Nüfus patlamasına savaş

Güncelleme Tarihi:

Nüfus patlamasına savaş
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 1999 00:00

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler, 2000 yılında 6 milyar olacak dünya nüfusunu denetim altına almak için cinsel eğitim, cinsel sağlık ve sağlıklı kürtajın desteklenmesi kararı aldı. Bu karar, nüfus patlamasına karşı atılan en önemli adım olarak yorumlandı.

BİRLEŞMİŞ Milletler'in geçtiğimiz cuma günü kabul ettiği ‘Dünya nüfus artışını kontrol planı’ gençlere cinsel eğitim vermeyi ve Üçüncü Dünya ülkelerinde sağlığa önem verilmesini ön görüyor.

BM delegeleri geçtiğimiz hafta New York'ta ‘dünya nüfusunun gidişatı hakkında fikir alışverişinde bulunmak üzere’ bir araya geldi. 1960 yılında 3 milyar olan dünya nüfusunun 40 yıl sonra, 2000 yılında bir misline yani 6 milyara ulaşacak olması bu toplantıyı hazırlayan en önemli gerekçelerden biriydi.

ÇOĞALMA HAKKI

BM'in 1994 yılında Kahire'de yaptığı toplantıda bir küçük devrim yaşanmış ve ‘çoğalma hakkı, temel insan haklarındandır’ prensibi benimsenmiş ancak sözde kalınmıştı. Geçtiğimiz hafta yapılan toplantıda, bu prensibe dayanarak, kadınların ve gençlerin sağlık durumunu iyileştirme kararı alındı. Ancak, Kahire toplantısından bir adım öteye gidilerek ‘gençlerin cinsel eğitim ve cinsel yaşam hakkı’ da kabul edildi. Vatikan'ın ‘cinsel eğitim aile içinde kalmalıdır’ şeklindeki görüş ve itirazlarına rağmen, BM delegeleri, ‘ailede ve aile dışında cinsel eğitim almak, bulaşıcı hastalıklardan ve istek dışı hamilelikten korunarak sağlıklı bir cinsel hayata sahip olmak gençlerin en tabii hakkıdır’ şeklinde bir karar aldılar.

KÜRTAJA DESTEK

Aynı toplantıda, üye ülkelerin hükümetlerinin ‘legal ise’ kürtajı tehlikesiz ve ulaşılabilir kılmak üzere gerekli tedbirleri almaları, gizli kürtaja karşı savaş açmaları da istendi. Konuşmacılar, Üçüncü Dünya ülkelerinde her yıl 300 bin kadının kürtajdan öldüğünü açıkladılar.

BM raporuna göre, evli çiftlerin % 60'ının ‘gereğinde başvurduğu’ kürtaj sayesinde kadın başına doğum oranı gelişmiş ülkelerde düştü. Avrupalı kadınların ortalama 1.4 çocuğuna karşın, bu rakam Asya ve Güney Amerika'da 2.6 Afrika'da ise hala 5.3. Afrika'nın en fakir bölgelerinde ise - ekonominin iflasına ve sağlık altyapısının bulunmayışına rağmen - nüfus her nesilde katlanıyor.

BM Nüfus Bölümü başkanı Joseph Chamie'nin dediği gibi ‘20’nci yüzyıl insanlık tarihinde iki rekora birden imza attı : hem en hızlı nüfus artışı hem de doğurganlıkta en hızlı düşüş. Aile planlaması dışında kalan 150 milyon kadınla, doğurma yaşına gelen 1 milyar gencin tutumu dünyanın geleceğini belirleyecek!'

BM Genel Sekreteri Kofi Annan ise işin parasal yanını vurguladı : ‘Üzerinde yaşadığımız bu gezegenin nüfusunu stabilize etmeliyiz. Bunun tek yolu var : para. BM üyesi ülkelerin nüfus politikaları için 2000 yılında 17 milyar dolar, 2015’e kadar da 21.7 milyar ayırması gerekiyor. Elimizde sadece 10 milyar var, bunu da en fakir ülkeler verdi...'



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!