Pence’ten Trump’a hayat öpücüğü

Güncelleme Tarihi:

Pence’ten Trump’a hayat öpücüğü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2016 07:40

ABD’deki seçimler öncesi, dün gece canlı yayında bu kez başkan yardımcısı adayları tartıştı. Ve gecenin galibi Cumhuriyetçi Mike Pence sayesinde, geçen haftaki ilk münazarada Hillary Clinton karşısında hezimet yaşayan ve desteği bir haftada eriyen Donald Trump için şans doğdu.

Haberin Devamı

Birbirlerine çok benzeyen iki aday vardı bu kez Amerikan başkanlık seçimi münazarasında. Üç kez karşı karşıya gelecek başkan adaylarının yanı sıra 1865’te Amerikan İç Savaşı’nın sona erdiği yerde kurulan Virginia Eyaleti’ndeki Longwood Üniversitesi’nde tek bir kereliğine fikirlerini yarıştırmak için karşı karşıya gelen başkan yardımcısı adayları çıktı sahneye. Demokrat Partili Hillary Clinton’ın yardımcısı, Virginia Senatörü Tim Kaine (58) ve Cumhuriyetçi Partili Donald Trump’ın yardımcısı Indiana Valisi Mike Pence (57).

Sadece yaşları değil, geçmişleri de birbirine çok yakın iki adayın. İkisi de muhafazakâr değerlerin önde olduğu ülkenin güneyinde doğdu. Pence sonra Evanjelik olsa da, ikisi de Katolik olarak büyütüldü. Ve ikisinin de bir oğlu deniz komandolarına katıldı.

Haberin Devamı

HALKIN YÜZDE 40’I TANIMIYOR

Münazara öncesi televizyon kanallarının yaptıkları anketlerde Amerikan halkının yüzde 40’ının başkan yardımlarının isimlerini hatırlayamadığı ortaya çıktı gerçi. Ve Hillary ile Trump gibi iki medyatik başkan adayının ardından, üstüne üstlük kendi ifadeleriyle ikisi de “sıkıcı” sayılan başkan yardımcıları şimdiye kadar pek kimsenin ilgisini de çekmemişti. Ancak yarışın kızıştığı ve Amerikalıların sandığa gitmelerine sadece 34 gün kaldığı bir sırada iki politikacı tartışmak için kürsüye çıkınca yine herkes izledi. Ve yapılan anketlerde, yorumlarda bu sefer kazanan Cumhuriyetçiler oldu. Daha agresif olan, sürekli söz kesen, rakibine üst üste suçlamalar yönelten, Harvard Hukuk mezunu Kaine kaybetti. Ve güneydeki küçük bir Amerikan kasabasından çıkan Pence, geçen hafta Hillary ile çıktığı münazarada büyük bir yenilgi yaşayan ve anketlere göre 1980 başkanlık seçimi öncesi Jimmy Carter’ın yaşadığı düşüşten beri en keskin düşüşü yaşayan Donald Trump’a hayat öpücüğü verdi.

Pence’ten Trump’a hayat öpücüğü

Kaine ve Pence

26 Eylül’deki başkanlık münazarasında olduğu gibi bu tartışmada da ekonomi ve vergi politikası öndeydi. Ancak adaylar, moderatör Elaine Quijano’nun sorduğu spesifik sorulara rağmen çoğu zaman politikalarını anlatmak yerine karşı tarafa suçlama yöneltmeyi tercih etti.

Haberin Devamı

Pence’ten Trump’a hayat öpücüğü

Münazaranın moderatörlüğünü CBS News kanalından Elaine Quijano yaptı.

VERGİ BEYANNAMESİ TARTIŞMASI

Kaine, örneğin vergi politikasında konuyu geçen haftaya damga vuran, Trump’ın söz verdiği halde halen vergi beyannamesini açıklamaması ve New York Times gazetesinin elde ettiği 1995 yılına ait bir beyannameye göre o sene yaklaşık 1 milyar dolar zarar açıklayıp vergi ödememesine getirip “Trump neden vergi beyannamesini açıklamıyor” diye sordu. Pence de bunun üzerine Trump’ın az vergi ödemek için her türlü yasal yola başvuran bir işadamı olduğunu hatırlatıp “O bir işadamıydı, kariyerini politikaya bağlayan biri değildi” dedi.

Haberin Devamı

RUSYA DIŞ POLİTİKANIN ODAĞI

Kaine, tartışmanın başka bir yerinde ise oğullarının bir deniz komandosu olduğunu hatırlatıp “Donald Trump’ın başkomutan olacağı fikri bizi korkutuyor” dedi. Pence ise “Obama ve Clinton’ın belirlediği dış politikanın ABD’yi zayıflattığını” savundu. Konu dış politikaya geldiğinde ise adayların üzerinde en çok durdukları mesele Rusya oldu. Kaine, Trump’ın Rusya Lideri Vladimir Putin’i öven sözlerine gönderme yaparak, “Siz Rusya’yı bayağı seviyorsunuz” dedi. Pence ise ABD’nin aslında Rusya’dan daha güçlü bir ülke olduğunu ama ABD’deki zayıf liderlik nedeniyle Putin’in dünyada güçlü durduğunu söyledi.

HERKESİN BİR VAKFI VAR

Haberin Devamı

Pence, tartışmanın ilerleyen bölümlerinde Hillary’nin Dışişleri Bakanı iken gizli devlet yazışmalarını kişisel e-posta adresinden yapmasını eleştirdi. Kaine ise FBI’ın bu konuyu araştırdığını ve bir suça rastlanmadığını söyledi. Pence, ayrıca Clinton Vakfı’nın Hillary Dışişleri Bakanı iken yabancı ülkelerden bağış kabul ettiğini hatırlattı. Kaine ise Clinton Vakfı’nın dünyada en çok yardımda bulunan sivil toplum örgütlerinden biri olduğunu ve Clinton Ailesi’nin vakıftan bir menfaat elde etmediğini belirtti.

Pence’ten Trump’a hayat öpücüğü

AYRIMCILIK MI GÜVENLİK Mİ

Gecenin en hararetli tartışmalarından bir diğeri ise göçmenlik konusuydu. Kaine, hem Meksikalı göçmenler hem de yönetimin kabul edeceği Suriyeli göçmenler konusundaki sözleri nedeniyle Trump kampanyasını ayrımcılıkla suçlarken, Pence ise kendileri için önceliğin güvenlik olduğunu söyledi. Bu yüzden seçilirlerse Suriyeli göçmen kabul etme programının durdurulacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Pence, sakin tavırları ve olumlu yaklaşımıyla gecenin galibi sayılırken Trump münazara sürerken yine alışıldık üslubuyla tweet’ler attı. Ve bir mesajında “Kaine, Batman filmlerinden fırlama bir kötü adama benziyor” diye yazdı.

SONRAKİ MÜNAZARA PAZAR

Bundan sonraki münazara pazar günü yine başkan adayları arasında olacak ve bu kez salondaki izleyiciler de adaylara soru sorabilecek. Son münazara ise başkan adayları arasında 19 Ekim’de yapılacak. Ondan 19 gün sonra da Amerikan halkının Obama’dan sonra kimin başkan olmasını tercih ettiği ortaya çıkacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!