Rumlara S - 300 misillemesi

Güncelleme Tarihi:

Rumlara S - 300 misillemesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türkiye, Rusya ile füze anlaşması imzalayarak bölgesel barışı tehdit eden Rum Yönetimi'ne karşı ekonomik savaş başlattı. Ankara'nın, S-300 füzelerinin gündeme gelmesinden sonra Rum gemi ve limanlarına yönelik önlemleri uygulamaya koyması, dünya deniz ticaretinde 5'inci sırada bulunan Güney Kıbrıs'a ağır bir darbe vurdu. Birçok uluslararası denizcilik şirketi Rum bandırasından vazgeçerek Malta ve diğer ülkelere yönelirken, transit ticaretin yüzde 50 oranında azalacağı belirtiliyor.

Rum basınına göre, Mersin Limanlar İdaresi tüm uluslararası limanlara gönderdiği bir genelgeyle Rum gemilerine yasak konulduğunu duyurdu. Buna göre, Kıbrıs Rum bandırası taşıyan, Rum uyruklu kişiler adına kayıtlı olan, sahipleri Güney Kıbrıs'ta ikamet eden, Güney Kıbrıs'taki herhangi bir denizcilik güzergahından gelen, güzergahı ne olursa olsun Rum limanlarından birine uğrayan ve Rum ürünü taşıyan gemilere Türk limanlarına giriş izni verilmeyecek.

Rum Denizcilik Şubesi Müdürü Sergios Sergiu, Türkiye'nin Rum ekonomisini baltalamak için acımasızca davrandığını öne sürerek ‘‘Türkiye uluslararası denizcilik kurallarına saygısızlık ediyor. Rum bandırasını taşıyan gemilerin sayısı hızla azalıyor. 60 kadar denizcilik şirketi gemilerinin bandırasını değiştirdi. Birçok uluslararası şirket de Larnaka ve Limasol limanlarını konteynerlerin transit geçiti için kullanmaktan vazgeçti’’dedi.

Limasol Liman Müdürü Kristis Asimenos, Türkiye'nin Rum gemiciliğini tamamen çökertmeye çalıştığını savundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!