O öldü, spermi kaldı

Güncelleme Tarihi:

O öldü, spermi kaldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2018 00:23

Kısa süre önce ünlü İngiliz yıldız Elizabeth Hurley’in ziyaret ettiği (solda), dünyanın son ‘kuzey beyaz’ erkek gergedanı, Kenya’da uyutuldu.

Haberin Devamı

Dünya’nın son erkek beyaz kuzey gergedanı ‘Sudan’ Kenya’da uyutuldu. 45 yaşındaki Sudan’ın yaşa bağlı komplikasyonlara ve çoklu enfeksiyonlara bağlı olarak sağlık sorunları yaşadığı bildirildi. Vahşi yaşamı koruma örgütlerinden WildAid, bir süredir gözlem altından tutulan Sudan’ın uyutulması kararının geniş bir veteriner ekibi tarafından alındığını bildirdi.

Son günlerini Kenya’daki Ol Pejeta Muhafaza Merkezi’nde geçiren Sudan, kaçak avcılara karşı silahlı askerler tarafından korundu. Ol Pejeta temsilcilerinden Elodie Sampere, “O çok kibar bir devdi. Cüssesi korkutucu olsa da, kişiliği bir harikaydı. Hiçbir kötü tarafı yoktu” şeklinde konuştu.

Sudan’ın ardından, yeryüzünde kalan 2 dişi beyaz kuzey gergedanı yumurtalarıyla Sudan’ın dondurulmuş spermleri kullanılarak tür devam ettirilmeye çalışılacak. Kuzey gergedanların yavrusu için, güney beyaz dişi gergedanlarının taşıyıcı anne olarak kullanması planlanıyor.

Haberin Devamı

‘Sudan’ adlı gergedanın ölmesiyle, dünyada sadece ‘iki’ dişi kuzey beyaz gergedanı kalmış oldu. Şimdi bu türün neslinin devamı için tek ümit, dişi gergedanların yumurtalarıyla, ‘Sudan’ın ölmeden önce dondurulan spermlerinden bir yavru doğurtabilmek.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!