Prostat kanserinde radyoaktif umut

Güncelleme Tarihi:

Prostat kanserinde radyoaktif umut
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 1999 00:00

Haberin Devamı

Prostat kanseri vakalarında radyoaktif implantlar umut veriyor.

Fransız doktorlar 6 aydır uyguladıkları bu metodun ‘diğerleri kadar başarılı ve yan etkilerinin çok daha az olduğunu’ açıkladılar.

Marsilya'da yapılan Prostat Kanseri konulu bir seminerde konuşan Profesör Franck Bladou ‘Bu seminerde prostat kanserine karşı elde edilen başarılar tartışılacak. Cerrahi (prostatın alınması) ve klasik radyoterapinin yanı sıra ‘curieterapi' de tartışılacak' dedi.

‘Curieterapi' (Curietherapie) denilen teknikte, anestezi altındaki hastanın deri altına radyoaktif madde (radyum) yerleştiriliyor. Bu maddenin radyoaktif etkisi bir yıl boyunca sürüyor. Böylece, klasik radyoterapide birkaç hafta süren yoğun tedavi yerine, daha uzun süreli ama yan etkileri daha az olan bir tedavi uygulanıyor.

Uzmanlara göre, ‘Curieterapi' gören hastalarda (klasik tedavinin en önemli sorunu olan) mesane ve rektum yanmaları asgariye iniyor. Bu metodda, cerrahi müdahalede ortaya çıkan iktidarsızlık ve idrar kaçırma şikayetlerine de rastlanmıyor.

Fransa'da prostat kanserinin, erkeklerde akciğer kanserinden sonra en öldürücü tür olduğunu açıklayan Marsilyalı doktorlar ‘Ülkemizde bu metod sadece 6 aydır uygulanıyor. Sonuçlarını değerlendirmek için henüz çok erken. Ancak ABD'de 10 yıldır iyi sonuçlar alınıyor ve 1996'dan beri de ‘curieterapi' çok yaygınlaştı' dediler.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!