Putin, Ukrayna’ya asker gönderme yetkisinin iptalini istedi

Güncelleme Tarihi:

Putin, Ukrayna’ya asker gönderme yetkisinin iptalini istedi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2014 15:23

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus ordusunun Ukrayna’ya gönderilmesi konusunda 1 Mart’ta kendisine verilen yetkinin iptalini istedi.

Haberin Devamı

Kremlin basın danışmanı Dmitri Peskov, Putin’in Federasyon Konseyi’nden Rus ordusunun Ukrayna’ya gönderilmesi ile ilgili verdiği yetkiyi iptal etmelerini istediğini belirtti. Peskov, “Putin, Viyana’ya gerçekleştireceği ziyaret öncesi Rusya parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi’ne bir mektup gönderdi. Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko’dan 1 Mart 2014 tarihli Rus ordusunun Ukrayna topraklarında kullanılmasına dair yetkinin iptalini istedi.” dedi.

Peskov, Putin’in üçlü görüşmelerin başlamasının ardından Ukrayna’nın doğu bölgelerinde durumun normalleşmesini beklediğini vurguladı.

NORMALLEŞME İLE BAĞLANTILI
Federasyon Konseyi Başkan Yardımcısı Andrey Klimov, 1 Mart 2014’te Kırım ve Sivastopol’da yaşayan Rus nüfusun hayati tehlikelerinin bulunması nedeni ile bu yönde bir karar alındığını hatırlattı ve ordunun Ukrayna’da kullanılmasına yönelik iznin siyasi-sosyal durumun normalleşmesi ile bağlantılı olduğunu söyledi.

Putin’in talebini Ukrayna’da normalleşme sürecinin başladığının işareti olarak gördüğünü ifade eden Klimov, “Orada cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı. Rus yetkililer, Kiev yönetimi ve doğu bölgesi yetkililerinin de katılımı ile ateşkes ilan edilerek müzakereler başladı. Bu nedenle Devlet Başkanı Putin bu kararı aldı. Biz de kendisini destekliyoruz.” dedi.

Haberin Devamı

ATEŞKESİN ETKİSİ
Ukrayna’da yeni seçilen Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun ilan ettiği ateşkese, Donetsk bölgesi federasyon yanlısı gruplar da destek verdi. 27 Haziran’a kadar sürecek ateşkes sürecinde barış müzakerelerinin başlaması planlanıyor. Zaman sınırlamasına tepki gösteren Moskova, genel af, yerel yönetimlerin yetkilerinin artırılması, Rusçanın güçlendirilmesi gibi bir dizi iyileşmeye olumlu bakıyor.

OBAMA İLE GÖRÜŞMÜŞTÜ
Rusya Devlet Başkanı Putin, dün akşam da ABD Başkanı Barack Obama ile Ukrayna’da ateşkes sürecini ele almış, yerel güçlerle müzakerelerin başlamasının öncelikleri olduğunu ifade etmişti.

Ukrayna krizi sürecinde alarm durumunda olan Rus ordusu da kalıcı birliklerine dönüyor. Batı Askeri Bölgesi Sözcüsü Oleg Koçetkov, Kaliningrad’da tamamlanan tatbikat sonrası askerlerin kalıcı üslerine döndüğünü söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!