NYT: Türkiye'den IŞİD'e düzenli olarak üye gidiyor

Güncelleme Tarihi:

NYT: Türkiyeden IŞİDe düzenli olarak üye gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2014 01:44

Amerikan New York Times gazetesinin birinci sayfasında, Türkiye’den IŞİD’e katılan gençlerle ilgili bir haber yayımlandı. “IŞİD, Türkiye’den düzenli olarak yeni üye akışı sağlıyor” başlıklı haberde, Ankara’nın Hacıbayram mahallesinden IŞİD’e birçok kişinin katıldığı öne sürüldü.

Haberin Devamı

IŞİD’in içindeki Türk vatandaşlarının sayısının bini bulduğunu ifade eden New York Times, IŞİD içinde Suriye’de bir süre savaşmış gençlerden birinin sözlerini de okuyucularına aktardı. 27 yaşındaki Can isimli bir kişi, 10 arkadaşıyla beraber Suriye’ye gittiğini ve Rakka’da 15 günlük eğitimin ardından çatışmalara katıldığını anlatıyor. İki adamı vurduğunu ve halk önünde gerçekleştirilen bir idama katıldığını dile getiren Can, bir kişiyi canlı canlı gömmesinin ardından kendisine ‘tam bir IŞİD savaşçısı’ olduğunun söylendiğini dile getiriyor.

'TÜM UYUŞTURUCU BAĞIMLILARI CAMİYE GİTMEYE BAŞLADI'
Hayatı boyunca uyuşturucu madde kullanan Can, daha sonra pişman olarak iki arkadaşıyla beraber geri dönmüş. Ancak habere göre Hacıbayram’da IŞİD’e katılmak isteyen başka kişiler de var. Mahallenin muhtarı Arif Akbaş, “Her şey uzun, kaba sakallı bir adamın mahallede ortaya çıkmasıyla başladı. Daha sonra tüm uyuşturucu bağımlıları camiye gitmeye başladı” diyor.

Hacıbayram’dan IŞİD’e katılan ilk isimlerden biri Oğuzhan G. Kendisi Rakka’da bölgesel komutan pozisyonuna kadar yükselmiş. Bölge sakinleri, IŞİD içinde Muhammed Salif adını kullanan Oğuzhan G.'nin, sık sık Ankara’ya gidip gelerek yeni kendisiyle beraber yeni üyeler götürdüğünü söylüyor.

OKUL KAPALI AMA YEDİ CAMİ VAR
Mahallenin tek okulunun kentsel dönüşüm çerçevesinde kapatıldığı belirtilen haberde, buna karşılık yedi caminin olmasına işaret ediliyor.

'SAVAŞANA HER ŞEY BEDAVA'
Eski IŞİD üyesi Can’a göre terör örgütüne katılımın nedenlerinden biri de para. Can, “Savaştığınızda günde 150 dolar alıyorsunuz. Her şey bedava. Dükkan sahipleri de sizden korktuğu için ücret almıyor” diye yaşananları anlatıyor.

Haberin Devamı

NYT: Türkiyeden IŞİDe düzenli olarak üye gidiyor
DİLOVASI’NDAN IŞİD’E MİNİBÜS

NYT: Türkiyeden IŞİDe düzenli olarak üye gidiyor
KOCAELİ VALİSİ’NDEN ‘IŞİD’E MİNİBÜS’ İDDİALARINA YANIT



Londra merkezli Royal United Services Institute adlı düşünce kuruluşundan Aaron Stein, “Ankara’da ve Türkiye’nin başka yerlerinde üye kazandırma merkezleri var ancak hükümet umursuyor gözükmüyor. Görünüşe göre Beşar Esad’a karşı duydukları nefret ve radikal İslam'la ilgili aşırı toleranslı görüşleri ciddi sonuçları olan çok dar bakışlı bir politika doğuruyor” ifadelerini kullanıyor.

Haberin Devamı

NYT: Türkiyeden IŞİDe düzenli olarak üye gidiyor

Habere, New York Times'ın birinci sayfasında da geniş yer verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!