O teklifi açıkladı... ABD konfederasyon önermiş

Güncelleme Tarihi:

O teklifi açıkladı... ABD konfederasyon önermiş
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2018 23:27

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, ABD yönetiminin İsrail-Filistin krizini çözmeye yönelik yüzyılın planında Ürdün ve Filistin’in “konfederasyon” olarak birleşmesini teklif ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

FİLİSTİN Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD Başkanı Donald Trump’ın müzakere ekibinin kendisine Ürdün ile Filistin’in konfederasyon olmasını temel alan bir barış planı teklifinde bulunduğunu açıkladı. Batı Şeria’nın Ramallah kentinde ‘Peace Now’ (Şimdi Barış) isimli sivil toplum örgütüyle görüşmesinden sonra konuşan Abbas, bu planı İsrail’in de konfederasyonun bir parçası olması şartıyla kabul edeceğini ifade etti.

‘ÜÇ TARAFLI KONFEDERASYON’

İsrail merkezli The Jerusalem Post’un haberine göre Abbas, “Ben, İsrail ve Ürdün ile üç taraflı bir konfederasyon istiyorum ve İsrail’den böylesi bir teklifi kabul etmesini talep ediyorum” ifadesini kullandı.

İsrail’in geçmişte önemli konularda kendisi ile görüşmek istemeyen taraf olduğunu söyleyen Abbas, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun partisi Likud ile değil, ‘Netanyahu’nun kendisiyle’ sorunu olduğunu savundu. Trump, Rusya, Japonya, Belçika ve Hollanda’nın barış görüşmeleri için aracı olduğunu ancak Netanyahu’nun müzakereleri başlatmayı reddederek görüşme tekliflerini kabul etmediğini ifade etti.

‘YÜZYILIN PLANI’

Trump’ın Ortadoğu’da barışı tesis etmek için ‘yüzyılın planı’ ismi verilen bir plan üzerinde çalıştığı, söz konusu müzakerelerin de Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner tarafından yürütüldüğü biliniyor. Abbas’ın açıklamasıyla Trump’ın ‘yüzyılın planının’ en önemli ayağının ortaya çıktığı yorumu yapıldı.

Haberin Devamı

NATO FİLİSTİN’İ KORUYACAKTI

Abbas, ABD Başkanı Trump ile daha önce 4 kez görüştüğünü hatırlatırken, Trump’ın silahtan arındırılmış Filistin devletinin NATO güçleri tarafından korunduğu bir senaryoya sıcak baktığını açıkladı. Abbas, Trump’ın ‘sıcak bakmasına’ karşın bu senaryoya karşı olduğunu açıkladı. İsrail iç istihbarat servisi Şin Bet’in başındaki Nadav Argaman ile düzenli olarak görüştüğünü söyleyen Abbas, İsrailli güvenlik yetkilileriyle konuşmalarında genellikle uzlaşma sağlandığını ifade etti.

KRAL II’NCİ ABDULLAH 'AÇIKLAMAYIN' DEMİŞTİ

İSRAİL’de yayın yapan Channel 10 kanalı, Ürdün Kralı 2. Abdullah ile ABD Başkanı Trump arasında geçen bir diyaloga yer vermişti. Buna göre, Kral 2. Abdullah, Trump’tan ‘yüzyılın planı’ olarak adlandırılan Ortadoğu planını ‘şimdi açıklamamasını’ istemişti. Kararı açıklamak için zamanlamanın doğru olmadığını belirten Abdullah, ABD’nin barış planını açıklaması için herhangi bir aciliyetin bulunmadığını savunmuştu. Trump’ın kendisine “Filistinli gençler artık iki devletli çözüm yerine, tek bir devlet altında yaşamak istiyor” diyen Abdullah’a “Dediklerin mantıklı. Tek devlet senaryosunda İsrail Başbakanı’nın adı birkaç yıl sonra Muhammed olur” şeklinde cevap verdiği iddia edilmişti. Öte yandan, İsrail’in yeni Ürdün Büyükelçisi Amir Weisbrod, dün göreve başladı. İsrail, yaklaşık bir yıldır Ürdün’e büyükelçi atamıyordu. İsrail’in önceki büyükelçisi Einat Schlein iki ülke arasındaki diplomatik krizin ardından ülkeden çekilmişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!