Rapor gerilimi

Güncelleme Tarihi:

Rapor gerilimi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2016 19:37

Alman İçişleri Bakanlığı’nın Türkiye’yi, “İslamcı grupların merkezi eylem platformu” olarak değerlendirdiğinin ortaya çıkması Almanya’da hükümet ortaklarını karşı karşıya getirdi. Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD), İçişleri Bakanlığı’ndan bu suçlamalara yönelik delilleri istedi. Türk Dışişleri de rapordaki iddialara sert tepki gösterdi.

Haberin Devamı

ALMANYA İçişleri Bakanlığı’nın anamuhalefetteki Sol Parti’nin Türkiye hakkındaki soru önergesine verdiği ‘gizli’ notlu rapor yoğun tartışma yarattı. Alman medyası olayı birinci haber olarak verdi ve hükümetin, ilk kez Türk hükümetinin terör örgütlerine destek verdiğini resmen onayladığına dikkat çekti. İçişleri Bakanlığı’nın Dışişleri Bakanlığı’nın görüşü alınmadan bu sınıflandırmayı Sol Parti’ye aktarması, hükümet ortaklarını da karşı karşıya getirdi. Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) İçişleri Bakanlığı’ndan Türkiye’nin terör örgütlerini desteklediğine yönelik delilleri istedi.

‘ÇOK AĞIR SUÇLAMA’

SPD dış politika sözcüsü Rolf Mützenich, bunun çok ağır bir suçlama olduğunu belirtti ve Bakanlığın elindeki bilgileri Meclis’e sunmasını istedi. Sol Parti, Almanya’nın NATO müttefiki Türkiye’yi resmen terör örgütüne destek veren ülke olarak sınıflandırdığını ve bundan gerekli sonuçların çıkarılmasını istedi. Muhalefet partisi Yeşiller ise, hükümetten konunun tüm yanlarıyla açıklığa kavuşturulmasını talep etti.

Haberin Devamı

HATA OLDU’ AÇIKLAMASI

Önceki gün kamuoyuna sızan raporda Alman İçişleri Bakanlığı Türkiye’yi “İslamcı grupların merkezi eylem platformu” olarak sınıflandırmıştı. Alman İçişleri Bakanlığı’nın gizli olarak sınıflandırdığı cevabında, “Türk hükümeti Orta ve Yakındoğu’daki İslamcı terör örgütlerine yıllardır destek veriyor ve iktidar partisi AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mısır’daki Müslüman Kardeşler, Hamas ve Suriye’deki silahlı İslamcı muhalefete yönelik çok sayıda dayanışma mesajı ve destek eylemleri, Müslüman Kardeşler ile ideolojik yakınlıklarını gösteriyor” denilmişti. Mützenich, “Eğer bu iddia doğruysa ölçü, eylem platformu şiddet eylemleri için kullanıldı mı olmalı. Eğer öyleyse, o zaman işbirliğini yeniden gözden geçirmemiz lazım” dedi. Alman İçişleri Bakanlığı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bir yanlışlık sonucu Dışişleri Bakanlığı’nın görüşünün alınmadığını ve bunun bir hata olduğunu belirtti. İçişleri Bakanlığı, soru önergesine verilen cevabın gizli olarak sınıflandırıldığı, bu nedenle içerikle ilgili açıklama yapılamayacağı kaydedildi. Alman hükümeti raporla ilgili yaşanan gerilimi yumuşatmaya çalıştı. İçişleri Bakanlığı ve Başbakanlık yaşanan bu kazayı düzeltmek için çaba sarfetti.

Haberin Devamı

‘TÜRKİYE ÖNEMLİ MÜTTEFİK’

Alman hükümeti bu rapora katılmadı. Hükümet sözcüsü Steffen Seibert şöyle dedi: “Türkiye islamcı terörle mücadelede önemli bir müttefik. Dünyanın siyasi olarak en hareketli, en çatışmalı, en huzursuz bölgesinin yanında. Türkiye devamlı İslamcı terörün kurbanı oldu. 2015, 2016’da Ankara, İstanbul, Suruç’ta olan korkunç terör saldırılarını hatırlayın. Çok sayıda insan hayatını kaybetti. Türkiye bizim görüşümüze göre IŞİD’le mücadelede önemli bir müttefik. Bu nedenle Alman askerleri IŞİD’le mücadelenin bir parçası olarak İncirlik’te konuşlandırıldı. İslamcı terör tehlikesi Türkiye’yi de, Almanya’yı da, Avrupa’yı da tehdit ediyor.” Hükümet sözcüsü Seibert, Türkiye ve AB arasındaki mülteci sözleşmesi bu durumda devam edecek mi sorusuna, “Ne Almanya ne de Avrupa, bu anlamlı sözleşmeyi sorgulamak için bir gerekçe görmüyor” cevabını verdi.

KİM SIZDIRDI

Haberin Devamı

‘Gizli’ notlu raporu basına kimin sızdırdığı ise halen bilinmiyor. Hükümete soru önergesini veren Sol Partili Federal Meclis Dışilişkiler Komisyonu üyesi Sevim Dağdelen, Alman ARD kanalına, belgeyi kimin sızdırdığını bilmediğini, belgeyi kendisinin aldığını, ancak bunu dışilişkiler komisyonu üyeleriyle paylaştığını söyledi. Sevim Dağdelen, belgenin nasıl sızdığının önemi olmadığını belirterek şöyle dedi:  “Alman Ordusu’na ait Tornado keşif uçakları terör örgütü IŞİD’le mücadele kapsamında istihbarat topluyor, bunları IŞİD’e karşı mücadele koalisyonunun ortağı olan Türkiye ile paylaşıyor.”

DIŞİŞLERİ’NDEN O İDDİALARA TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı, Alman devlet televizyonu ARD’nin ‘Alman hükümeti Türkiye’nin terör örgütlerine destek verdiğini düşünüyor’ şeklindeki haberine tepki gösterdi. Bakanlık haberdeki iddialarla ilgili, “Sayın Cumhurbaşkanımızı ve hükümetimizi hedef almak suretiyle bir süredir  ülkemizi yıpratmaya çalışan çarpık zihniyetin yeni bir göstergesidir” değerlendirmesinde bulundu. Bakanlık, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Bu iddiaların arkasında, Türkiye’yi hedef almayı sürdüren PKK terör örgütünün kanlı eylemleri dahil,  terörle mücadelede çifte standartlı tutumları bilinen Almanya’daki bazı siyasi çevrelerin de bulunduğu aşikardır. Türkiye, kökeni ne olursa olsun terörün her türü  ile samimiyetle mücadele eden bir ülke olarak, diğer ortak ve müttefiklerinden de aynı şekilde hareket etmelerini beklemektedir” denildi. Almanya İçişleri Bakanlığı, Türkiye’nin, “Mısır’daki Müslüman Kardeşler, Hamas ve Suriye’deki silahlı muhalif gruplara destek verdiğini” özellikle 2011 yılından itibaren “Türkiye’nin Ortadoğu bölgesindeki İslamcı gruplar için bir merkez haline geldiğini” iddia etmişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!