Pence’ten S-400 uyarısı: Sessiz kalmayız

Güncelleme Tarihi:

Pence’ten S-400 uyarısı: Sessiz kalmayız
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2019 08:30

Almanya’da düzenlenen Münih Güvenlik Forumu’nda dün ABD Başkan Yardımcısı Pence ve Almanya Başbakanı Merkel birer konuşma yaptı. Avrupalı ortaklarına sert mesajlar veren Pence, isim vermeden Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alma hazırlığını ima ederek “ABD olarak NATO müttefiklerinin rakiplerimizden silah almasına seyirci kalmayacağız” dedi.

Haberin Devamı

İranile 2015 yılında yapılan, ABD’nin çekilme kararı aldığı nükleer anlaşmayı savunan Almanya Başbakanı Angela Merkel’den sonra kürsüye çıkan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, sert mesajlar içeren konuşmasıyla dikkat çekti. Pence adını söylemeden Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi alımına karşı sessiz kalmayacaklarını belirtti. NATO üyelerini savunma harcamalarını arttırmaya çağıran Pence özetle şöyle dedi:

Birçok NATO müttefikimiz daha çok şey yapmak zorunda. ABD her NATO üyesinin savunma harcamalarında yüzde 2 hedefine ulaşması için planlar getirmesini bekliyor. 2024’e kadar müttefiklerimizden savunma harcamalarının yüzde 20’sini silah teminine yatırmasını bekliyoruz. Bu yenilenmiş güçle ABD ve müttefiklerimizin yeri, bizi bölmeye kalkışanlara karşı, böyle güçlenir.

Haberin Devamı

ABD olarak (Rusya’dan Avrupa’ya doğalgaz taşıyacak) Kuzey Akımı 2’ye karşı çok açık tavır alan Avrupalı müttefiklerimize müteşekkiriz.

NATO’daki müttefiklerimizin rakiplerimizden silah tedarik etmesine karşı seyirci kalmayacağız. Müttefiklerimiz Doğu’ya bağımlı olmak istiyorsa, biz Batı’nın güvenliğini sağlayamayız.

Çin’in telekomünikasyon şirketlerinden gelen tehditlere karşı da çok açık uyarıyoruz. Biz NATO’yu böyle güçlendirmek ve yenilemek istiyoruz. Bu yenilenmiş güçle radikal İslamcı teröristlere karşı savaş vereceğiz.

GÜÇLÜ KONUMUMUZU KORUYACAĞIZ

Başkan Yardımcısı Pence, Suriye ve Irak’ta ABD askerlerinin geleceği üzerine de önemli açıklamalarda bulundu. ABD’nin terörle mücadeleyi bölgedeki müttefiklerine devrederek, askerlerini geri çekeceğini belirten Mike Pence “Ancak bölgedeki güçlü konumumuz kalacak” dedi. Pence şöyle konuştu: “Başkan Trump, Suriye ve Irak’ta Amerikalı komutanlara DEAŞ’ı yenmek için ihtiyaçları olan gerekli tüm yetkileri verdi. Askerlerimizin cesareti ve 78 müttefikimizin çabaları sayesinde IŞİD’i (DEAŞ) kırıp geçirdik. Silahlı kuvvetlerimiz 5 milyon Iraklıyı, Suriyeliyi DEAŞ’tan kurtardı. Şimdi Fırat’ta siyah DEAŞ bayrağı asılı olan son yer de geri alınacak. Başkan Trump yakında teröristlere karşı mücadeleyi, o bölgedeki müttefiklerimize devrederek askerlerimizi evine geri getirmek istiyor. Bu taktikte bir değişim, bizim misyonumuzda bir değişiklik yok. ABD bölgede güçlü konumunu koruyacak. Sadece DEAŞ bölgesini geri almamız yetmez. Yeni bir döneme giriyoruz. ABD tüm müttefiklerimizle birlikte işbirliğini sürdürecek.”
ABD, çekilirken Suriye’de daha fazla Avrupalı askerin görev almasından yana. Ayrıca Rusya ile yapılan Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattı projesiyle ABD, Moskova’nın Avrupa’daki nüfuzunun genişlemesinden endişeli. Pence, Avrupa Birliği’nden İran ile yapılan nükleer anlaşmadan geri çekilme çağrısı da yaptı.

Haberin Devamı

LAVROV’DAN TAMPON BÖLGE YORUMU

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Münih’teki Güvenlik Konferansı’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Lavrov, ”Trump Suriye’nin kuzeyinde tampon bölge kurmak istiyormuş. Ben onun bu niyetini yorumlamakta zorlanıyorum. Bence böyle fikirler üretmek yerine Astana süreci çerçevesinde varılan anlaşmalara bakmak daha doğru olur. Suriye’ye yeni yabancı oyuncular davet ederek tampon bölge fikrini işlemeye başlaması, durumu normalleştirmek için katkı sağlamaz” dedi. (Nerdun HACIOĞLU/MOSKOVA)

MERKEL ABD POLİTİKALARINI ELEŞTİRDİ

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, Münih Güvenlik Konferansı’nda yaptığı konuşmada ABD’nin bazı politikalarını eleştirdi. Konuşması sık sık alkışlarla kesilen Merkel, 2015 tarihli İran ile yapılan nükleer anlaşmayı desteklerken, Rusya ile yapılan Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattını savundu, ABD’nin Suriye’den çekilme kararını sorguladı, Türkiye ile mülteci akınına yönelik yapılan sözleşmeyi övdü. Merkel’den bazı satır başları şöyle:

Haberin Devamı

İran: İran’ın balistik füze programını görüyorum. İran’ın Yemen ve herşeyden önce de Suriye’deki tutumunu görüyorum. ABD ile Avrupa arasındaki tek soru şu: Mevcut sözleşmeyi feshederek mi yoksa küçük bir çıpa olarak bu sözleşmeyi tutup başka yerlerde baskı yaparak mı davamıza daha fazla hizmet ederiz? Bu bizim üzerinde tartıştığımız sadece taktik bir soru, ama hedef aynı.

Suriye: ABD’nin Suriye’den hemen ve hızlı bir biçimde çekilmesi, Rusya ve İran’ın bölgede etkisini artırmaz mı sorusu da aynı. Bunu konuşmamız lazım.

Kuzey Akım: Soğuk Savaş döneminde de Rusya’dan doğalgaz aldık. Rusya bir partner olmaya devam ederken, bugün niye eskiden daha kötü olsun... Sadece Çin’e bağımlı bir Rusya mı istiyoruz? Bu Avrupa’nın çıkarına mı?

Haberin Devamı

Alman otomobilleri: Alman otomobillerinde onur duyuyoruz, duymalıyız da” diyen Merkel, ABD’den Alman araçlarına yönelik kısıtlamalara işaret ederek bu araçların bir kısmının ABD’de üretilip Çin’e satıldığını hatırlattı. Merkel, “Eğer bu ABD’ye yönelik bir güvenlik tehdidi olarak algılanıyorsa bunu şaşkınlıkla karşılarız” dedi.  (Celal ÖZCAN / MÜNİH)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!