Protesto notası verildi

Güncelleme Tarihi:

Protesto notası verildi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2016 22:50

Irak’ın Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber İbrahim el Alevi dün erken saatlerde Dışişleri Bakanlığı’na davet edildi.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Yıldız, El Alevi’ye sözlü ve yazılı olarak Ankara’nın protestosunu iletti. Irak Dışişleri Bakanlığı da Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi’ni bakanlığa çağırma kararı aldı. Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı Ankara’da bulunduğu için, Bağdat’ın diplomatik tepkisini hafta başında vermesi bekleniyor. Kaymakçı’nın da cumartesi günü Bağdat’a döneceği öğrenildi.

GÖRÜŞME 1 SAATİ GEÇTİ: Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nda yaklaşık 1 saat 15 dakika süren görüşmede Büyükelçi Yıldız, Irak Meclisi’nin aldığı kararın Irak halkının büyük bir bölümünün görüşlerini yansıtmadığını belirterek, Türkiye’nin her türlü ekonomik ve siyasi bedelleri ödemeyi göze alarak Irak’ın toprak bütünlüğü ve egemenliğini kuvvetli şekilde savunduğunu hatırlattı. Yıldız, Türkiye’nin hiçbir şekilde Irak’a yönelik bir tehdit unsuru olmadığının altını çizerek, Türk askerinin Irak yönetiminin daveti üzerine Başika’da bulunduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

‘NEDEN ŞİMDİ’ SORUSU: Mezhepçi yaklaşımın iki ülke ilişkilerini ciddi zararlar vereceği uyarısında bulunan Yıldız, TBMM’nin açıldığı 1 Ekim’de kabul edilen Irak ve Suriye tezkeresiyle ilgili bakanlık açıklamasında yer aldığı gibi, “TBMM tezkeresi yeni bir tasarruf değildir. Irak’ın kuzeyinden kaynaklanan PKK terör örgütü tehdidine karşı ilk defa 2007’de kabul edilmiştir. DEAŞ terör örgütünün ortaya çıkmasıyla birlikte bu örgütü ve Suriye’yi de kapsayacak şekilde genişletilmiştir” bilgisini paylaştı. Yıldız bu kapsamda, yıllardan beri kabul edilmekte olan tezkereye ses çıkarmayan Irak Meclisi’nin şimdi neden konuyu gündeme getirdiğine dair Bağdat’tan izahat beklendiğini bildirdi.

‘MEZHEPÇİ ANLAYIŞTAN VAZGEÇİN’: Irak yönetiminden Musul’dan DEAŞ’ın çıkarılması sonrası oluşacak yeni dönemde mezhepçi ve çıkarcı bir anlayıştan vazgeçmesini isteyen Büyükelçi Yıldız, kararda Musul açıklamaları nedeniyle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı hedef alan çirkin ithamları da Türkiye’nin şiddetle protesto ettiğini vurguladı.          

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!