Nobel Barış Ödüllü Yunus'a bir barış ödülü daha

Güncelleme Tarihi:

Nobel Barış Ödüllü Yunusa bir barış ödülü daha
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2006 12:49

Nobel Barış Ödülünün bu yılki sahibi Bangladeşli ekonomist Muhammed Yunus (66), Kuzey Kore'de de yoksul halka yardım için bir banka kurmaya hazır olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Yunus, Güney Kore'nin kendisine vereceği ayrı bir barış ödülünü almak üzere geldiği Seul'de yaptığı açıklamada, Nobel'e layık görülen çalışmalarının temelini oluşturan küçük miktarlarda kredilerle milyonlarca kişinin iş edinerek yoksulluktan kurtulmasını sağlayan, "mikrokredi" olarak adlandırılan sisteminin uygulamasının, Kuzey Kore gibi bir komünist ülkede işleyebileceğini kaydetti.

Yoksulluğun ortadan kaldırılarak bölgede istikrarın artırılabileceğini belirten Yunus, "Eğer mikrokredi programına sahip olmak isterlerse (Kuzey Kore) bir banka programı oluşturmaktan memnun olurum. Yönetim, bir ulusun tamamı değildir" dedi.

Çin ve Küba'nın da mikrokredi programı konusunda destek istediği Yunus'un, dünyanın en yoksul ülkelerinden Kuzey Kore'den ise henüz bir davet almadığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Yunus, 1976'da yoksullara, özellikle de kadınlara maddi teminat olmaksızın küçük çaplı işler kurabilmeleri için borç veren yeni tür bir banka kurmuştu.

Muhammed Yunus'un Grameen Bankası, yaklaşık 6.6 milyon kişiye 6 milyar dolar kredi verildiğini kaydediyor. Başlattığı mikrokredi sistemi ABD'den Uganda'ya kadar 100 ülkede uygulanan Yunus, Nobel Barış Ödülünü, bu sistemle ilgilenen daha fazla kişiye ulaşmak için sıçrama noktası olarak kullanmak istediğini belirtiyor. Yunus, barış için yoksulluğun yok edilmesinin önemli olduğuna işaret ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!