PKK'nın son tuzağı

Güncelleme Tarihi:

PKKnın son tuzağı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 1998 00:00

Haberin Devamı

İtalya'da yaşanan Kürt mülteci krizinin, Türkiye'yi Avrupa karşısında zor durumda bırakmak için PKK tarafından tezgahlanmış bir oyun olduğu ortaya çıktı. Bu tuzak sonucu bir taşla iki kuş vurmayı planlayan PKK, hem Türkiye'yi karalamaya çalışıyor, hem de mafya ile işbirliği yaparak masum insanların sırtından milyonlarca dolar kazanıyor.

PKK'nın Türkiye'yi Avrupa karşısında zor durumda bırakmak için Kürt kökenli masum insanları kullanarak kurduğu tuzak kısa sürede ortaya çıktı. PKK'nın oyununa gelerek, bir Avrupa ülkesine kapağı atmak üzere Ararat adlı yük gemisiyle umuda yolculuğa çıkan Kürt kökenli vatandaşlarımız, Hürriyet muhabirine içlerini dökerken, PKK'dan aldıkları talimatları bir bir itiraf ettiler. Kaçak göçmenler, ‘‘Türkiye'yi karalayın. İtalya size yardım eder’’ diye güvence verildiğini belirttiler.

PKK'nın işbirliği yaptığı insan tacirleri tarafından İtalya kıyılarında terkedildikten sonra Soverato kentindeki spor salonunda gözetim altında tutulan 835 kaçak göçmen şu anda perişan durumda. Aralarında Kuzey Irak, Mısır, İran, Filistin, Bangladeş'ten kaçakların da bulunduğu mültecilerin 431'i Türk vatandaşı.

Çoğu kod adı kullanan kaçaklar, kendilerine verilen talimat doğrultusunda İtalyan yetkilileriyle basınına Türkiye'de baskı gördüklerini, Türk istihbarat servisi tarafından yaşamboyu izlendikleri ve askerlerin bombaları altında yaşadıklarını söylemek zorunda kaldıklarını itiraf ettiler.

KANDIRILDIK

Maceralarının Laleli'deki bir turizm acentasında başladığını belirten kaçaklar yolculuğu şöyle anlattılar:

‘‘Gemiye Darıca yakınlarında bindik. Yük ambarlarında ayakta altı gün geçirdik. Güvertedekiler ise battaniyelerle donmamaya çabaladı. Adam başına ve aile başına Türk mafyasına ödemeler yaptık. Fransa'ya kadar yol garantisi verildi. İkinci taksit gidilecek ülkede verilecekti. İtalya sadece transit bir ülke olarak tanıtıldı ve Kürtlere özel yakınlık gösterildiği söylendi. Yakalanırsanız Türkiye'yi karalayan açıklamalar yapın. İade edilirseniz idam ederler. Mahkemeler sizi serbest bırakıp gideceğiniz ülkeye geçmeniz için engel yaratmayacak dediler. Mürettebat lastik bir botla kaçtı. Kandırıldık.’’

Bu arada Ararat'ın ardından İtalya'ya kaçak göçmen taşıyan Cometa adlı Panama bandıralı diğer geminin de Rusya'nın Tuapse Limanı'ndan yola çıktığı ve 40 dakikalık bir süre için Darıca Limanı'na uğradığı öğrenildi. Bu gemiyle gelen mülteciler arasında bulunan Kenya, Cezayir ve Pakistanlıların ülkelerine iade edileceği açıklandı.

Cometa'ya binen mülteciler, adam başı 4-5 bin dolar olan ücretin Fatih'te bir turizm şirketindeki ‘Ayhan’ kod adlı bir arabulucu aracılığı ile Mustafa Kaplan ve Abdurrahman Durmuş adlı kişilere ödendiğini belirttiler.

İş bulmak umuduyla yola çıkıp tam bir sefalete saplanan Kürt kökenli Türkler, siyasi platformda kendilerine kucak açar gibi görünen İtalyanlar'ın kötü muamelesine de maruz kalıyorlar. Soverato spor salonunda alıkonulan kaçak göçmenler, ‘‘Kamera karşısında bize iyi davranan İtalyanlar, sonradan hayvan muamelesi yapıyor. Erkeklerle kadın ve çocukları ayrı yerlerde tutuyorlar. Esir muamelesi yapıyorlar. Danalar gibi Hint mürekkebiyle kollarımızdan damgaladılar. Bu yaptıkları insan haklarına aykırıdır’’ dediler.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!