Pranganın ahı

Güncelleme Tarihi:

Pranganın ahı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2006 00:00

Elektronik prangaya mahkûm olarak 8 yıldır yaşayan Fügen Gülertekin ekimde serbest kalıyor. ancak onu bu haksız cezaya mahkûm eden hakim ’en kötü hakim’ seçildi. Kararı onaylayan vali ise mali skandala karışıp seçilme şansını yitirdi.

ABD’nin Ohio eyaletinde bakıcısı olduğu bebeği boğulmaktan kurtardığı halde, çocuğu ’sarsmakla’ suçlandığı için tam 8 yıldır elektronik prangaya mahkûm halde yaşamını sürdüren Fügen Gülertekin’in kabusu önümüzdeki ekim ayında sona eriyor. Amerikan adalet tarihine bir hukuk rezaleti olarak geçen olayın kahramanı Gülertekin, serbest kalır kalmaz, Türkiye’ye sınır dışı edilecek.

2 çocuk annesi ve torun sahibi Gülertekin, 8 yıllık uğraşına rağmen adaletin kendi lehine olmasını sağlayamadı. Ancak Gülertekin’in hayatından en güzel yıllarını çalan hakim ve o hakimin verdiği adaletsiz kararı onaylayan Ohio Valisi yaptıkları haksızlığın cezasını çektiler.

Davaya bakan yargıç Deborah O’Neill, şaibeli kararları nedeniyle disiplin kuruluna verildi ve hukuk ruhsatı iptal edildiği için 2 yıl görevden uzak kaldı. Geçen yıl, ABD’nin prestijli dergisi Reader’s Digest tarafından ’En kötü hakim’ seçildi.

ABD Başkanı George W. Bush’a yakınlığıyla tanınan, Cumhuriyetçi Partili Vali Bob Taft ise bir dizi mali skandala karıştıktan sonra, ABD tarihine adını ülkenin en kötü valisi olarak yazdırdı. 4 ayrı suçlama yöneltilen Taft, Ohio tarihinde sanık pozisyonuna düşen ilk vali oldu. Taft, parası lobicileri tarafından ödenen golf gezilerini ve kendisine verilen bazı pahalı hediyelerini beyan etmemekle suçlandı. Bu hediyelerin toplam tutarı 5 bin 800 dolardı. Columbus Mahkemesi’nde 4 bin dolar para cezası artı mahkeme masraflarını ödemeye mahkûm edilen Taft, ayrıca hakimin talimatıyla Ohio halkından ve eyalet memurlarından özür diledi. Aslında Ohio yasaları uyarınca Taft hakkında azil süreci başlatılması gerekiyordu. Ancak Ohio Meclisi’nin her iki kanadında da Cumhuriyetçiler çoğunlukta olduğu için bu işlem yapılmadı.

Hayatı mahvoldu

BOĞAZİÇİ Üniversitesi mezunu Fügen Gülertekin’in (54) hayatını değiştiren olay 12 Haziran 1997’de Ohio eyaletinin Columbus kentinde meydana geldi. 4 yıldır işlettiği yuvada, Patrik Lape adlı iki aylık bebek yemek yerken boğazına kaçan bir parça nedeniyle boğulma tehlikesi geçirdiğinden, bebeği kurtarmaya çalışan Gülertekin, ’hırpalama ve beyin zedelenmesine sebebiyet" suçundan 8 yıl hapse mahkûm oldu. 2 ay hapiste kalıp, elektronik prangayla ev hapsine alındı. Gülertekin avukatına 40 bin dolar borçlandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!