NYT’den cephe analizi: Artan topçu sevkıyatı Rusya’yı zorlayacak

Güncelleme Tarihi:

NYT’den cephe analizi: Artan topçu sevkıyatı Rusya’yı zorlayacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2022 07:00

Amerikan New York Times (NYT) gazetesi Ukrayna savaşında son durumu analiz etti. Gazete, geçen mart sonunda Moskova’nın başkent Kiev çevresinden çekilerek, ülkenin doğusunda Lugansk ve Donetsk’ten oluşan Donbas bölgesine güçlerini kaydırıp, savaşta yeni bir süreci başlattığını hatırlattı.

Haberin Devamı

O dönem ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin gelecek 4 ila 6 haftanın savaşın nihai gidişatını belirleyeceğini ifade ettiğini yazan gazete, şimdi bu sürenin dolduğuna dikkat çekti. NYT’ye konuşan uzmanlara göre mevcut tablo giderek net hale geliyor. Belli başlı tespitler şöyle:

Rusya, muhtemelen daha fazla toprak elde edecek, fakat kaynakları tükenmekte olan Rus ordusu daha fazla gelişmiş silahla donatılan hasmıyla çarpıştıkça her iki taraf da bu bölgenin tam kontrolünü sağlayamayacak.

UZUN ERİMLİ SİSTEMLER

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley de Amerikan topçu sistemleri ve bu konuda eğitilen Ukrayna askerlerinin, ileriki çarpışmalarda Kiev için önemli koz olacağını düşündüğünü söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilileri, tüm bu gelişmelerin Rusya’nın ciddi ilerleme kaydettiği Lugansk’ın aksine buraya komşu Donetsk’te benzer kazanımlar elde edemeyeceğine işaret ettiğini bildirdi. Donetsk, Donbas’ın yeraltı kaynakları zengini olan kısmını oluşturuyor.

AŞINDIRMA SAVAŞI

Pentagon yetkililerine göre Lugansk’ta değilse de giderek artan sayıda uzun menzilli topçu sisteminin Kiev’e sağlanmasıyla Donetsk’teki çarpışmalar Ukrayna’nın lehine dönecek.

Askeri analistlere göre Rus askeri doktrini ağır topçunun kullanıldığı kısa ve yoğun harekâtlara dayanıyor. Ancak Rus ordusu, uzun süreli işgal veya aşındırma savaşına hazırlıksız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!