Rus doğalgazı tehlikede

Güncelleme Tarihi:

Rus doğalgazı tehlikede
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

Moskova ile Sofya arasında patlak veren doğalgaz krizinin faturası Türkiye'ye çıkıyor. Rusya ile anlaşmayı yenilemeyen Sofya, ‘‘Bize istediğimiz gazı vermezseniz, transit borudan Türkiye'ye giden gazı alırım’’ diye Rusya'yı tehdit etti. Rusya ise, ‘‘Bu Türkiye'nin sorunu’’ diyor.

Türkiye'ye Bulgaristan üzerinden gelen Rus doğalgazı bu yıl tehlikeye girdi. Bulgaristan, süresi dolan Rusya ile doğal gaz nakil anlaşmasını yenilemeyerek Moskova'yı bazı siyasi konularda köşeye sıkıştırmak için Türkiye'ye gelen gazı koz olarak kullanmaya başladı. Sofya, Moskova'ya ‘‘Bize istediğimiz gazı vermezseniz Türkiye'ye giden gazı alırım’’ diye tehdit savurdu.

Faturası Türkiye'ye çıkan Bulgar-Rus gaz savaşı konusunda açıklama yapan Rus Gazprom şirketi Genel Müdürü Rem Vyahirev ‘‘Bulgaristan 1998 yılında transit borudan akan Rus doğal gazını almay kalkışırsa muhatabı Gazprom değil Türkiye, Yunanistan ve Makedonya olur’’ diyerek topu bu ülkelere attı.

Bulgaristan'ın gaz anlaşmasını yenilememesi üzerine bu ülkeye verilen doğal gazı keseceklerini ima eden Rus yetkili Sofya Hükümetini Türkiye dahil Rusya'dan doğalgaz alan tüm ülkelere şikayet etti. Rusya'nın siyasi nedenlerle kendilerine baskı uyguladığını ileri süren Bulgaristan Başbakanı İvan Kostov ise Moskova'nın baskılarına boyun eğmeyeceklerini ve gerekirse uluslararası transit borudan gaz alacaklarını yineledi.

Bulgar yönetimi Batı yanlısı tutumları ve askeri açıdan NATO'ya yaklaşmaları yüzünden Moskova'nın şimşeklerini üzerlerine çektiklerini, gaz krizinin bu nedenle patlak verdiğini savunuyor.

Bulgarların uluslararası transit hattan gaz almaları durumunda Türkiye'ye gelen doğal gazın Trakya bölgesine bile yetmeyeceği belirtiliyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!