Özel teşebbüs uzayda

Güncelleme Tarihi:

Özel teşebbüs uzayda
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2020 07:00

ABD’li teknoloji girişimcisi Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX şirketinin Crew Dragon isimli roketi dün uzaya fırlatıldı. İki astronot taşıyan roketin, yaklaşık 19 saat sonra uzay istasyonuna ulaşması planlanıyor.

Haberin Devamı

İşadamı Elon Musk’ın sahibi olduğu uzay araştırmaları şirketi SpaceX firması, inşa ve test süreleriyle beraber 6 yıldır üzerinde çalıştığı ‘Crew Dragon’ kapsülünü dün başarıyla uzaya fırlattı. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) ve SpaceX tarafından, Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden yapılan fırlatma TSİ 22.22’de gerçekleşti. İlk insanlı test uzay yolculuğu, NASA ve SpaceX’in sosyal medya hesapları başta olmak üzere çok sayıda televizyon kanalı tarafından canlı yayınlandı.

Daha önce çarşamba günü yapılması planlanan fırlatılış, kötü hava şartları nedeniyle düne ertelenmişti. Astronotlar Robert Behnken ve Douglas Hurley’in, Space X’in ürettiği Falcon 9 roketinin ucuna yerleştirilen ‘Dragon’ kapsülü ile 19 saatlik bir yolculuktan sonra, bugün 17.00’de Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaşması bekleniyor.

Haberin Devamı

2011’de NASA’nın insanlı uçuş projelerini askıya almasından dolayı ABD astronotlarını Rusya taşıyordu. Bu başarılı fırlatmayla birlikte ABD, Rusya’ya ait Soyuz uzay araçlarında koltuk başına ödediği 85 milyon dolarlık masraftan kurtulmuş oldu.

Crew Dragon’un uzayda manevra yapabilme ve uzay istasyonuna kendi başına kilitlenebilme özelliği bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!