Oyuncak değil köfte ekmek istiyor

Güncelleme Tarihi:

Oyuncak değil köfte ekmek istiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2008 01:05

Toys Are Us mağazasının girişindeki adamı tanımayan yok. Başında ponponlu kukuleta, çember ak sakallı adam koltuğa yayılmış gelip-geçeni “Ho, ho, ho” diye selamlıyor. Göbeği yarım küre, sırtında kan kırmızısı palto, yaka ve kol uçları beyaz, pantolonu da kırmızı, bel kemeri ve çizmeleri siyah. Tüm Hıristiyan aleminin aşina olduğu Noel Baba bu. Hz. İsa’nın doğduğu gece yoksul evlerine bacalardan hediyeler attığı efsanesine inanan çocukların sevgilisi.

Haberin Devamı

Annelerinin elinde tutan çocuklar Noel Baba kuyruğuna girmiş, sıraları gelince kucağına oturup birlikte resim çektirecekler. Soğuktan al basmış çehrelerinde sevinç ifadesi okunuyor. Yana geçmiş seyrediyorum. Sıra 4-5

yaşında bir erkek çocukta. “Ho, ho” dedikten sonra soruyor: “Noel Baba’nın sana ne getirmesini istiyorsun?” Gözlerini kısıp bir süre düşünüyor: “Ben ve beş kardeşim için üç katlı big mac.”

 

Sipariş garip. Elektronik cihaz, bilgisayar oyunu yerine üç katlı, peynir eritilmiş hamburger istiyor çocuk. Ekonomi krizi dev şirketleri iflas kapısına getirdi, işsizlik rekor düzeyde ama hediye alışverişinin zirveye ulaştığı bu ayda kısa pantolonlu çocuğun tercihi köfte ekmek olacak kadar kötü mü durumlar?

Haberin Devamı

 

Hz. İsa’nın doğumunun yıldönümün 24 Aralık’ta bayram olarak kutlanışı Noel Baba’yla özdeşleşiyor. Hıristiyan ülkelerde yoksul ve düşküne yardımın sembolü ‘Father Christmas’, ‘Father Noel’, ‘Santa Claus (kısaca Santa)’, ‘St. Nicholas’, ‘Kriss Kringle’ diye tanınıyor. Tarihçilere göre 1648 yıl önce antalya’nın Demre’sinde doğmuş, yıllar sonra ‘aziz’ mertebesine yükseltilmiş. Efsaneye göre 4’üncü yüzyılda zengin bir aileden dünyaya gelen Nicholas tüm servetini yoksullara dağıtmaya karar veriyor. Bir seferinde üç kız kardeşin çeyiz alacak paraları olmadığı için evlenemediklerini duymuş. Gece evlerinin önünden geçerken açık pencereden bir altın atmış. Altın birinci kızın şöminede kuruttuğu çorabın içine düşmüş. Ertesi gece Nicholas bir altın para daha atmış, o da ikinci kızın çorabına düşmüş.

 

Üçüncü gece pencereyi kapalı bulan hayırsever Nicholas dama tırmanıp şömine bacasından üçüncü kızın da çorabına bir altın atmış.

 

O gün bugündür Amerika kıtasından Güney Asya’ya düzinelerle ülkede küçük çocuklar beyaz sakallı tonton Noel Baba’nın Kuzey Kutbu’nda yaşadığını, Hz. İsa’nın doğum günü arifesinde ren geyiklerinin çektiği kayaklı faytonla evlerine geldiğini, çamdan Noel ağacı altına, yataklarında yastıklara hediyeler bırakacağına inanıyorlar. Orta tabaka üstündeki aileler şömine raflarına astıkları çocukların ilk isimleri işlenmiş kırmızı çoraplar içine para ve ufak hediyeler de koyuyorlar.

Haberin Devamı

 

Onlarca bin makale, sayısız kitaplara konu olan, üzerine şarkılar bestelenmiş, filmler yapılmış efsanevi Santa Claus’un görünümü Thomas Nast adlı Amerikalı karikatür sanatçısının fırçasından çıkma. Dünya, göbekli, kıvırcık beyaz saç ve sakallı, kırmızı pantolonlu Noel Baba’yı politik karikatürist Nast’in 1881 de çizdiği resimden tanıyor.

 

Avrupa’da ‘Noel’, Amerika’da ‘Christmas’ diye tanımlanan Hz. İsa’nın doğum günü Hıristiyan ülkelerin bir numaralı dini bayramı. 25 Aralık yaklaşırken mega şehirlerden 50-100 haneli köylerde Noel Baba’lar ortaya çıkıyor. Bu gönüllü tonton dedeler köşe başlarında ziller çalarak gelip geçene sağlıklı, huzurlu bayram mesajları veriyor. Toplumda manevi değerlerin soğuk kış mevsiminde vurgulanması yanı sıra başlı başına bir sanayi Hz. İsa’nın doğum günü kutlamaları. Amerikalıların büyük çoğunluğu aile bireyleriyle bayram geçirmek için uzun seyahatlere çıkıyorlar. Uçak, tren, otobüsler ful çalışıyorlar. Otel ve lokantaların en yoğun iş yaptığı ay aralık. Anne-baba, eş, çoluk çocuğa, apartmanlarda kapıcı, bina personeli, postacı, ofislerde sekreter, asistan ve arkadaşlara hediye alışverişi ise Amerikalıların bütçesinde büyük ölçüde açıyor. Senede bir gün deyip geçmek kolay değil. Bayram masraflarının ödenmesi gelecek yılın son ayına kadar sürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!