Rose'u kurtarma savaşı

Güncelleme Tarihi:

Roseu kurtarma savaşı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Tanzanya ve Kenya'daki saldırıda can kaybı 200'e ulaştı. Ancak dün herkes Nairobi'deki enkazın altında yaşama savaşı veren Rose isimli kadını kurtarmak için seferber oldu.

Adı Rose. Şimdilik onun hakkında fazla birşey bilinmiyor. Nairobi'deki patlamada elçiliğin yanındaki Ufundi binasının enkazı altında kaldı. Üzerindeki tonlarca ağırlığındaki beton yığınına rağmen yaşama sıkıca tutundu. Kurtarma ekiplerine sesini duyurdu. Onlarla sohbet etti. Sonra aniden sesi duyulmaz oldu. Dakikalar saatleri kovaladı. Tam Rose'dan ümit kesilmişken, dün sabah saatlerinde enkaz altından yine ses geldi. Bu Rose olabilirdi.

Bir defasında iki hafta boyunca enkaz altında kalan bir kadını kurtardıklarını söyleyen İsrailli kurtarma ekibinin liderlerinden Meital Hallawi, Rose’dan ümidi kesmedik ve o çok güçlü bir kadın ve hayata sıkıca tutunuyor' dedi. Bir yandan kadına ulaşmaya çalışan kurtarma ekipleri, bir yandan da Rose'u yaşatmak için enkazın altına oksijen veriyorlar. Kızılhaç yetkilileri ise binanın zemin katında Rose'un yanı sıra başka kişilerin de bulunabileceğini belirtiyor.

Oklahoma uzmanları

Enkaz kaldırma çalışmaları sürerken bir yandan da saldırıların faillerinin bulunması için soruşturma yürütülüyor. İsrail radyosuna göre saldırıda Semtex olarak alınan tahribat gücü yüksek plastik patlayıcı kullanıldı. Nairobi ve Tanzanya'daki soruşturmaya 1995 yılında Oklahoma'da bir kamu binasına düzenlenen ve 168 kişinin öldüğü saldırıyı aydınlatan uzmanlar da katılıyor.

İslami terör örgütleri

Plastik patlayıcı elde etmenin zorluğuna dikkat çeken uzmanlar, bu nedenle saldırının büyük terör örgüt işi, hatta devlet terörü olabileceğine işaret ediyor. İslami terör örgütleri, Dahran ve New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'ne düzenlenen saldırılara da adı karışan milyarder terörist Osama bin Laden, şüphelilerin başında geliyor. Bu arada Tanzanya’da kimliği açıklanmayan bazı şüpheliler tutuklandı.

Facia daha büyük olabilirdi

Washington Post Gazetesi'nin haberine göre, Nairobi'deki saldırıda patlayıcı yüklü araç ilk önce Büyükelçiliğin ön kapısına geldi. Güvenlik görevlileri, aracın girmesine izin vermediler ve arka kapıya yolladılar. Arka kapıya giden saldırganlar, güvenlik görevlilerini el bombası atıp öldürdükten sonra aracı havaya uçurdular.

Bomba taşıyan su tankeri

Tanzanya'nın başkenti Dar es Salaam'daki saldırıda ise patlayıcının Büyükelçiliğe düzenli olarak su getiren mavi tankerin altına yerleştirildiği sanılıyor. Patlamanın meydana geldiği sırada tanker yine elçiliğe su getirmiş, girişte içeri girmek için izin bekliyordu. Patlamada kamyon şoförüyle birlikte, yardımcısı ve kapıdaki beş Tanzanyalı güvenlik görevlisi de hayatını kaybetti.

Kameralar çözecek

Saldıralara elçiliklerdeki güvenlik kameralarının ışık tutması bekleniyor. Ancak güvenlik kameralarının patlamanın ne kadarını çektiği henüz açıklık kazanmadı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!