Pangalos’u korku aldı : Türkiye nükleer silah yapacak

Güncelleme Tarihi:

Pangalos’u korku aldı : Türkiye nükleer silah yapacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright dün hem Dışişleri Bakanı İsmail Cem'le, hem de Yunanistan Dışişleri Bakanı Theodoros Pangalos ile görüşmeler yaparak Türk-Yunan sorununa çözüm aradı. Cem görüşmede, geçen sene iki ülke arasında imzalanan Madrid belgesine yasal bir boyut kazandırılmasını istedi. Pangalos'un ise ABD'li bakana Türkiye'yi ‘‘nükleer silah hazırlığı’’ yapmakla suçladığı, Ege'de kurulacağını belirttiği nükleer santral için Türkiye'nin Kanada'dan destek aldığını öne sürdüğü belirtildi.

Pangalos görüşme sonrasında Türk-Yunan sorununun çözümünde iki yolun bulunduğunu belirtti ve bunları ‘Ya savaş, ya da hukuk’ olarak sıraladı. Aklı başında hiçbir liderin ilkini tercih etmeyeceğini belirten Pangalos, Atina'nın da bunun için çaba gösterdiğini kaydetti.

ABD'li bakanın Cem ve Pangalos'la yaptığı görüşmelerde NATO Genel Sekreteri Javier Solana'nın ‘Ege’de güven artırıcı önlemler' adı altında hazırlık yaptığı belgeyle ilgili görüş alışverişinde bulundu. Pangalos'un böyle bir belgeyi ancak Ankara'nın Ege sorunu için Lahey Adalet Divanı'na gitmeyi kabul etmesi halinde taraf olacağını duyurduğu öğrenildi.

Albright, Pangalos'la görüşmesinde hem Güney Kıbrıs'ta konuşlandırılmak istenen S-300 füzeleri ile ilgili rahatsızlığını dile getirdi, hem de Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki desteğini yineledi. Albright her iki görüşmede de Kıbrıs hava sahasındaki uçuşlara yasak bölge oluşturulması konusunu gündeme getirdi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!