Ruhani Hollande ile görüştü

Güncelleme Tarihi:

Ruhani Hollande ile görüştü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2016 21:27

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Suudi Arabistan ile İran arasındaki sorunun diplomatik yollarla çözülmesini istiyoruz" dedi. Paris'e resmi ziyarette bulunan Ruhani ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Haberin Devamı

Nükleer müzakerelerin ardından diplomasi sayesinde gerçek bir anlaşmaya vardıklarını ifade eden Ruhani, bundan sonra yaptırımların kalkmasıyla bir an önce yatırımlar konusunda anlaşmalar imzalamak istediklerini, kaybedecekleri zamanlarının bulunmadığını söyledi. Ruhani, "Nükleer müzakerelerin sonucunda varılan anlaşmaya herkes uyarsa biz de uyarız" dedi. 

Suriye müzakereleri ile ilgili bir soru üzerine Ruhani, müzakerelerde bazı tarafların tavır değiştirmesi gerektiğini ancak bu şekilde bir ortak uzlaşıya varılabileceğini belirtti. Ruhani, "Suriye ile ilgili kararı Suriye halkı almalı" dedi.

Suudi Arabistan ile ilişkilerini de değerlendiren Ruhani, "Suudi Arabistan ile İran arasındaki sorunun diplomatik yollarla çözülmesini arzu ediyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ise İran ile pek çok alanda işbirliği yaptıklarını ve bugün pek çok konuda anlaşma imzaladıklarını ifade ederek, terörizmle savaş konusunda İran ile aynı kararlılığa sahip olduklarını belirtti.

Görüşmelerinde insan hakları konusunun da gündeme geldiğini belirten Hollande, "İnsan hakları konusunda Ruhani'ye Fransa'nın hassasiyetlerini aktardım" dedi.

Ruhani Hollande ile görüştü

118 AIRBUS İÇİN ANLAŞMA İMZALANDI

Ortak basın toplantısı öncesinde, Hollande ve Ruhani'nin de hazır bulunduğu törende, Fransa'nın, İran'a milyarlarca dolar değerinde 118 Airbus satmasına ilişkin anlaşmanın yanı sıra iki ülke arasında başta petrol, telekomünikasyon ve çevre olmak üzere pek çok alanda işbirliğini öngören anlaşmalar imzalandı. 

İRAN VE TOTAL ARASINDA PETROL ANLAŞMASI

İran Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene, İran ve Fransız enerji şirketi Total arasında petrol anlaşması imzalanacağını açıkladı.İran enerji haber ajansı SHANA'nın haberine göre, resmi ziyaret için Fransa'da bulunan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin heyetinde yer alan Petrol Bakanı Zengene, Paris'te gazetecilere yaptığı açıklamada, "İran, Total şirketiyle bugün bir anlaşma imzalayacak" dedi.Zengene, anlaşmanın detaylarına ilişkin bilgi vermedi.

Haberin Devamı

Total Yönetim Kurulu Başkanı Patrick Pouyanne, resmi ziyaret için Paris’te bulunan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bugün öğlen saatlerinde bir araya gelmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!