PYD: Türkiye rahat olsun

Güncelleme Tarihi:

PYD: Türkiye rahat olsun
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2015 22:47

ABD’nin bombardıman desteği ve Arap müttefikleri eşliğinde Türkiye sınırındaki Tel Abyad’ı önceki akşam IŞİD’den geri alan YPG, kent için bir yol haritası hazırladı.

Haberin Devamı

PKK destekli PYD’nin lideri Salih Müslim, Hürriyet’e yaptığı açıklamada asayiş sağlandıktan sonra PYD’nin silahlı kanadı YPG’nin kent merkezinden çekileceğini, yönetimin sivillere bırakılacağını söyledi. Müslim, “Türkiye rahat olsun... Türkiye, kendini güvende hissederse biz de kendimizi güvende hissederiz” diye konuştu.

PYD: Türkiye rahat olsun

ROJAVA’nın savunma gücü YPG’nin Arap müttefikleri Burkan el Fırat, Liva el Tahrir ve Rakka el Suvvar ile birlikte ABD’nin hava desteği eşliğinde IŞİD’i Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinin karşısındaki Tel Ebyad’dan çıkarmak için 29 Mayıs’ta başlattığı operasyon önceki akşam hedefine ulaştı. Batıda Kobani, doğuda Serekaniye’den hareket eden güçler önceki gün Tel Ebyad’ın güneyinde buluşup IŞİD’in merkez üssü Rakka ile koridoru kapatmış ardından Akçakale sınırının karşısındaki kontrol noktalarını ele geçirmişti. Dün doğudan ve batıdan IŞİD’i temizleyerek ilerleyen güçler şehir merkezinde buluştu. 80’i havadan düzenlenen operasyonlarda olmak üzere 120 civarında IŞİD üyesi öldürülürken birkaçı da yakalandı. Bundan sonra nasıl bir sürecin işleyeceği konusunda gözler YPG’ye çevrildi.

Haberin Devamı

PYD: Türkiye rahat olsun
IŞİD’in kaybetmesi iyi, PYD’nin kazanması kötü

PYD (Demokratik Birlik Partisi) Eşbaşkanı Salih Müslim’in Hürriyet’e yaptığı açıklamaya göre Tel Abyad’da sivil ve güvenlik yönetimi tesis edilecek. Bunun için yol haritası şöyle:

-Önce şehir merkezi ve köylerdeki bubi tuzakları ve mayınlar temizlenecek. Buna paralel olarak dışarıdan olası saldırılara karşı savunma hatları oluşturulacak.
-Şehrin güvenliği sağlanınca Tel Ebyad’ı terk etmek zorunda kalmış sivillerin dönüşü organize edilecek.
-İnsanların dönüşünün ardından tüm kesimlerin temsil edildiği sivil yönetim oluşturulacak.
-YPG ve diğer savaşçı güçler şehrin merkezinde güvenliği oluşturulacak asayiş birimlerine teslim edip kendileri dış hatlara çekilecek. Sivil alanlarda silahlı güç bulunmayacak.

PYD: Türkiye rahat olsun
BAKANLAR KURULU'NDA HARİTAYLA 'KUZEY KUŞAĞI' UYARISI

TÜRKİYE’YE MESAJ

Salih Müslim sınır kapısının işletilmesi konusunda da Türkiye ile işbirliğine hazır olduklarını belirterek “Daha önce de teklif ettiğimiz gibi Özgür Suriye Ordusu ile birlikte sınır kapısının kontrolünü sağlayabiliriz. Türkiye’nin bu konuda rahat olmasını istiyoruz. YPG tek başına kapıyı tutsun demiyoruz. Birlikte hareket ettiğimiz Burkan el Fırat, Liva el Tevhid ve Rakka Suvvar gibi gruplar var. İşbirliği içerisinde işlerimizi yürütebiliriz” dedi. Salih Müslim, Araplar ve Türkmenlere yönelik etnik temizlik suçlamalarına da “Hiç kimse insanların kendi evlerine ve toprağına dönüşünü engelleyemez. Böyle bir suçlamanın dayanağı yok. Bütün insanlar evlerine dönecek, IŞİD’in saflarına katılıp kan dökmüş olanlar dışında kimsenin korkmasına gerek yok. Biz birbirimizi tanırız. Kimin ne tür suçlar işlediğini herkes bilir. Elbette kan dökmüş olanlar yargıya teslim edilecektir. Bunun dışında herkes rahat olsun. Türkiye de rahat olsun. Sınırın iki yakası da bizim halkımızdır. Biz kendi halkımıza nasıl düşmanlık ederiz, böyle bir şey sözkonusu olabilir mi? Defalarca söyledik Türkiye kendini güvende hissederse biz de kendimizi güvende hissederiz. Türkiye’nin korkularından kurtulması gerekiyor” dedi. Ayrıca 2012’den sonra İslamcı güçlerin bölgeden çıkarttığı 10-12 bin civarında Kürt’ün de tekrar evlerine yerleşmeleri konusunda çalışmalar yürütülecek. Bu ailelerden bazılarının evleri IŞİD üyeleri tarafından kullanılıyordu.
Bölge halkı çekiniyor
Kobani Kantonu Dış İlişkiler Bakan Yardımcısı İdris Nassan da Hürriyet’in Tel Ebyad’ın yeni bir kanton olup olmayacağı sorusuna şu yanıtı verdi: “Şu anda önceliğimiz Tel Ebyad’ın tamamen güvenli hale gelmesidir. Çevredeki tehlike geçmiş değil. Tel Ebyad’ın nasıl yönetileceğine tamamen kendi halkı karar verecek. Sivil yönetim konseyi Arap, Kürt ve Türkmen ve diğer etnik gruplardan oluşacak. YPG değil onlar karar verecek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!