Önce Katar sonra Mısır

Güncelleme Tarihi:

Önce Katar sonra Mısır
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in, Irak'taki krizin sıcak çatışma aşamasına girmesini engellemek için başlattığı, ancak daha sonra Ortadoğu Güvenlik ve İşbirliği Örgütü'nün (OGİT) ilk adımına dönüşen diplomatik atağı sürüyor.

Irak ve Ürdün ziyaretlerinde Türkiye'nin ‘Komşuluk Forumu’ adlı yeni girişimine ilk destekleri alan Cem, 15 Mart'ta Katar, 21 Mart'ta ise Mısır'a gidecek. Cem, Katar'da İslam Konferansı Örgütü Dışişleri Bakanları toplantısına katılacak. Ana konusunu Irak krizinin oluşturması beklenen toplantıda Cem ‘Komşuluk Forumu’ projesi için destek arayacak.

Katar toplantısının bir başka önemli yönünü, geçen hafta Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İlişkiler Genel Müdürü Aykut Çetirge'nin Şam ziyareti ile başlayan, Suriye-Türkiye diyaloğunda ilerleme imkanı oluşturuyor. Çetirge'nin, Suriye ile iki yıllık diyalogsuzluktan sonra, ön görüşme niteliği taşıyan ziyaretinin ardından, Katar toplantısında üst düzey bir görüşme olasılığının çok büyük olduğu vurgulanıyor.

Cem'in Mısır'a yapmayı planladığı ziyarette ise Ortadoğu'nun liderliğe soyunan bu ülkesinin, Türkiye'nin başlattığı ‘Komşuluk Forumu’ atağına karşı olumsuz bir tavır alması engellenmeye çalışılacak. Arap olmayan Türkiye'nin bölgede yeni girişimler başlatarak ‘lider’ rollere soyunması, Mısır'da büyük rahatsızlık yaratıyor. Ankara Mısır'ın sırf lider rolünü kaybetmemek için, Türkiye'nin girişimine olumsuz yaklaşabileceği düşünüyor.

BAKANLA MESAJ

Bu arada Cem, Amman ziyareti sırasında Türkiye'nin 4 maddelik ‘Komşuluk Forumu’ projesi için Ürdünlü yetkililerin desteğinin yanısıra, Irak'tan da olumlu mesajlar aldı. Ürdün'le yakın ilişkide olan Irak, Ürdün Dışişleri Bakanı Cevat Anani aracılığıyla Cem'e, Türkiye'nin soyunduğu rolden büyük memnuniyet duyduklarını iletti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!