Pakula trafik kurbanı

Güncelleme Tarihi:

Pakula trafik kurbanı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 1998 00:00

Haberin Devamı

‘Başkanın Adamları’, ‘Sophie’nin Seçimi' (Büyük resim) gibi filmlerin ünlü yönetmeni Alan Pakula, New York'ta geçirdiği trajik bir trafik kazasında hayatını kaybetti.

Polisin yaptığı açıklamaya göre Pakula'nın hayatına mal olan kaza New York'un banliyölerine giden Long Island Ekspress yolunda meydana geldi. Asfalta düşmüş 2 metre uzunluğundaki bir metal bariyer önde giden aracın çarpması sonucu havalandı ve hızla yönetmenin kullandığı 1995 model Volvo'nun ön camına vurdu. Bariyerin başına çarpması sonucu Pakula kontrolü yitirdi ve araç demir parmaklıklara bindirdi. Ünlü yönetmen, hastaneye kaldırılırken aldığı yaralar sonucunda öldü.

Hollywood'un en ünlü yönetmenlerinden biri olan Alan Pakula, 1928 yılında New York'ta doğdu. 20 yaşında Yale Üniversitesi'nin drama okulundan mezun olduktan sonra Hollywood'ta şansını arayan Pakula, Warner Bross'un çizgi film departmanında çalışmaya başladı. 22 yaşında Paramount Pictures şirketinde yapım asistanı olan Pakula'nın en büyük hayallerinden biri yönetmen olmaktı. Ancak ilk filmine yönetmen olarak değil, yapımcı olarak imzasını attı.

1957 yılında ‘Fear Strikes Out’ isimli filmle sinema dünyasında kariyer merdivenlerinde hızla yükselmeye başladı. Pakula'nın en ünlü filmi, ABD eski Başkanı Nixon Yönetimi'nin yıkılmasına yol açan Watergate skandalını ortaya çıkaran Washington Post muhabirleri Bob Woodward ve Carl Bernstein'in araştırmalarını konu alan ‘Başkan’ın Bütün Adamları' oldu. Pakula bu filmle 1976 yılında en iyi yönetmen dalında Oscar'a aday gösterildi. 1982 yılında çevrilen ve Yahudi soykırımından kaçan bir kadının hayat hikayesinin konu alındığı ve başrolünü Merly Streep'in oynadığı ‘Sophie’nin seçimi'' isimli filmde büyük ses getirdi.

Başarılı grafiğine rağmen Oscar ödülü alamayan Pakula, yönettiği filmlerle oyunculara ödüller kazandırdı. ‘Klute’ filmiyle Jane Fonda en iyi kadın oyuncu, ‘Başkan’ın Bütün Adamları' filmiyle Jason Robards en iyi yardımcı erkek oyuncu ve ‘Sophie’nin Seçimi' filmiyle Merly Streep en iyi kadın oyuncu ödülünü kazandı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!