Ölüm yolculuğu

Güncelleme Tarihi:

Ölüm yolculuğu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2000 00:00

Haberin Devamı

Her yıl yüzlerce Tibetli, Çin işgali altındaki ülkelerinden kaçarak öldürücü soğukta, 15 gün boyunca yüzlerce kilometre yürüyerek Himalaya dağlarını aşıyor ve Hindistan'a Dalai lama'nın yanına sığınıyor.

OTOBÜSTEN indiklerinde ayakta duracak halleri bile yoktu. Güçlüler zayıflara yardım ediyordu. Katmandu Göçmen Dairesi’nin küçücük bir odasına doluşup korkuyla beklediler. Soğuktan derileri çatlamış, derin yaralar açılmıştı. El ve ayak parmakları donmuştu. 17 yaşındaki rahip Gyato samanların üzerinde sırt üstü yatmış, kömür rengindeki ölü eline hayretle bakıyordu.'

Görgü tanığı bir Fransız gazeteci, kara kışın ortasında Himalayalar'ı 15 gün aç susuz, ayaklarında tenis ayakkabılarıyla yürüyerek aşan Tibetli kaçakların Nepal'e varışlarını böyle anlatıyor. Ama bu Tibetliler şanslı. Çin askerlerinden kurtulup, donmuş elleri ayakları kesilse bile, sağ salim Hindistan'a varacaklar. Burada kutsal liderleri Dalai lama'nın etrafına toplanıp ülkelerinin kurtuluşunu bekleyecekler.

50 YILLIK İŞGAL

Komünist Çin'in 1951 yılında işgal ettiği Tibet'in dini lideri Dalai lama 1959 yılından beri Hindistan'da yaşıyor ve ‘barışçı direniş’ hareketini sürdürerek ülkesini işgalden kurtarmaya çalışıyor. Ancak, Buddhacı Tibetliler'in bu pasifist tutumu, Çin yönetimini yumuşatmaya yetmiyor. Çinliler, ‘13.yüzyıldan beri Çin’e ait bir eyalet' olduğunu iddia ettikleri Tibet'i ezmeye, ‘ayrılıkçı hain yuvası’ olarak gördükleri Buddhacı mabetleri sindirmeye çalışıyorlar.

Çinliler, Tibet rahiplerini, yıllardır, ‘Vatan haini ve katil Dalai lama’yı tanımadıklarına, Tibet'in bir Çin toprağı olduğuna şahadet ettiklerine' dair bir kağıt imzalamaları için ölümle tehdit ediyor; en ufak bir başkaldırıda da, sivil olsun, din adamı olsun, sorgusuz sualsiz hapise atıp, işkence etmekten çekinmiyorlar.

SOĞUKTAN DONUYORLAR

Böyle olunca da, Dalai lama'ya ihanet etmeyi reddeden rahipler ve korku içindeki çoluk çocuk siviller, binlerce metre yükseklikteki Himalaya dağlarını, -20 derece soğukta, ayaklarında tenis ayakkabıları, 10 günlük bir yürüyüşle aşarak Nepal'e, Hindistan'a ulaşmaya çalışıyorlar. Askeri devriyeler seyrek, dereler donmuş olduğu için kışın kaçmayı tercin eden Tibetliler'in bir bölümü dağlarda ölüyor. Ölmeyenler de en azından el ve ayak parmaklarını kaybederek hayat boyu sakat kalıyorlar.

Binlerce Tibetli son yıllarda bu ‘Ölüm yolu’nu aşarak özgürlüğe kavuştu.

Şimdi çocuklar okula gidecek, rahipler dini liderlerinin emrine girecek ve Tibet'in özgürlüğe kavuşacağı, Dalai lama'nın topraklarına döneceği günü bekleyecekler.

Çin'e büyük darbe

HEM Komünist Çin'in hem de Dalai lama'nın tanıdığı tek dini lider olan ‘Yaşayan Buddha’ Ugyen Trinley Dorje'nin Hindistan'a sığınması Pekin'e çok ağır bir darbe indirdi. 17.Karmapa Tibet Buddhacılığı'nın üçüncü büyük laması. Çin, 14 yaşındaki dini lideri davasına kazanmak ve Dalai lama'ya karşı kullanmaya çalışıyor, Karmapa'nın ‘Çin’in maddi ve manevi bütünlüğü için Ziang Zemin'in emrine girdiğini' iddia ediyordu.

Ancak genç din adamı önceki gün Hindistan'a Dalai lama'nın yanına kaçarak Pekin yönetimini zor durumda bıraktı. Çin Komünist Partisi yine de yumuşak bir çıkış yaparak ‘Yaşayan Buddha’nın gözünü korkutmamaya çalışıyor ve ülkeye döneceğini umuyor. Resmi açıklamaya göre, genç dini lider ‘müzik aletleri satın almak üzere’ yabancı bir ülkeye gitti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!