Pandora’nın Kutusu açıldı

Güncelleme Tarihi:

Pandora’nın Kutusu açıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2015 22:13

CHARLIE Hebdo’ya düzenlenen saldırının yarattığı şok dalgası Fransa’yı tepeden tırnağa sarsmış durumda.

Haberin Devamı

Bu sarsılma fiziki olmaktan çok ülkenin savunduğu ve çoğu zaman sembolü olduğu ideallere yapılmış olması nedeniyle farklı bir boyuta sahip. Uluslararası medyanın yoğun ilgisinin yanı sıra saldırının yapıldığı sokağa sokaktaki vatandaş da Charlie Hebdo’nun savunduğu özgürlüklere sahip çıktığını göstermek için akın etmeye devam ediyor.

Pandora’nın Kutusu açıldı
Paris sokaklarında sorulmayan tek soru ise “Neden?” Fransa uzun zamandır bu tür bir saldırıyı bekliyordu. Saldırının olup olmayacağı değil ne zaman ve nereye yapılacağı tartışılıyordu. Saldırıyla Fransa’da adeta Pandora’nın Kutusu açıldı ve “uzun soluklu bir savaşa” ilk adımlar atıldı.

7 Ocak bir milat

Gerek medyadaki gerek sokaktaki vatandaştaki genel öngörü, saldırıların Fransa siyasetini de derinden etkileyeceği yönünde. Zaten yükselişte olan aşırı sağın Charlie Hebdo özelinde yaşanan trajediyi sonuna kadar kendi lehine kullanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Sokaktaki genel kanı kişisel özgürlüklere saldırıldığı yönünde. İslamafobi tartışması şu aşamada “marjinal” düzeyde yürütülüyor olsa da önümüzdeki dönemde bu konuda giderek artan yoğunluk yaşanacağının sinyalleri daha şimdiden geliyor.
Bu aşamadan sonra yetkililerin öncelikli hedefi olası bir yeni saldırıyı ya da saldırıları engellemek, vatandaşların öncelikli beklentisi ise şu ana kadar tam anlamıyla yararlandıkları özgürlüklerden bundan sonra da aynı şekilde yararlanabilmeyi sürdürmek. Fransa’da artık “7 Ocak öncesi ve 7 Ocak sonrası” tablosu söz konusu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!