Pentagon: Sırp subayı elimizde

Güncelleme Tarihi:

Pentagon: Sırp subayı elimizde
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ilk kez bir Sırp subayının yakalandığını ve savaş esiri olarak tutulduğunu açıkladı.

Pentagon'dan yapılan açıklamada, teğmen rütbesindeki subayın, Kosova Kurtuluş Ordusu (UCK) tarafından, 13-14 nisan tarihlerinde Junik kenti yakınlarında bir gece operasyonu sırasında ele geçirildiği ve Arnavut makamlarına teslim edildiği ifade edildi. Arnavutlukluk da, Sırp subayı, ABD yetkililerine teslim etti.

Başkent Tiran'da tutulan Sırp subayın durumunun iyi olduğu ve kendisine Cenevre Sözleşmesi'nin hükümlerine uygun bir şekilde davranıldığı bildirildi.

Sırplar da, 31 mart günü, Makedonya sınırında üç Amerikan askerini esir almışlardı. Sırplar, ABD askerlerini serbest bırakmayı reddediyor.

ABD Savunma Bakanı Willam Cohen ve İtalyan meslektaşı Carlo Scognamiglio, NATO'nun, istekleri yerine getirilinceye ve Kosova'da etnik temizlik sona erinceye dek, Sırplar'a hava saldırılarını sürdüreceğini belirttiler.

ABD, 33 bin yedeği silah altına çağırmaya hazırlanırken, Cohen, ‘‘Miloseviç'in güçlerine daha ağır darbeleri gerekirse aylarca vurmaya devam edeceğiz’’ dedi. ABD'nin, ilave 300 uçağı ile birlikte, NATO'nun Avrupa'daki uçak sayısı kısa sürede 1000'i aşacak.

Başkan Bill Clinton da, harekat harcamaları için, Amerikan Kongresi'nden yaklaşık altı milyar dolar ek ödenek istemeyi planlıyor. Clinton, acil ödenek paketini gelecek hafta Kongre'ye sunacak. ABD Kongresi üyelerinin önemli bir bölümü, Clinton'ın Kosova'ya kara birlikleri yollaması gerektiğini savunuyorlar. Clinton, bu seçeneğe şimdilik karşı çıkıyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!