Ölümüne kaçış

Güncelleme Tarihi:

Ölümüne kaçış
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2000 00:00

Yaşar ANTER- Aybars ATTİLA/ BODRUM,(Muğla)(DHA) Bodrum'dan Yunanistan'ın Sömbeki (Simi) Adası'na kaçmak isteyen yabancı uyruklu kaçakların bulunduğu küçük balıkçı teknesi, İstanköy (Kos) Adası açıklarında alabora olup battı. Kaptan ehliyeti bile olmayan tayfanın kullandığı teknedeki mülteciler denize döküldü. 33 kişiden, ilk belirlemelere göre sadece 6 kişi kurtarılabildi.
Haberin Devamı

Edinilen bilgilere göre İzmir'de bir balıkçı teknesinde çalışan 27 yaşındaki tayfa Tevrat Yanık, dün Milas'a geldi. Burada Yunan adasına kaçmak için bekleyen 18 Iraklı, 5 Afgan, 8 İranlı ile uyruğu belirlenemeyen 1 kadını alıp, Bodrum Gümbet'e getirdi. Mülteciler, bu sabaha karşı saat 03.30 sıralarında, 'Zafer Reis' adlı, 8 metrelik tekneye binip Ege Denizi'ne açıldı.

Toplam 33 kişinin bulunduğu tekne, saat 05.30 sıralarında, aşırı yük, hava muhalefeti ve dev dalgalar nedeniyle Yunanistan'ın İstanköy (Kos) Adası açıklarında su almaya başladı. Alabora olan tekne, Yunan karasularında batarken, içindekiler de denize döküldü.

Bölgede seyahat ederken, denizdeki can pazarına tanık olan gezi teknelerinin mürettebatı, yasadışı yollardan Avrupa ülkelerine gitmek isteyen kaçaklardan 3'ünü kurtardı. Yunan ve Türk Sahil Güvenlik ekipleri de ihbar üzerine kısa sürede olay yerine ulaşıp kurtarma operasyonu başlattı. 3 kişi de Türk Sahil Güvenlik ekipleri tarafından sağ kurtarıldı.

Denizden sağ çıkmayı başaran 4 Afgan, 1 Iraklı ve Türk kaptan Tevrat Yanık, Bodrum'a getirildi. Tedavileri gereken 3 kişi Bodrum Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Kayıp 27 kişi, 3 Türk, 1 de Yunan Sahil Güvenlik botu tarafından Ege Denizi'nde aranırken, gözaltına alınan Tevrat Yanık, ilk ifadesinde ``Sömbeki Adası'na gidecektik. Ancak tekne battı. Herkes denize düştü'' dedi. Yanık'ın kaptan ehliyeti ve yeterliliği olmadığı, balıkçılıkla geçimini sağladığı belirtildi.

Teknenin Milas'ın Kıyıkışlacık Köyü'nden, firar için satın alındığı öğrenildi. Ancak tekneyi alıp kaçışı organize edenler henüz belirlenemedi.

TEKNE ÇÜRÜK

Tekneyi kullanan Tevrat Yanık, Mahmut isimli bir kişinin, firarda tekneyi kullanması için kendisine 1000 dolar teklif ettiğini söyledi. Yanık, ``Kabul ettim. Yola çıktık. Ancak yolda Iraklılar itişip kakışmaya başladı. Bu sırada çürük olan teknenin dibi delindi. Zaten yolcu da çoktu. Hava kötüydü. Tekne su almaya başlayınca İki Afganlı'yla ben denize atladık. Dört saat kadar dalgalarla boğuşarak yüzdük. Ancak karayı bulamadık'' dedi.

İSTANBUL'DAN GELDİK

Sağ kurtulmayı başaran Afganlı tıp öğrencisi 27 yaşındaki Abdül Yazdan ile 22 yaşındaki Afganlı terzi Muhammed Rıza da, dehşet saatlerini anlattı. Abdül Yazdan, ``Biz önce İstanbul'a geldik. Oradan İzmir'e getirildik. Bir gün İzmir'de kaldıktan sonra Bodrum'a geldik. Partiler halinde gelenleri büyük bir teknede topladılar. Bu toplanma üç gün sürdü. Sonra küçük tekneyle yola çıktık. Teknede bir de sarışın kadın vardı. 25-30 yaşları arasında, muhtemelen Romen uyrukluydu. Tekne yolda battı. Diğerlerine ne oldu bilmiyoruz'' dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!