Peşmerge, Habur Sınır Kapısı'ndan girdi

Güncelleme Tarihi:

Peşmerge, Habur Sınır Kapısından girdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2014 14:02

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin Erbil'den karayoluyla Kobani'ye gitmek üzere yola çıkardığı 80 araçlık Peşmerge konvoyu, saat 05.50 sıralarında Habur sınır kapısından Türkiye'ye giriş yaptı.

Haberin Devamı

Sınırın diğer tarafındaki Halil İbrahim Sınır Kapısı'nda uzun süre bekledikten sonra yurda giren konvoyun, İpekyolu'nu takip ederek Şırnak'ın Silopi, Cizre, Mardin'in Nusaybin, Kızıltepe İlçesi üzerinden Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'ne giderek, burada kendilerini bekleyen diğer Peşmerge konvoyu ile birlikte Kobani'ye geçmesi bekleniyor.

PEŞMERGE HABUR’DAN BÖYLE GİRİŞ YAPTI



Gece saat 01:30'da uçakla Şanlıurfa GAP Havalimanı'na geldikten sonra polis eskortluğunda karayolu ile hareket eden peşmergelerin konvoyu, saat 03.00 sıralarında Suruç'a geldi. Peşmergelerin konvoyu Suruç'tan 16 kilometre uzaklıktaki Kobani istikametine hareket ettikten sonra ilçede önlem alan güvenlik güçleri başka araçların geçişini engellemek üzere bu güzergahı ulaşıma kapattı. Yetkililer, Peşmergelerin Suruç ilçe merkezi ile Suriye sınırı arasında adı açıklanmayan bir bölgede beklediğini ve henüz Kobani'ye geçmediğini belirttiler.

POLİSTEN GAZLI MÜDAHALE
Habur Sınır Kapısı'ndan giriş yapan Peşmerge konvoyu Silopi'den sonra ellerinde Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt yönetiminin kullandığı bayraklar bulunan ve konvoya eşlik eden yüzlerce araçlar birlikte Cizre ilçesi girişine geldi. Burada önlem alan polis ekipleri, yola çıkan bir grubu dağılmaları yönünde uyardı. Grubun dağılmaması üzerine polis gaz bombası kullandı. Polis, konvoyun geçişi sırasında sıkı güvenlik önlemi aldı. Cizre girişinde sevgi gösterileri tarafından karşılanan Peşmergeler daha sonra Mardin'in Nusaybin ilçesine hareket etti. Konvoya araçlarıyla birlikte çok sayıda Cizreli de eşlik etti

Peşmerge, Habur Sınır Kapısından girdi






HABUR'DA POLİS ARAÇLARINA TAŞ

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY), Suriye'nin Kobani (Ayn el Arap) ilçesine göndereceği peşmerge birliğini karşılamak üzere bir grup, Habur Sınır Kapısı'na geldi. IKBY tarafından Suriye'nin Kobani kentine gönderilen ve Irak'ın Erbil kentinden hareket eden peşmerge güçlerinin ağır silahlarını taşıyan konvoyunu karşılamak için Silopi ilçesi yakınlarındaki sınır kapısına gelen bir grup, davul zurna eşliğinde halay çekti.

Haberin Devamı

IKBY ve PYD bayrakları taşıyan gruptaki bazı kişiler bu sırada Habur Sınır Kapısı'na giriş yapan polis araçlarına taş attı. Bunun üzerine güvenlik güçleri havaya uyarı ateşi açtıktan sonra biber gazıyla gruba müdahale etti.

Haberin Devamı

Peşmerge, Habur Sınır Kapısından girdi

Kısa süreli yaşanan gerginlik sona ererken, grubun sınır kapısı önündeki bekleyişi sürüyor. Öte yandan, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İlçe Başkanlığı yöneticileri de araçlardan grubun Habur Sınır Kapısı'ndan ayrılması için anons yaptı.

IRAK'TAN AYRILDILAR

AFP ajansı 150 Peşmerge'nin Irak'ın kuzeyindeki askeri üsten ayrıldıklarını bildirdi. Ajans, Kürt bir askeri yetkiliye dayandırarak verdiği haberinde yaklaşık 80 Peşmerge'nin Türkiye üzerinden karayoluyla geçeceğini, geri kalan 72 Peşmerge gücünün de havadan geçiş yapacağını belirtti.

PEŞMERGE KONVOYUNDAN KARELER






Peşmerge, Habur Sınır Kapısından girdi

Haberin Devamı

Peşmerge Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre ise birlikler iki grup halinde Türkiye'ye geçecek. Bu çerçevede Peşmerge güçlerinin "ağır silahlarını taşıyan" konvoy Erbil'den Duhok'a hareket etti. Konvoydaki her araçta iki Peşmerge yer alırken, silahlar kapalı kasalarda taşınıyor. Diğer Peşmerge grubunun ise gece saatlerinde özel uçakla Erbil Uluslararası Havalimanı'ndan Türkiye'ye geçmesi bekleniyor.

Peşmerge, Habur Sınır Kapısından girdi


KONVOY HALİNDE
Erbil'den yola çıkan konvoyda uzun menzilli toplar, zırhlı araçlar, nakliye araçları, kamyon ve ambulansların bulunduğu görüldü. Konvoyun saat 18.30 sıralarında Habur Sınır Kapısı'nın hemen karşısında bulunan İbrahim Sınır Kapısı'nda olacağı belirtildi. Konvoyun buradaki işlemlerin ardından Habur Sınır Kapısı üzerinden Türkiye'ye giriş yapacağı ifade edildi.

Peşmerge, Habur Sınır Kapısından girdi


İŞTE GÜZERGAH
Karayoluyla Kobani'ye gidecek olan konvoy Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra İpekyolu'nu takip ederek Şırnak'ın Silopi, Cizre, Mardin'in Nusaybin, Kızıltepe İlçesi üzerinden Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'ne gidecek ve buradan Kobani'ye geçecek.

Peşmerge, Habur Sınır Kapısından girdi


DIŞİŞLERİ THY'DEN UÇAK KİRALADI
Peşmerge'nin Kobani'ye yardımı için Türkiye'den geçişiyle ilgili bugün gündem hareketlenirken Dışişleri Bakanlığı'nın Türk Hava Yolları'ndan uçak kiralaması dikkat çekti. THY yetkileri uçağın ne amaçla kiralandığı konusunda ise bilgi vermedi.

Peşmerge, Habur Sınır Kapısından girdi


Peşmerge, Habur Sınır Kapısından girdi


Bu bilgiler gelmeden kısa bir süre önce de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Peşmerge'nin Türkiye'den Kobani'ye geçişi konusunda siyasi olarak bir sorun bulunmadığını ve geçişlerin her an olabileceğini söylemişti. Bakan Çavuşoğlu, konuyla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer vermişti:

"Şu anda siyasi olarak bir sorun yok. Geçişlerin yapılması konusunda da bir sorun yok. Her an geçişler olabilir. ÖSO'nun Kobani'ye geçmesi konusunda PYD ile ÖSO arasında, kendi aralarında bir mutabakat sağlandı. Bu konuda da bir sıkıntımız yok. Türkiye de bu konuda gereken yardımı yapacaktır."

Haberin Devamı

Peşmerge, Habur Sınır Kapısından girdi
PEŞMERGE BU GECE SAAT 1'DE...


PEŞMERGE BAKANLIĞI "ASKERİ SIR" DEMİŞTİ
Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver hafta sonunda, Peşmerge güçlerinin Türkiye'den Kobani'ye ne zaman geçeceğine dair açıklama yapılmayacağını ve bu konunun "askeri sır" niteliğinde olduğunu belirtmişti.

İRAN’DAN TÜRKİYE’YE SUÇLAMA
İran, Suriye’de iç savaşın üç yıldır devam etmesinde Türkiye’nin suçu olduğunu söyledi. İran Türkiye’yi, Esad rejiminin devrilmesi konusunda ısrarcı olmakla ve terörist gruplara destek vermekle suçluyor. Dışişleri bakanlığından üst düzey bir yetkili İran’ın resmi haber ajansı IRNA’ya yaptığı açıklamada, “Ankara’nın Suriye’nin içişlerine karışması, maalesef Suriye’deki iç savaşın uzamasına ve masum sivillerin hayatını kaybetmesine neden oldu. Türk yetkililer rejim değişikliği talebinde bulunmasa ve ülkedeki terörist grupları desteklemese Suriye’deki kriz 3 yıl önce sonra erebilirdi” dedi. Bu sert açıklamalar dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İran’la ilgili yaptığı konuşmanın ardından geldi. Erdoğan, “Birlikte yaptığımız toplantılarda, sorunun ortak çözümü için anlaşma sağlanıyor ancak harekete geçmeye gelince, maalesef İran kendi yöntemlerini kullanıyor” demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!