Onlar açıldı biz kapandık

Güncelleme Tarihi:

Onlar açıldı biz kapandık
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2002 01:59

Müslüman ülkelerin başı açık ‘first lady’leri ve kadın liderleri ön plana çıkarken, İslam dünyasındaki tek laik ülke olan Türkiye'de tam tersi bir durum yaşanıyor. AKP hükümetinde yer alan 24 bakandan 15'inin eşi türban takıyor.

3 Kasım genel seçimlerinin ardından oluşan Türkiye'nin yeni üst düzey yönetiminde, türbanlı eşler ağır basıyor. Başta AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, protokolde ikinci sırada bulunan TBMM Başkanı Bülent Arınç ve Başbakan Abdullah Gül'ün eşleri de türbanlı. Kabinedeki 24 bakandan 15'inin eşi türban takıyor. Buna karşılık, Arap ve Müslüman ülkelerin pek çoğunda lider eşleri, açık saçları ile dünya kamuoyunun gündemine giriyor.

İslam dünyasının önde gelen ülkelerinde sadece lider eşleri değil, kadın liderler de çoğunlukla başı açık ve modern giysiler içinde görünüyor. Endonezya Devlet Başkanı Megawati ve Bangladeş Başbakanı Begüm Halide Ziya bunun en tipik örnekleri. Arap dünyası dışındaki İslam ülkelerinde de lider eşlerinin örtündüğüne pek rastlanmıyor. Pakistan ve Malezya'da lider eşleri kesinlikle türban takmıyor.

Habercilerin gözdesi olan first lady'ler arasında, ‘‘Dünyanın en şık kadını’’ diye anılan Ürdün Kraliçesi Rania, Suriye Firt Lady'si Esma Esad ve Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in eşi de var. Türkiye'nin en tepesindeki türbanlı eşler dengesini, Cumhurbaşkanı Sezer'in eşi Semra Sezer sağlıyor. Semra Hanım'ın yanısıra, Kabine'deki tek kadın bakan Güldal Akşit de açık başıyla, üst düzey yönetimdeki dengeyi sağlayan ikinci kişi. Kabine'deki 9 bakanın eşleri de açık başlı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!