Rejim üç kez daha klor gazı kullandı

Güncelleme Tarihi:

Rejim üç kez daha klor gazı kullandı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2018 23:46

Birleşmiş Milletler insan hakları müfettişleri, Suriye hükümet güçlerinin bu yıl Guta ve İdlib’de üç kez daha, kullanımı savaş suçu olarak nitelendirilen yasaklı klor gazı kullandığını belirtti.

Haberin Devamı

Bir BM yetkilisi, klor gazının kullanıldığı üç saldırı ile Suriye Soruşturma Komisyonu’nun 2013’ten beri belgelediği kimyasal silah kullanımı sayısının 39’a ulaştığını belirtti. Bu saldırılardan 33’ü Suriye hükümetine atfedilirken, kalan altısını kimin düzenlediği belirlenemedi. Müfettişler 22 Ocak ve 1 Şubat’ta başkent dışındaki Duma ve doğu Guta’da meydana gelen olaylara atıftabulunarak “Hükümet güçleri doğu Guta’yı yeniden ele geçirmek için, nüfusun yoğun olduğu bölgelere kimyasal silah kullanımı da dahil olmak üzere çok sayıda ayrım gözetmeyen saldırı düzenledi” dedi. BM raporuna göre, İdlib vilayetinde de 4 Şubat’ta klor gazı kullanıldı.

AFRİN HAREKÂTI DA BM RAPORUNA GİRDİ

Reuters Ajansı’na göre BM raporunda Türkiye’nin Suriyeli muhaliflerle birlikte Afrin’de yürüttüğü “Zeytin Dalı Operasyonu” sırasında düzenlediği hava ve kara saldırıları da yer aldı. TSK ve birlikte hareket eden Suriyeli muhalif silahlı gruplar mart ayında, Afrin kentinin kontrolünü terör örgütü PKK’nın uzantısı YPG’den almışlardı. Raporda Afrin’in ana hastanesi, bir pazar yeri ve evlerin vurulduğu belirtildi. Raporda, “20 Ocak’ta hava saldırılarına başlayan Türk hava kuvvetleri öncesinde alınabilecek tüm önlemleri alamamış olabilir ki, bu uluslararası hukukun ihlali anlamına gelir” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!