getirdiği ifade edildi.

"Barbarca bir saldırıdır"  

Yunanistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Ankara’daki Rus Büyükelçi Andrey Karlov’un ölümüne yol açan terörist saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Amacı doğası gereği barışı ve diyalogu desteklemek olan bir diplomatın trajik ölümüne yol açan barbarca bir saldırıdır. Bu suikast eyleminin bölgede gerilimi arttırmaya ve bölgesel istikrarsızlığa yönelik olduğuna ilişkin endişelerimizi belirtiyoruz. Rus hükümetine ve Rus diplomatın ailesine başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz" ifadeleri yer aldı.

"Terörizm, demokratik bir toplumda asla yer bulamayacak" 

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, resmi Twitter hesabından attığı mesajında "Türkiye'de Rus Büyükelçisi'nin öldürülmesini güçlü bir şekilde kınıyorum. Terörizm, demokratik bir toplumda asla yer bulamayacak" diye yazdı.    

İspanya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada "İspanya, Rusya Federasyonu'nun Türkiye'deki Büyükelçisi Andrey Karlov'a karşı yapılan saldırıyı en güçlü ifadelerle kınamaktadır ve terörizme karşı mücadelede verdiği sözleri bir kez daha yinelemektedir. İspanya Hükümeti, bu zor dönemde Büyükelçinin ailesine başsağlığı diler ve Türkiye ve Rusya hükümetleriyle dayanışma içinde olduğunu ifade eder" denildi.  

"Bu olay, bir kez daha terörizmle acımasızca hesaplaşmamız gerektiğini gösterdi"

Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic yayınladığı taziye mesajında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Başbakan Dimitri Medvedev ve Rusya halkına hükümet adına başsağlığı diledi. Vucic mesajında, Sırbistan'ın Rus halkının acısını paylaştığını belirterek, "Bu olay, bir kez daha terörizmle acımasızca hesaplaşmamız gerektiğini gösterdi. Sırbistan her zaman, tüm gücüyle barışa destek olacaktır" ifadelerine yer verdi.    

Sırbistan Dışişleri Bakanı İvica Dacic de mesajında, Ankara'daki terör saldırısını "şiddetle kınadığını" belirterek, "Öldürülen büyükelçinin ailesi, Dışişleri Bakanlığı ve tüm Rusya'nın acısını paylaşıyoruz" dedi. 

Macaristan

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Macar Haber Ajansı'na (MTI) yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ankara Büyükelçisine yapılan saldırıyı sert bir şekilde kınadıklarını söyledi.     

 Szijjarto yaptığı açıklamada, saldırı haberi dolayısıyla şoka uğradıklarını belirterek, “Bu trajedi, terörizmin her türlüsüne karşı mücadele etmemizin gerekliliğini gösteriyor. Büyükelçinin ailesinin yanı sıra Rusya vatandaşlarına başsağlığı dileklerimizi iletiyorum” dedi.  

Romanya   

Romanya Dışişleri Bakanı Lazar Comanescu yaptığı açıklamada, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’a bir mesaj göndererek, Rusya'nın Ankara’daki Büyükelçisi Andrey Karlov’un ölümüyle sonuçlanan bu akşamki saldırıyı şiddetle kınadıklarının altını çizdi.     

Comanescu mesajında bir Büyükelçiye yapılan aşağılık terör saldırısı ile teröre karşı mücadelenin önemine bir kez daha değindi. Rus halkıyla dayanışma içinde olduklarını da belirten Comanescu, hayatını kaybeden Büyükelçinin ailesine de taziyelerini iletti.    

İsveç 

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström ise resmi Twitter sayfasından Rus Büyükelçi Karlov'un öldürülmesini kınayarak, "Derin şoktayım, Rusya'nın Türkiye Büyükelçisi Andrei Karlov'a suikastı bende derin bir şoka neden oldu. Rusya'ya ve merhumun ailesini başsağlığı diliyorum" ifadelerini kullandı.     

Ukrayna

Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin, Twitter hesabından konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Uluslararası hukukun ihlal edilmesinin kabul edilemez” olduğunu söyledi. Uluslararası hukuka ve insan haklarına bağlı kalınması gerektiğini belirten Ukraynalı Bakan, “Rusya, Suriye’deki insan hakları ihlallerinden ve ölümlerden sorumlu. Ancak bu, egemen bir devletin, diğer bir egemen devletteki büyükelçisinin öldürülmesini haklı çıkarmıyor” ifadelerinde bulundu. 

Suudi Arabistan, Yemen ve Mısır'daki El-Ezher, saldırıyı kınadı!

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Suudi Arabistan'ın Rus Büyükelçisine yönelik saldırıyı şiddetle kınadığı, bu eylemin uluslararası kanunlarla diplomat ve elçilerin korunması ile tüm insani ilkelerle çeliştiği belirtildi. Haberde ayrıca saldırıda hayatını kaybeden Büyükelçinin ailesine ve Rusya'ya başsağlığı dileklerine yer verildi.

Yemen Dışişleri Bakanlığı da saldırıyı kınayarak, terörün bitirilmesi için uluslararası tüm çabaların sarf edilmesi gerektiğini kaydetti.

Resmi haber ajansı SABA'da yer alan habere göre, Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Karlov'un öldürülmesinin, İslam ve değerleriyle bir ilişkisinin olamayacağı, ahlaki ve insani değerlere de aykırı olduğu ifade edildi. 

Yemen'in, nedeni ne olursa olsun her zaman şiddet ve terörün karşısında olduğunun vurgulandığı açıklamada, uluslararası çabaların terör ve onu finanse eden kaynaklarla mücadeleye yoğunlaşması gerektiği belirtildi.

Mısır'dan ise El-Ezher Kurumu yaptığı yazılı açıklamayla Büyükelçiye yapılan saldırıyı kınadı.

"İslamın bu tür suçlardan uzak olduğu" ifade edilen açıklamada, "Terörü ve şiddeti yok etmek, ne adı altında olursa olsun masumların öldürülmesini önlemek için dünyadaki çabaların birleştirilmesi gerekiyor" denildi. 

Mısır Dışişleri Bakanlığı, Katar, Kuveyt ve Arap Birliği de yaptıkları açıklamalarla saldırıyı kınamıştı.

Kazakistan

Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in Rus Büyükelçi Karlov’un öldürülmesi haberini derin üzüntüyle karşıladığı belirtildi.

Mesajda, Karlov’un Türkiye-Rusya ilişkilerinin pekiştirilmesine yönelik çalışmalarıyla saygın ve profesyonel bir diplomat olduğuna işaret edildi. Bu terör eyleminin bütün ülkelerin terörle mücadele çabalarını birleştirmesi gerektiğini bir kez daha gösterdiğinin ifade edildiği mesajda, "Hiçbir şiddet eylemi haklı gösterilemez. Kazakistan, terörizmin tüm form ve boyutlarını şiddetle kınıyor" ifadesi kullanıldı.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Kazakistan halkı ve kendi adına Büyükelçi Karlov’un aile ve yakınlarına başsağlığı diledi.

 

Kırgızistan 

Hindistan’da temaslarını sürdüren Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Karlov'un öldürülmesiyle ilgili Rusya Devlet Başkanı Putin’e ve büyükelçinin ailesine, Kırgızistan halkı ve kendisi adına taziyelerini iletti.

Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamada, Atambayev’in Putin’e gönderdiği başsağlığı mesajında, “Büyükelçinin hain ve insanlık dışı silahlı saldırı sonucu ölmesi ile ilgili haberi derin üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayım" ifadesi yer aldı.

Kırgızistan’ın, bir devletin resmi temsilcisine karşı yapılmış bu terör eylemini şiddetle kınadığı vurgulanan açıklamada, Atambayev’in, sorumluların hızlı bir şekilde bulunacağı ve cezasını alacağından emin olduğu kaydedildi

Güney Afrika

Güney Afrika Devlet Başkanı Jocab Zuma, "Güney Afrika devleti ve halkı olarak Rusya büyükelçisine yapılan bu vahşi sadırıyı kınıyoruz." ifadelerini kullandı. 

Yapılan açıklamada Zuma'nın Rusya hükümetine, halkına ve Büyükelçi Karlov’un ailesine başsağlığı dilediği belirtildi. 

Açıklamada, "Herhangi bir terör eylemi cezasız kalmaz ve affedilemez. Bu amaçla Güney Afrika, terörizm ve aşırıcılık yanlısı çetelerle mücadelede uluslararası girişimlere olan bağlılığını yinelemek istiyor" ifadelerine yer verildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!