Paris'te kölelik skandalı

Güncelleme Tarihi:

Pariste kölelik skandalı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

Fransa yeni bir ‘modern kölelik’ skandalıyla sarsıldı. Köleliğin kaldırılışının 150'nci yıldönümünü geçtiğimiz aylarda kutlayan Fransa'nın başkenti Paris'te Birleşik Arap Emirlikleri elçiliğinde görevli bir diplomatın evinde köle olarak çalıştırılan Srilanka'lı kadının anlattıkları tüyler ürpertici.

Fransa'nın başkenti Paris'de görev yapan Körfez ülkeleri mensubu bazı diplomatların, evlerinde yoksul ülkelerden getirilme ‘köle’ çalıştırmaları diplomatik krize yol açtı. Dışişleri, olayları örtbas etmek isteyen elçiliklerle kamuoyu arasında kaldı.

MODERN KÖLELER

Başta Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere, körfez ülkeleri diplomatları Endonezya, Srilanka ve Filipinler gibi ülkelerden getirdikleri ve Fransa'ya sahte kimliklerle soktukları genç kızlara kölelik muamelesi yaptıkları daha önce basına yansımıştı. Konuya el koyan Çağdaş Köleliğe Karşı Komite'nin (CCEM) diplomatik dokunulmazlığı olan Arap elçilik mensupları hakkında dava açmak istemesi diplomatik bir sorun yarattı.

Zengin Arap diplomatlarının hiç bir sosyal hak vermedikleri genç kızları günde en az 15 saat çalıştırdıkları, dövdükleri, aç bıraktıkları ve yerde yatırdıkları belirtildi. Arap diplomatların genç kızlara günde sadece bir tabak pirinç ile bir dilim ekmek verdiklerinin öğrenilmesi ise bardağı taşıran damla oldu. Fransa Dışişleri Bakanlığı'nı zor durumda bırakan skandal, Arap diplomatları tarafından köle olarak çalıştırılan bazı genç kızların bu zulme dayanamayıp evden kaçmaları ve olayı basına yansıtmalarıyla daha da büyüdü.

Arap diplomatların elinden kaçmayı başaran genç kızlar üzerinde yapılan tıbbi kontrollerde, başta gıda yetmezliği olmak üzere çok sayıda sağlık sorunlarına rastlandı. CCEM avukatlarının Arap diplomatlar hakkında dava açmak istedikleri ancak diplomatik dokunulmazlık uygulaması yüzünden bunu gerçekleştiremedikleri kaydedildi. Genç kızların durumu Fransa'da büyük yankı uyandırdı. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri yabancı diplomatların da çalıştırdıkları kişiler için Fransız yasalarına uyma zorunluluğu bulunduğunu söylediler.

Geçtiğimiz nisan ayında Fransa'da köleliğin resmen yasaklanmasının 150'nci yılı kutlanmış, bu başarının mimarı Devlet Bakanı Victor Schoelcher anılmıştı. Bu vesileyle Fransız basını ‘resmi köleliğin belki kalktığını ama modern kölelik denilen bir afetin Batı ülkelerini sardığını’ vurgulamıştı. Gerçekten de, birçok Batı ülkesinde diplomatik dokunulmazlığı olan çevreler tarafından köle gibi çalıştırılan hizmetçi kızlar, konfeksiyon atelyelerinde günde 18 saat çalıştırılan kaçak işçiler günümüz köleliğinin kurbanları.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!