Nijerya'da başkanlık seçiminin galibi Muhammed Buhari oldu

Güncelleme Tarihi:

Nijeryada başkanlık seçiminin galibi Muhammed Buhari oldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2015 07:17

Nijerya'da yeni Devlet Başkanı Muhammed Buhari oldu. 177 milyonluk nüfusuyla Afrika'nın en kalabalık ülkesinde ilk kez bir muhalefet lideri, demokratik yollardan ülke yönetimine geliyor.

Haberin Devamı

Nijerya Ulusal Seçim Komisyonu Başkanı, Attahiru Jega, Yenilikçi Parti'nin adayı Muhammed Buhari'nin 15 bin 424 bin 921, görevdeki Devlet Başkanı Goodluck Jonathan'ın ise 12 milyon 853 bin 162 oy aldığını açıkladı.

Buhari, 28 milyon 587 bin 562 toplam geçerli oyun yüzde 53.95'ini; Jonathan ise yüzde 44.96'sını aldı. Resmi sonuçlara göre Buhari, 2.57 milyon oy farkla başkanlığıa seçildi.

Nijerya’yı 2010’dan bu yana yöneten Demokratik Halk Parti’li eski Devlet Başkanı Jonathan, terör örgütü Boko Haram'ın kanlı eylemleri nedeniyle eleştiri oklarının hedefindeydi.

Nijeryada başkanlık seçiminin galibi Muhammed Buhari oldu

Seçimin galibi Buhari asker kökenli. 1983’te yaptığı askeri darbenin ardından ülkeyi 20 ay yönetti. 73 yaşındaki Buhari, 2003'ten bu yana üç başkanlık seçiminde de yarıştı ancak hepsinde kaybetti.

2011'deki son seçimlerde yaşadığı yenilgiden sonra bir daha aday olmayacağını ilan eden Buhari, partisinin ısrarı üzerine tekrar adaylığını açıkdı. Geçen yıl Kaduna'da Boko Haram'ın düzenlediği suikast girişimden kurtulan Buhari, yönetime geldiği taktirde kısa sürede teröristlerin kökünü kazıma sözü vermişti.

Seçimi kaybeden Goodluck, yeni başkan Buhari'yi arayarak tebrik etti. Jonathan yaptığı açıklamada "Özgür bir ülke ve adil seçimler için söz vermiştim. Ben sözümü tuttum" dedi. Buhari'nin partisinin sözcüsü de Jonathan'ı överek "Bu hareketiyle bir kahraman olarak kalacak. Gerilim önemli ölçüde düşecek" diye konuştu.

Gözlemciler hile iddialarına rağmen genel olarak seçimin başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini vurguladı.

Nijeryada başkanlık seçiminin galibi Muhammed Buhari oldu

Sonuçların duyurulmaya başlamasının ardından Buhari taraftarları, Abuja'daki Yenilikçi Parti (APC) Genel Merkezi önünde sevinç gösterileri yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!