Oylarımız Atatürk'e

Güncelleme Tarihi:

Oylarımız Atatürke
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 1997 00:00

Haberin Devamı

Amerikan Time dergisi, 20.Yüzyılın en önemli 100 şahsiyetini belirlemek ve 1999 sonunda ‘‘Yüzyılın Adamı''nı seçmek için dev bir proje başlattı. Biz Hürriyet olarak diyoruz ki; ‘‘Modern ve laik Türkiye'nin kurucusu olarak bu yüzyıla damgasını vuran Atatürk'ü bu projeye aday gösterin...''

Amerikan Time Dergisi, noktalamaya hazırlandığımız, tarihin en şaşırtıcı yüzyılına damgasını vuran 100 büyük şahsiyeti seçmek üzere harekete geçti ve bu müthiş proje için okurlarının desteğini istedi. Biz de Hürriyet ailesi olarak okurlarımızı devlet adamları kategorisinde, Mustafa Kemal Atatürk'ü aday göstermeye çağırıyoruz. Modern ve laik Türkiye'nin kurucusu Atatürk'ün yüzyılın en büyük 100 şahsiyeti arasına girebilmesi için ‘‘Haydi oylar Atatürk'e'' diyoruz. Bu projeye katılabilmeniz için de Time dergisinin posta ve elektronik posta adresleriyle birlikte bir aday gösterme metni yayınlıyoruz.

20.YÜZYILIN ÖYKÜSÜ

Derginin son sayısındaki başmakale köşesinde yer alan ‘‘Time 100: Seçmemize Yardım Edin'' başlıklı yazıya göre Time, politikacılardan sanatçılara, bilim adamlarından serüvencilere kadar, yüzyılın en etkin 100 şahsiyetinden yola çıkarak 20'nci asrın öyküsünü aktarmayı ve geleceği aydınlatmayı amaçlıyor.

Time, 1998'den itibaren en etkin liderler, iş dünyasının güç simsarları bilim adamları, girişimciler, kahramanlar hakkında özel sayılar yayınlayacak ve 1999 yılının son sayısı ise ‘‘Yüzyılın Adamı''na ayrılacak. Her sayıda ilgili kişilerin bakış açısından yeni yüzyıl beklentileri sıralanacak ve CBS Televizyonu da özel programlarla Time'ın 20. Yüzyıl projesinin ayrıntılarını duyuracak.

Yüzyılın önde gelen 100 şahsiyetinin seçilmesinde Time, dünyanın dört bir yanındaki okurlarını da göreve çağırdı ve İnternet sayfasında önerileri beklediklerini yazdı. Bu arada Time ve CBS Televizyonu'nun ABD çapında forumlar düzenleyerek 100 kişilik listeyi oluşturacak.

Time'ın yaptığı çağrıyla birlikte Internet sayfasına aday önerileri yağmaya başladı. Devlet adamları kategorisinde şu anda ilk sırayı Ronald Reagan alırken, Adolf Hitler'e de bol miktarda oy geldiği dikkat çekti. Bu arada Madonna devlet adamlarından tutun da maceracılar kategorisine kadar her alanda aday gösterildi. Ayrıca çeteci katil Charles Manson da taraftarlarından destek aldı.

DEĞİŞİM YOLCULUĞU

Time Editörü Chris Redman imzalı çağrıda şöyle denildi:

‘‘Time 100'ün belirlenmesi süreci bizleri; sanayi çağından elektronik çağına geçiş, demokratik kapitalizmin komünizm ve faşizme karşı zaferi, dünya savaşları ve soykırım dehşeti, sinema, TV, İnternet'in gelişmesi, sanat, müzik ve spordaki yeni tarzlar gibi yüzyılın değişimlerinde ilginç bir yolculuğa çıkaracak. Bu listede hiç şüphesiz Churchill ve Roosevelt yer alacak. Ancak hangi Roosevelt? Franklin, Eleanor ve Teddy? Hangisi daha etkili? Stalin mi Lenin mi? Ford ya da Gates? Picasso? Hangileri gerçekten önemliydi ve gelecek yüzyılda da bir efsane olarak kalacak? Gelişmelerden haberdar edeceğiz. Fikirlerinizi bekliyoruz''

TIME Adres

Time 100, Room 25-48, Time & Life Building, Rockefeller Center, New York, N.Y.10020

Elektronik posta adresi :

Bu metni gönderebilirsiniz

Time dergisinin elektronik posta adresine Atatürk'ün adını yazmak yeterli. Derginin posta adresine ise aşağıdaki ingilizce metni gönderebilirsiniz.

Dear Sirs,

We would like to contribute to Time 100 Project and our candidate is Mustafa Kemal Atatürk, the founder of modern Republic of Turkey.

Best regards

İşte adaylar

Time okurlarının Internet sayfasında şimdiye kadar aday gösterdikleri kişiler ve aldıkları oy sayısı:

Devlet adamları

Ronald Reagan 29004

(ABD Başkanı)

Winston Churchill 24486

(İngiltere Başbakanı)

Franklin Roosevelt 17837

(ABD Başkanı)

Adolf Hitler 16783

(Nazi diktatörü)

Madonna 13596

(pop sanatçısı)

Eğlence dünyası

Ayn Rand 38541

(Rus asıllı ABD'li roman yazarı)

Madonna 34248

(pop sanatçısı)

Salma Hayek 10454 (Meksikalı sinema oyuncusu)

Güç simsarları

Bill Gates 28372

(Microsoft'un patronu)

Henry Ford 6068

(ABD'li otomotiv patronu)

Howard Hughes 5190

(Egzantrik yaşamıyla ünlü petrolcü)

Bilim adamları

Albert Einstein 19911

(fizikçi)

Milton Friedman 8086

(ekonomist)

Carl Sagan 5973

(bilimkurgu yazarı)

Kahramanlar ve serüvenciler

Neil Armstrong 17643

(astronot)

Charles Manson 12329

(katil)

Martin L.King 9938

(siyah lider)



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!