Pakistan’da darbe

Güncelleme Tarihi:

Pakistan’da darbe
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Navaz Şerif'in Genelkurmay Başkanı Orgeneral Pervez Müşerref'i görevden alması üzerine ordu yönetime el koydu. Başbakan Şerif, askerler tarafından evinin bodrumuna hapsedildi.

PAKİSTAN'da Başbakan Navaz Şerif'in, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Pervez Müşerref'i görevden alması üzerine ayaklanan ordu yönetime el koydu. Askerler, Başbakan'ın konutunu, devlet televizyonu, radyosunu ve havaalanını kuşattı. Başbakan'ı bodruma hapseden askerler, konutun önünde nöbet bekleyen polislerin silahlarını aldı.

Başbakan Navaz Şerif'in, yurt dışında bulunan Genelkurmay Başkanı Müşerref'i görevden aldığının dün devlet televizyonunda açıklanmasıyla ortalık karıştı. Görevden alma gerekçesinin belirtilmediği haberde Başbakan'ın, haberalma servislerinin başında bulunan Korgeneral Ziyaüddin'i, rütbesini orgeneralliğe yükselterek Genelkurmay Başkanı olarak görevlendirdiği bildirildi.

Bu haberin duyulmasından iki saat sonra ordu birlikleri ayaklandı. Askerlerin devlet televizyonu binasına girmelerinin ardından, televizyon yayını kesildi. Havaalanları kapatıldı. Başbakan Şerif'in, Pencap eyaletinin Lahor kentindeki evinin çevresi askeri kamyonlarla çevrildi. Başbakanlık konutu civarındaki polisleri silahsızlandıran askerler Navaz Şerif'i evinin bodrumunda hapsetti.

BAŞKENT’TE SİLAH SESLERİ

Görgü tanıkları, askerlerin mevzilenmesinin ardından, Başkent İslamabad civarından silah sesleri duyulduğunu açıkladı. Reuters'e açıklama yapan bir görgü tanığı, diplomatik yerleşim bölgesi Margalla tepesinden silah sesleri geldiğini açıkça duyduğunu söyledi. Askerler bütün kilit noktaları kontrol aldıktan sonra Sri Lanka'dan dönen Genelkurmay Başkanı Pervez Müşerref, kendisini görevden alan Navaz Şerif hükümetini azlederek yönetime el koyduğunu açıkladı.

Askerlerin televizyon binasını ele geçirip yönetime el konduğunu açıklamasının ardından yüzlerce Pakistanlı caddelerde sevinç gösterileri yaparak ‘‘Çok yaşa ordu’’ diye slogan attılar. Navaz Şerif'in memleketi Lahor'da da halkın ordu yanlısı gösteriler yaptığı bildirildi.

NEDEN PATLAK VERDİ

Başbakan Şerif ile Orgeneral Müşerref arasındaki anlaşmazlığın, Şerif'in Hindistan ile Keşmir sorunu yüzünden tırmanan gerginliği sona erdirmek için ‘‘ordunun, Kargil bölgesindeki Hindistan topraklarından çekilmesi’’ talimatını vermesinin ardından patlak verdiği belirtiliyor.

Hükümet, 29 Eylül'de Şerif ile Müşerref arasında ayrılıklar olduğu yönündeki dedikoduları sona erdirmek için Genelkurmay Başkanı'nın görev süresini tamamlayacağı yönünde bir açıklama yapmıştı. Hükümetin bu açıklamasının ardından, Şerif'in dünkü kararı şaşkınlık yarattı.

Bu açıklamadan önce muhalif politikacılar ve gazeteler, ABD'nin, geçen ay beklenmeyen bir şekilde ülkedeki siyasi karışıklığı gerekçe göstererek, ‘‘Pakistan'da dördüncü bir askeri darbeden endişe ettiğini’’ açıklamasından sonra Müşerref'in istifa edebileceği yönünde yorumlar yapmıştı.

Keşmir sorunu aralarını bozdu

Pakistan Başbakanı Şerif, darbenin kahramanı Genelkurmay Başkanı Pervez Müşerref'in görev süresini tamamlayacağını, hatta bunun uzatılacağını bile söylemişken, dün ani bir kararla kendisini görevden aldığını açıklayarak şaşkınlık yarattı. Müşerref ise görevden alınmayı kabullenmedi ve Sri Lanka gezisini yarıda kesip dönerek ülke idaresine el koydu. Eski bir fotoğrafta birlikte katıldıkları törende görülen Başbakan ve Genelkurmay Başkanı arasındaki anlaşmazlık, Şerif'in ‘‘Ordunun, Keşmir’deki Hindistan topraklarından çekilmesi’’ talimatını vermesinin ardından patlak verdi.

Havaalanı ve TV binasına el konuldu

Pakistan Ordusu, Genelkurmay Başkanı'nın görevden alınmasına ani tepki gösterdi. İki saat içinde bütün stratejik noktaları kontrol altına alan ordu birlikleri derhal havaalanını kuşattı ve tüm uçuşlar durduruldu. Askerler, devlet televizyonu binasına da parmaklıklardan tırmanarak böyle el koydular (yanda).

Kanayan yara: KEŞMİR

HİNDİSTAN'ın kuzeybatısında, Müslüman çoğunluğun yaşadığı bir bölge olan Keşmir, Hindistan ile Pakistan arasında, 1947'den bu yana anlaşmazlık konusu olmuştur. 1 Ocak 1949'da imzalanan bir anlaşma ile bölgenin üçte birinin kontrolü Pakistan'a verildi. Jammu Keşmir adı verilen geri kalan bölge ise Hindistan'a bağlı özerk bir eyalet oldu. 90'lı yıllarda Hindistan'ın bu eyaleti merkezi hükümete bağlamaya çalışması nedeniyle, bağımsızlık yanlıları ile Hindistan ordusu arasında çatışmalar patlak verdi. 1996'ya kadar 30 bin kişi çatışmalarda hayatını kaybetti. Bu çatışmalar Müslümanları destekleyen Pakistan ile Hindistan arasındaki gerginliği tırmandırdı. Ağustos 1998'de Pakistan ile Hindistan, Keşmir'de çatışmaya başladı.

Hindistan ordusu alarmda bekliyor

HİNDİSTAN, Pakistan'da Başbakan Navaz Şerif'in Genelkurmay Başkanı General Pervez Müşerref'i görevden almasının ardından meydana gelen siyasi karışıklığa ilişkin yorum yapmayacağını açıkladı. Hindistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, gelişmelerden haberdar olduklarını belirterek, bir başka ülkenin içişleri konusunda yorum yapmayacaklarını söyledi.

Başbakan Atal Behari Vajpayee'nin yardımcısı Ashok Tandon ise konuyla ilgili bilgi topladıklarını, daha sonra yorumda bulunabileceklerini kaydetti.

Hindistan haber ajansı PTI, üst düzey bir askeri yetkiliye dayanarak, silahlı kuvvetlerin tamamının tam alarma geçtiğini ve durumu yakından takip ettiğini duyurdu.

Şerif demokrasiyi rafa kaldırdı

PAKİSTAN dışında bulunan muhalefet lideri Benazir Butto, Pakistan'daki son gelişmelerin Keşmir sorunundan ziyade Navaz Şerif'in ülkeyi yönetiş biçiminden kaynaklandığını ileri sürdü.

Butto BBC'ye yaptığı açıklamada, ‘‘Askerlerin sivil hükümetle savaştığı ve askeri unsurların hükümeti desteklediği haberlerini duyduğunuz zaman, bu bence iç savaş gibi görünüyor’’ dedi. Ancak Butto, Pakistan'da bir iç savaştan bahsetmek için çok erken olduğunu sözlerine ekledi. Navaz Şerif'in demokrasiyi rafa kaldırdığını belirten Butto, Şerif'in yabancı yatırımcılara ve muhalefete saldırdığını, adalet bakanı ile devlet başkanını kovduğunu söyledi. Butto, Şerif'in ülkedeki son siyaset dışı kurum olan orduyu da politikleştirmek için saldırdığını, ordunun buna tepki gösterdiğini söyledi. Pakistan'da hukukun olmadığı yolunda bir anlayış bulunduğunu kaydeden Butto, anayasanın çiğnendiğini, Başbakan Şerif'in ülkeyi bir aile işletmesi gibi yönettiğini öne sürdü.

ABD: En kısa zamanda demokrasiye geçilmeli

PAKİSTAN'da ordunun yönetime el koyduğu yolundaki haberler üzerine, ABD yönetimi, en kısa sürede demokrasiye geçilmesi çağrısında bulundu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü James Rubin, Pakistan'daki gelişmelerle ilgili kaygılarını dile getirirken, anayasaya saygılı davranılması gerektiğini kaydetti ve durumla ilgili ayrıntılı bilgiye sahip olmadıklarını söyledi. James Rubin, ‘‘Eğer Pakistan'da askeri bir darbe olduysa, tabii ki en kısa sürede demokrasiye geçilmesini istiyoruz’’ dedi.

Rubin, askeri bir darbenin, ABD ile Pakistan arasındaki ilişkilerin normal seyrini etkileyeceğini de ifade etti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!