Rumlar eski önerileri ‘yeni teklif’ diye sundu

Güncelleme Tarihi:

Rumlar eski önerileri ‘yeni teklif’ diye sundu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2019 08:30

RUM lider Nikos Anastasiadis, bir yıldır Kıbrıs’ta sessiz bir diplomasi yürüten BM temsilcisi Jane Holl Lute aracılığıyla KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya Kıbrıslı Türklere azınlık hakkı tanıyan yeni bir teklif sundu. Anastasiadis, kurulacak yeni federasyonda bir Rum’un sürekli devlet başkanı olmasını, Türklere ise, Rumlarla dönüşümlü başbakanlık önerdi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Rumların bu teklifi dört yıl önce masaya getirdiğini ve tartışıldıktan sonra reddedildiğini belirterek, Rum liderin olumsuz tutumu nedeniyle müzakereleri yeniden başlatmak için temaslarda bulunan BM temsilcisi Lute’nin başarısız olacağını söyledi. Burcu, Anastasiadis’in “eski pilavı yeniden ısıtıp masaya koyduğunu, uzlaşıya varılmış konularda geri adımlar attığını” kaydetti.
KKTC Dışişleri Bakanı Kudret Özersay da, Rum liderin yeni teklif diye masaya koyduğu önerinin bayatlamış ve reddedilmiş eski bir öneri olduğunu belirterek, “Anastasiadis, geçmişte ortaya atılan ve siyasi eşitliği sulandırdığı için devre dışı kalan önerileri yeni diye yutturmaya çalışıyor” ifadesini kullandı.

ORTAK REFERANS BELGESİ ÇALIŞMASI

Haberin Devamı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in geçen yıl mayıs ayında geçici Kıbrıs özel danışmanlığına atadığı Jane Holl Lute, iki yıl önce İsviçre’de başarısızlıkla sonuçlanan Kıbrıs konferansından sonra taraflar arasında ön anlaşma niteliği taşıyacak ortak bir referans belgesi hazırlamaya çalışıyor. Garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin yanı sıra Kıbrıs’a da birçok kez gelen Lute, pazarlıklara zemin olacak uzlaşılmış belgede başarılı olabilirse, Kıbrıs müzakereleri yeniden başlayacak. Lute, Rum yönetimi ve Yunanistan’ın Türkiye’nin garantörlüğünün tamamen kaldırılması, Türk askerinin Ada’dan çekilmesi ve Kıbrıslı Türklere de siyasi eşitlik yerine azınlık hakkı verilmesi gibi taleplerinin metne girmesinde ısrar etmesi nedeniyle ortak belge hazırlamakta güçlük çekiyor.

BAKMADAN GEÇME!