Pahalıya patladı

Güncelleme Tarihi:

Pahalıya patladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2014 01:00

ABD, dün akşam 2016 başkanlık seçimleri öncesi kritik bir araseçim gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

2014 kampanyası şimdiye kadarki en pahalı Amerikan araseçimi olurken, sonuçlar da Başkan Obama’ya pahalıya patladı. Sandık başı anketlerine göre Kongre’nin Senato kanadında da Cumhuriyetçilerin çoğunluk olması bekleniyor.

AMERİKALILAR, dün akşam Kongre’nin iki yılda bir seçime giden 435 üyeli Temsilciler Meclisi kanadının tamamı, her biri altı yıllığına seçilen 100 üyeli Senato’daki 36 koltuk, ülke genelindeki 38 vali ve 50 eyaletli ülkenin 46 eyaletindeki yasama organları için sandık başına gitti. 2016’da yapılacak başkanlık seçimleri öncesi seçmen tercihleri Cumhuriyetçilerin lehine önemli göstergeler sundu. Ara seçimlerin en kritik sorusu, Kongre’ye kimin hâkim olacağıydı. ABD’nin büyük bir ekonomik kriz yaşadığı 2008’de başkanlığı kazandıktan sonra 2010’daki ilk ara seçimde Kongre’nin Temsilciler Meclisi kanadında çoğunluğu Cumhuriyetçilere kaybeden Demokrat Partililer, dün akşam Temsilciler Meclisi’nde yine azınlıkta kaldılar. Ancak daha önemlisi, şimdiye kadar Kongre’nin üst organı Senato’da sürdürdükleri üstünlüklerini de yitirdiler. Sandık başı anketlerine göre Colorado, Alaska, Louisiana, Arkansas gibi kendi ellerinde bulunan kritik eyaletleri kaybetmesi beklenen Demokratların yüzde 70 ihtimalle Senato’da da azınlığa düşecekleri ortaya çıktı. Son hesaplamalara göre birden fazla iddialı adayın yarıştığı Louisiana ve Georgia’da eğer hiçbir adayın yüzde 50 oy oranını geçememesi gibi bir durum yaşanmaz ve bu eyaletlerde aralık ve ocak aylarında iki adaylı ikinci bir tur seçime gidilmesine gerek kalmazsa, Cumhuriyetçilerin Senato’da 51-52 koltuğa ulaşmaları bekleniyordu.

O PARAYLA NELER YAPILIRDI

Bu ara seçimler, aynı zamanda ABD siyasetinin şimdiye kadarki en pahalı ara seçim kampanyası oldu. Center for Responsive Politics’e göre adaylar ülke genelinde seçilmek için yaklaşık 6 milyar dolar harcadı. CNN’in hesabına göre bu parayla 10 Ebola müdahale merkezi inşa edilebilir, 12 bin çocuk okula yollanabilir, 25 savaş uçağı alınıp üzerine bir de Hollywood filmi çevrilebilirdi.

KATILIM YİNE DÜŞÜK

Buna rağmen yine son gün anketlerine göre ABD seçmeninin sandığa gitme oranı da hayli düşük çıktı. 2010 ara seçimlerinde yüzde 39-42 çıkan oy kullanma oranı, dün gece de değişmedi. Oysa Demokrat Parti’nin bu seçimde belirlediği en önemli taktiklerden biri, şimdiye kadar oy kullanmamış olan özellikle siyah ve Latin seçmenlerin sandığa gitmelerini sağlayarak yeni seçmenler kazanmak ve oy kullanma oranını artırmaktı.


Ajanda ne olacak

Haberin Devamı

Temsilciler Meclisi’nin ardından Senato’nun da Cumhuriyetçilerin eline geçmesinden sonra iki parti arasındaki en büyük fikir ayrılıklarının yaşandığı iklim değişikliği ve göçmen reformu gibi tasarıların yeni dönemde gündemden düşmesi bekleniyor. Onun yerine siber güvenlik gibi iki partinin de üzerinde uzlaştığı konularda geniş çaplı düzenlemelerin yapılması bekleniyor. İç politikada eli yasama sürecinde oldukça sıkışacak ABD Başkanı’nın, son iki yılında Anayasa gereği uhdesinde bulunan dış politikaya da daha çok ağırlık verebileceği görüşü dile getiriliyor.


2016’yı nasıl etkileyecek

Haberin Devamı

Ara seçimler 2016 başkanlık yarışına hazırlanan adaylar açısından da önemli işaretler sundu. Demokratların Senato’da çoğunluğu kaybetmeleri, Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın 2016 şansını azalttı. Diğer bir Demokrat Partili başkan aday adayı Hillary Clinton’a ise zemin kazandırdı. Kampanya, Cumhuriyetçi Parti’nin başkan aday adayları Florida Senatörü Marco Rubio, New Jersey Valisi Chris Christie ve Kentucky Senatörü Rand Paul’ü de öne çıkardı ve bu isimler arasındaki yarışı iyiden iyiye kızıştırdı.


Başkan Obama’nın ekibi değişebilir

2016 da tekrar aday olamayacağı ve Kongre’de güçlü bir desteği olmadığı için Başkan Obama, iki yılı ‘Topal Ördek’ olarak geçirecek. Obama’nın Kongre’nin daha az rol oynayacağı bir ajanda belirlemesi bekleniyor. Başkan’ın, danışman kadrosunda da değişikliğe gidebileceği konuşuluyor. Ocak ayındaki “Birliğin Durumu” konuşmasından sonra başdanışman John Podesta, Beyaz Saray Genel Sekreteri McDonough ve Ulusal Güvelik danışman yardımcısı Ben Rhodes, değişebilecek isimler arasında sayılıyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!