Nişancıyı casus uçak arayacak

Güncelleme Tarihi:

Nişancıyı casus uçak arayacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2002 10:33

Meçhul nişancının yakalanması için Pentagon da devreye girdi. İnsansız predatorlar da dahil askeri keşif uçakları saldırganın peşine düşecek. Nişancı, tetiğe bastığında kızılötesi sensörlere yakalanacak. 11'inci kurbanını da vuran keskin nişancıya ilişkin üç önemli ipucu elde edildi:

Nişancı, esmer tenli ve kısa boylu

Krem renkli aracın sol arka farı yanmıyor

Aracının plakası kısmen tespit edildi

11'inci kurbanını vuran keskin nişancı peşinde üç önemli ipucu bırakırken, meçhul saldırganın yakalanması için Pentagon da devreye girdi. Aralarında insanlı ve insansız casus uçaklarının da bulunduğu askeri keşif araçları, keskin nişancının peşine düşecek. Keskin nişancı, bir kez daha tetiğe bastığında kızılötesi sensörler anında olay yerini belirleyecek.

BU SEFER İZ BIRAKTI

Saldırganın robot resmi üzerinde çalışan polis, iki haftada birer kurşunla dokuz kişiyi öldüren ve üç kişiyi yaralayan keskin nişancının yakalanmasının an meselesi olduğunu öne sürdü.

Keskin nişancının bir an önce yakalanması için ABD Savunma Bakanlığı da devreye girdi. Pentagon, halen 2000 polisin aradığı keskin nişancının bulunmasına destek verecek. ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, federal yetkililerden gelen özel talep üzerine, Pentagon'a ait askeri keşif araçlarının ve teçhizatın keskin nişancının bulunmasında kullanılmasına onay verdi. Pentagon, ne tür teçhizatın kullanılacağını açıklamaktan kaçındı.

Afganistan'da El Kaide ve Taliban mensuplarının yakalanması için kullanılan insansız predator casus uçaklarından, ABD deniz kuvvetlerindeki P-3 Orion keşif uçağına kadar çeşitli ihtimaller gündeme geldi. Ancak sivil havacılığa daha uyumlu olduğu için dört motorlu DeHavilland DHC-7 tipi keşif uçağının kullanılabileceği söyleniyor. Uçağın özel donanımı sayesinde çok kaliteli görüntü elde edilebiliyor. Ayrıca Adalet Bakanlığı, saldırıların meydana geldiği bölgelerle ilgili uydu görüntülerini de dedektiflere verecek.

ORDU MÜDAHALESİ YASAK

Aslında 1878 tarihli ‘‘Posse Comitatus’’ Yasası, askerin yurtiçindeki asayiş operasyonlarına katılmasını yasaklıyor. Bu nedenle, ordu ve Adalet Bakanlığı yetkilileri arasında bu engelin nasıl aşılacağı uzun uzadıya müzakere edildi. Sonunda askerlerin görevinin sivillerin istediği bilgileri toplamakla sınırlı kalmasına karar verildi.

Ateşli silahlara yasak tartışması

Hayalet keskin nişancı, ABD'de kronik tartışmalardan biri olan ‘‘Ateşli silahlar yasaklansın mı, yasaklanmasın mı’’ tartışmasını yeniden alevlendirdi. ABD Başkanı George W. Bush, keskin nişancı seri katilin ‘‘midesinibulandırdığı’’ ve ‘‘kurbanlar için ağladığı’’ sözlerine karşın, Cumhuriyetçi Parti, genel politikası olan ‘‘silah kullanımının kontrol altına alınmaması’’ yönündeki görüşünden vazgeçmiyor. Beyaz Saray da ateşli silahların denetlenmesi önerisini, katili bulmaya yaramayacağı ve silah sahiplerinin haklarını ihlal edeceği gerekçesiyle bir kenara bıraktı. Beyaz Saray sözcüsü Ari Fleischer, silah denetiminin sıkılaştırılmasına ilişkin sorulara karşılık, ‘‘Yeni yasalar, insanları bu tür davranışlarda bulunmaktan alıkoymayacak. Yapmamız gereken, yasaları uygulamak. Zaten bu yöntemin ulusal düzeyde isabetliliği ve güvenilirliğine ilişkin sorular var’’ dedi.

FBI soruşturmayı üstlenmiyor

Saldırılar iki eyalette ve beş ayrı bölgede gerçekleştiği için Kongre yetkilileri FBI'ın devreye girmesini istiyor. Ancak FBI, siyasi nedenlerden ötürü soruşturmayı üstlenmiyor. Çünkü eyalet polisinin nişancıyı yakalaması halinde hakkında idam cezası istenmesi kolay olacak. Maryland'de her ne kadar moratoryum ilan edilmiş olsa da, hem burada hem de Virginia eyaletlerinde ölüm cezası var. Ayrıca FBI devreye girip de, yerel polisle sürtüşmeye neden olmak istemiyor.

Kim bu keskin nişancı

Cüretkár bir avcı:

Unabomber diye bilinen meçhul bombacı soruşturmasında görev alan FBI'ın eski kişilik analizcilerinden Candice DeLong anlatıyor: ‘‘Ninja kıyafetleriyle afili hareket eden biri geliyor gözlerimin önüne, bir itfaiyeci ya da inşaat işçisi olabilir. Birilerine kendini ‘en iyi keskin nişancı' olarak kanıtlamak istiyor olabilir. Ayrıca giderek cüretkár oluyor. ’’

Macera meraklısı gençler:

Emekli New Yorklu dedektif Richard Dietl ise katilin salt heyecan peşinde koşan bir veya birkaç genç olabileceğini iddia ediyor. Dietl, ‘‘Öldürüp kaçıyorlar. Kimseyle yüz yüze gelmek istemiyorlar’’ diyor.

Yalnız ve içine kapanık biri:

Northeastern Üniversitesi'nin kriminoloji uzmanların James Alan Fox ise seri cinayet işleyenlerin çoğunun 30'lu yaşlarındaki beyaz erkekler olduğunu söylüyor. Fox, ‘‘ Kendi dünyasında yaşayan içine kapanık biri. Bu bir savaş, onun savaşı ve de o bu savaşın komutanı’’ yorumunu yapıyor.

Kanseri yenmişti

Meçhul nişancının son kurbanı 47 yaşındaki Linda Franklin oldu. Franklin, eşiyle alışveriş paketlerini araca yüklerken, başına isabet eden kurşunla yere yığıldı.

FBI'da veri analisti olarak çalışan Franklin'e geçen yıl ileri derecede meme kanseri teşhisi konmuş ve iki memesi birden alınmıştı.

FBI'ın Ulusal Altyapı Koruma Merkezi'nde siber güvenlik bölümünde çalışan Linda Franklin, usta bir analizci olarak biliniyordu.

Eşi Ted Franklin de Washington'da bir şirkette sistem mühendisi olarak çalışıyordu. Çift, yakında Arlington'da aldıkları yeni bir çatı katına taşınmanın heyecanını yaşıyordu. Bu nedenle de inşaat malzemeleri satan Home Depot alışveriş merkezine gitmeye karar vermişlerdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!