Pakistan yeni Cumhurbaşkanı'nı yarın seçecek

Güncelleme Tarihi:

Pakistan yeni Cumhurbaşkanını yarın seçecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2008 15:35

Pakistan'da, hakkında azil süreci başlatılmasının ardından görevinden istifa eden eski Cumhurbaşkanı General Pervez Müşerref'in yerine yeni cumhurbaşkanını belirlemek üzere yarın seçime gidilecek.

Yarınki seçimde, Pakistan parlamentosunun 342 sandalyeli alt kanadı Millet Meclisi ile 100 sandalyeli üst kanadı Senato üyelerinin yanı sıra toplam 1170 sandalyeli olan, ancak nisbi temsil ile 702 üyenin oy kullanabileceği Pencap, Sindh, Belucistan ve Kuzey Batı Sınır Eyaleti meclis üyeleri oy kullanacak.

Tüm meclislerde aynı anda yapılacak oy verme işlemi, yerel saatle 10.00'da (TSİ 08.00) başlayacak ve gizli oy kullanılacak. En çok oy alan aday, 5 yıllık dönem için yeni cumhurbaşkanı ilan edilecek. Yeni cumhurbaşkanı, ülkenin cumhuriyete geçtiği 1956'dan beri bu göreve gelen 11. cumhurbaşkanı olacak.

Suikasta kurban giden eski Başbakan Benazir Butto'nun dul eşi Ali Asıf Zerdari'yi aday gösteren iktidardaki Pakistan Halk Partisi'nin parlamento ve eyalet meclislerinde toplam 375, eski Başbakan Navaz Şerif'in lideri olduğu Pakistan Müslüman Birliği-Navaz partisinin ise 274 oy desteği bulunuyor.
Müşerref, 18 Ağustosta istifa etmiş, yeni cumhurbaşkanı seçilinceye kadar Pakistan Senatosu Başkanı bu görevi vekaleten üstlenmişti.

İŞTE ADAYLAR:

-ASIF ALİ ZERDARİ:

Eşi Benazir Butto 27 Aralıkta suikasta kurban gittikten sonra siyasi arenada çıkış yapan Zerdari (53), Sindh eyaletinde toprak sahibi bir ailenin oğlu olarak doğdu. 1987 yılında evlendiği eşinin 1990'lardaki ikinci kabinesinde bakanlık yapan Zerdari, 1999'a kadar senatördü.

Yolsuzlukla suçlanan ve "Bay Yüzde 10" adı takılan Zerdari, yolsuzluk ve cinayet suçlamasından 11 yıl hapis yattı. Hakkındaki iddiaları reddeden Zerdari, 2004 yılında kefaletle serbest bırakıldı. Müşerref, geçen yıl Butto, Zerdari ve diğer Pakistan Halk Partisi (PHP) liderlerinin ülkeye dönmesi için af çıkarmıştı.
Zerdari'nin, Butto'dan ikisi kız, biri erkek üç çocuğu bulunuyor.

-SAİDÜZZAMAN SIDDIKİ:

Eski yargıç olan Sıddıki (72), cumhurbaşkanlığına Navaz Şerif'in Partisi Pakistan Müslüman Birliği-Navaz tarafından aday gösterildi.
1936 yılında İngiliz yönetimi altındaki Hindistan'ın Kalküta kentinde doğan Sıddıki, 1956'da ailesiyle birlikte Pakistan'a göçtü.
1999 yılında General Müşerref, dönemin Başbakanı Navaz Şerif'i devirip iktidara el koyduğunda, Sıddıki de yüksek mahkeme yargıçlığı görevini kaybetmişti.

-MUŞAHİD HÜSEYİN SEYİD:

Müşerref yönetimini destekleyen Pakistan Müslüman Birliği tarafından aday gösterilen Seyid (71), eski bir gazeteci ve 1999 yılında Şerif hükümeti devrilinceye kadar, Şerif'in kabinesinde Enformasyon Bakanı olarak görev yapmıştı. 1999 yılındaki darbeden sonra tutuklanan Seyid, daha sonra Müşerref'i destekleyen partiye katılarak senatör seçildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!