Roma’da ötanazi gerilimi

Güncelleme Tarihi:

Roma’da ötanazi gerilimi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2006 00:00

İtalya’yı günlerdir meşgul eden ötanazi tartışması dün başkent Roma’nın iki ayrı köşesi arasında müthiş bir gerilime sahne oldu.

Papa 16. Benedikt, Vatikan’ın Aziz Petrus Meydanı’ndaki geleneksel pazar konuşmasında, İtalyan şair Piergiorgio Welby’nin ötanaziyle ölümüne gönderme yaparak, hayatın kutsal olduğunu ve Tanrı’nın verdiği hayatın ancak doğal bir ölümle son bulabileceğini söyledi. O sırada, Roma’nın bir başka meydanında bireylerin umutsuz hallerde yaşamına son verme hakkını savunan yaklaşık bin kişi Welby’yi son yolculuğuna uğurluyordu.

Kas erimesi hastalığına yakalandığı için 9 yıldır solunum makinesine bağlı olarak tepeden tırnağa felçli bir yaşam süren İtalyan şair Piergiorgio Welby, ötanazi mücadelesini kazandı, ancak ölümünden sonra Katolik Kilisesi’nin katı doktriniyle yüz yüze geldi. Ötanazi hakkı için yıllardır mücadele veren, cumhurbaşkanına kadar mektuplar yazan Welby, doktoru Mario Riccio’nun kendisine sakinleştirici verip solunum cihazını kapatmasıyla birlikte geçen çarşamba günü arzusuna kavuşmuştu.

Ancak Welby’nin hayatına bu şekilde son verilmesi Katolik Kilisesi’ni kızdırdı ve şairin dini törenle uğurlanmasına izin verilmedi. Welby’nin koyu Katolik annesi Luciana, bu karar yüzünden bir yıkım daha yaşarken, dün Roma’da Welby’yi uğurlayan yaklaşık bin kişi "Kilise utansın" diye sloganlar attı. Welby’nin yaşadığı semtin kilisesi önündeki uğurlamanın ardından, Welby’nin cenazesi yakılmak üzere krematoryuma götürüldü.

İşte bu sırada Roma’nın diğer tarafında, Vatikan sınırları içindeki Aziz Petrus Meydanı’nda geleneksel pazar konuşmasını yapan Papa 16. Benedikt, hayatın kutsallığından söz ediyor ve tanrının verdiği canın ancak doğal bir ölümle bu dünyadan ayrılabileceğini söylüyordu. Kilise doktrini bireylere ölme hakkı tanımazken, İtalyan Ceza Yasası ötanazi uygulayanlara 15 yıla kadar hapis öngördüğü için Roma Başsavcılığı Welby’nin ölümüyle ilgili soruşturma başlattı.

Solunum cihazını kapatan Dr.Mario Riccio, bu uygulamanın ötanazi olmadığında ısrar ediyor.

İSA ONAYLAMAZDI
/images/100/0x0/55eb123af018fbb8f8a92836

Kilisenin kararı Katolikler tarafından bile insafsızlık olarak değerlendirildi. Meydandaki törene katılan bazı dindarlar, kilisenin tavrını protesto için kilisedeki komünyon töreni yerine Welby’ye destek için meydana gittiklerini söylediler. İktidardaki merkez sol ittifak içindeki en büyük partiye mensup olan Senatör Gavino Angius, "Kilise nasıl böyle bir karar verdi aklım almıyor. Tam da Noel zamanı şok geçirdik. Hz.İsa’nın böyle bir kararı onaylayacağını sanmıyorum" dedi.

Kilise: Dini tören yok

Ölmek için aylarca yalvardıktan sonra doktoru tarafından solunum cihazı kapatılan Piergiorgio Welby’nin dini törenle gömülmesine Katolik Kilisesi izin vermedi. Bazı koyu Katolikler bile kiliseyi insafsızlıkla suçlarken, kas erimesinden ötürü 9 yıldır felçli olan Welby’ni dini olmayan cenaze töreninde yüzlerce kişi "Kilise utansın" diye slogan attı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!