Prostat kanserinde umut veren gelişme

Güncelleme Tarihi:

Prostat kanserinde umut veren gelişme
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 1997 00:00

Haberin Devamı

ABD'li araştırmacılar prostat kanserine karşı yeni bir yöntem geliştirerek başarıyla uyguladılar.

Maryland'deki Bethesda Ulusal Sağlık Ensitüsü ve Berkeley Üniversitesi tarafından fareler üzerinde yapılan bir araştırma sonucu vücudun savunma sisteminin önemli bir unsuru olan ‘‘lenfosit-T'' adı verilen akyuvar hücresi, kanserli hücrelere karşı ilk kez etkili bir şekilde harekete geçirildi.

Bilim adamları söz konusu araştırmada 2 yöntemi, genetik manipülasyon ve bağışıklık hücrelerinin aktivasyonunu birlikte kullandılar. Ayrıca ilk kez üzerinde deneme yapabilecekleri, prostat kanseri hücreleri üreten bir fare geliştirdiler.

Araştırma sırasında normalde kanserli hücrelere karşı harekete geçmeyen Lenfosit-T hücresi iki yoldan aktive edildi. Birinci yolda, normal durumda kanserli hücreyi tanımayan lenfositin bu hücreleri tanıması ve mücadele etmesi sağlandı. Bunun için kanserli hücrelerin lenfosit tarafından tanınması amacıyla genetik manipülasyon yapıldı. Kanserli hücreler belirli kimyasal bir sinyal vermeye başlayınca lenfosit tarafından tanındı. Böylelikle vücuda yabancı, düşman bir madde girdiğini anlayan lenfosit derhal saldırıya geçti.

İkinci yolda ise sinyali alan lenfosit hücresi, düşman üzerine kararlılıkla ve büyük bir güçle gitmesi için takviye edildi. Yani lenfosit hücresine doping yapıldı. İyice güçlenen lenfosit kanserli hücrelerle başarıyla mücadele etti.

Şimdilik bu metod prostat kanseri olan insanlarda kullanılamıyor. Ancak, uzmanlar, araştırmanın insanlığın belası kanser hastalığıyla mücadelede çok önemli bir adım olduğunu belirttiler. Prostat kanseri en çok ölümlere yol açan kanser hastalıkları içinde akciğer ve bağırsak kanserinden sonra 3'ncü sırada yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!