Oyuncak deÄŸil, köfte-ekmek istiyor

Güncelleme Tarihi:

Oyuncak değil, köfte-ekmek istiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2008 00:00

'Toys Are Us ' mağazasının girişindeki adamı tanımayan yok. Başında pompomlu kukuleta, çember ak sakallı adam koltuğa yayılmış gelip-geçeni '' Ho, Ho, Ho'' diye selamlıyor. Göbeği yarım küre, sırtında kan kırmızısı palto, yaka ve kol uçları beyaz, pantolonu da kırmızı, bel kemeri ve çizmeleri siyah. Tüm hristiyan aleminin aşina olduğu Noel Baba bu. Hz. İsa'nın doğduğu gece yoksul evlerine bacalardan hediyeler attığı efsanesine inanan çocukların sevgilisi.

Haberin Devamı

ÂAnnelerinin elinde tutan çocuklar Noel Baba kuyruÄŸuna girmiÅŸ, sıraları gelince kucağına oturup birlikte resim çektirecekler. SoÄŸuktan al basmış çehrelerinde sevinç ifadesi okunuyor. Yana geçmiÅŸ seyrediyorum. Sıra 4-5 yaşında bir erkek çocukta. ''Ho, Ho'' dedikten sonra soruyor: '' Noel Baba'nın sana ne getirmesini istiyorsun? '' Gözlerini kısıp bir süre düşünüyor: ''Ben ve beÅŸ kardeÅŸim için üç katlı Big Mac.''

 

Sipariş garip. Elektronik cihaz, bilgisayar oyunu yerine üç katlı, peynir eritilmiş hamburger istiyor çocuk. Ekonomi krizi dev şirketleri iflas kapısına getirdi, işsizlik rekor düzeyde ama hediye alışverişinin zirveye ulaştığı bu ayda kısa pantolonlu çocuğun tercihi köfte ekmek olacak kadar kötü mü durumlar?

Haberin Devamı

 

ÂHz. Ä°sa'nın doÄŸumunun yıldönümün 24Aralık'ta bayram olarak kutlanışı Noel Baba'yla özdeÅŸleÅŸiyor. Hristiyan ülkelerde yoksul ve düşküneÂyardımın sembolü 'Father Christmas', ' Father Noel', 'Santa Claus ( kısaca Santa)', 'St. Nicholas', 'Kriss Kringle' diye tanınıyor. Tarihçilere göre 1648 yıl önce Antalya'nın Demre'sinde doÄŸmuÅŸ, yıllar sonra 'Aziz' mertebesine yükseltilmiÅŸ. Efsaneye göre 4'üncü yüzyılda zengin bir aileden dünyaya gelen Nicholas tüm servetini yoksullara dağıtmaya karar veriyor. Bir seferinde üç kızkardeÅŸin çeyiz alacak paraları olmadığı için evlenemediklerini duymuÅŸ. Gece evlerinin önünden geçerken açık pencereden bir altın atmış. Altın birinci kızın şöminede kurttuÄŸu çorabın içine düşmüş. Ertesi gece Nicholas bir altın para daha atmış, o da ikinci kızın çorabına düşmüş.Üçüncü gece pencereyi kapalı bulan hayırsever Nicholas dama tırmanıp şömine bacasından üçüncü kızın da çorabına bir altın atmış.

 

 O gün bugündür Amerika kıtasından Güney Asya'ya düzinelerle ülkede küçük çocuklar beyaz sakallı tonton Noel Baba'nın Kuzey Kutbu'nda yaşadığını, Hz. İsa'nın doğum günü arifesinde Ren geyiklerinin çektiği kayaklı faytonla evlerine geldiğini, çamdan Noel ağacı altına, yataklarında yastıklara hediyeler bırakacağına inanıyorlar. Orta tabaka üstündeki aileler şömine raflarına astıkları çocukların ilk isimleri işlenmiş kırmızı çoraplar içine para ve ufak hediyeler de koyuyorlar.

Haberin Devamı

 

 Onlarca bin makale, sayısız kitaplara konu olan, üzerine şarkılar bestelenmiş, filmler yapılmış efsanevi Santa Claus'un görünümü Thomas Nast adlı Amerika'lı karikatür sanatçısının fırçasından çıkma. Dünya, göbekli, kıvırcık beyaz saç ve sakallı, kırmızı pantolonlu Noel Baba'yı politik karikatürist Nast'in 1881 de çizdigi resimden tanıyor.

 

 Avrupa'da 'Noel', Amerika'da 'Christmas' diye tanımlanan Hz. Ä°sa'nın doÄŸum günü hristiyan ülkelerin bir numaralı dini bayramı. 25 Aralık yaklaşırken mega ÅŸehirlerden 50-100 haneli köylerde Noel Baba'lar ortaya çıkıyor. Bu gönüllü tonton dedeler köşe baÅŸlarında ziller çalarak gelip geçene saÄŸlıklı, huzurlu bayram mesajları veriyor. Toplumda manevi deÄŸerlerin soÄŸuk kış mevsiminde vurgulanmasıÂyanısıra baÅŸlı başına bir sanayi Hz. Ä°sa'nın doÄŸum günü kutlamaları. Amerika'lıların büyük çoÄŸunluÄŸu aile bireyleriyle bayram geçirmek için uzun seyahatlere çıkıyorlar. Uçak, tren, otobüsler ful çalışıyorlar. Otel ve lokantaların en yoÄŸun iÅŸ yaptığı ay Aralık. Anne-baba, eÅŸ, çoluk çocukÄŸa, apartmanlarda kapıcı, bina personeli, postacı, ofislerde sekreter, asistan ve arkadaÅŸlara hediye alışveriÅŸi ise Amerikalıların bütçesinde büyük ölçüde açıyor. Senede bir gün deyip geçmek kolay deÄŸil. Bayram masraflarının ödenmesi gelecek yılın son ayına kadar sürüyor.

Haberin Devamı

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!