New York camisinin ikinci ismi Aylin

Güncelleme Tarihi:

New York camisinin ikinci ismi Aylin
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2010 00:00

New York’ta 11 Eylül 2001’de düzenlenen terör saldırısında yıkılan İkiz Kuleler’in bulunduğu bölgeye inşa edilmesi planlanan caminin ABD’de yarattığı tartışma sürüyor. Projeye liderlik eden Kuveyt asıllı Amerikalı İmam Faysal Abdülrauf’un yardımcısı Bursalı bir Türk: Aylin Karamehmetoğlu.

Haberin Devamı

NEW Yorklu Müslümanların “Park51” adını verdikleri proje, İkiz Kuleler’in yıkıldığı bölgeye iki blok uzaklıkta bir İslami kültür merkezi inşa edilmesini öngörüyor. New York Anıtlar Koruma Komisyonu, merkezin inşa edilmesi planlanan arsadaki 152 yıllık binanın tarihi değeri olmadığına hükmederek projeye yeşil ışık yaktı. Şehrin finansal kalbine uzanan Park Place Caddesi’ndeki altı katlı iki bina 13 kata çıkarılıp 100 milyon dolar harcanarak bir cami de içeren İslam merkezine dönüştürülecek.

En az 1000 Müslüman burada ibadet edecek

Günde 1000-2000 Müslüman’ın burada ibadet etmesi bekleniyor. Projeye liderlik eden Kuveyt asıllı Amerikalı İmam Faysal Abdülrauf’un (52) yardımcısı Aylin Karamehmetoğlu 2 yaşındayken ailesiyle ABD’ye göç etti. New York Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler eğitimi görüp yüksek lisans yapmış. İmam Faysal’ın personel şefliğine tüm adaylar arasında en yeteneklisi olduğu için seçildiğini söyleyen Karamehmetoğlu, bugün cami projesinin en yetkili ikinci ismi.

Haberin Devamı

Hıristiyan ve Yahudi cemaat karşı çıktı

Ancak ABD’de gerek Hıristiyan, gerekse Yahudi olan birçok muhafazakar, ‘Sıfır Noktası’na yakınlığı nedeniyle caminin burada yapılmasına karşı. Aşırı muhafazakar Protestan rahip Pat Robertson, New York Belediyesi’ni mahkemeye verdi. Projeye maddi destek veren Suudi Arabistan’ın ABD’de Vahhabiliği yaymaya çalıştığını öne sürenler var.

Türkler İmam Faysal’ın vaazlarını takip ediyor

11 Eylül saldırısını “gayri İslami” diye nitelemesine rağmen ABD iç siyasetinde Sarah Palin ve Rudy Giuliani gibi etkili isimlerin tepkisini çeken İmam Faysal ise “Ben 1983’ten beri bu bölgede imamlık yapıyorum. Amacım dinlerarası dostluk köprüsü kurmak” diyor. İmam Faysal’ın vaaz ve hutbelerine, özellikle New York borsası ve çevresinde çalışan Türkler büyük ilgi gösteriyor.

Projeyi Türkler destekliyor

ARKADAŞIMIZ Doğan Uluç’la konuşan New York’ta yaşayan bankacı İbrahim Kurtuluş, “Bu cami bizim için iyi olacak” diyor ve ekliyor: “Eskiden arka sokaktaki binayı cami olarak kullanıyorduk. Orası kooperatif dairelere dönüştü. Biz açıkta kaldık. Bölgedeki palto fabrikası kapanıp satışa çıkarılınca aldık. Şimdi burayı cami yapmak istiyoruz. Arsanın hemen yanında, iki basketbol sahası büyüklüğünde alana yayılan kaliteli süpermarket zinciri Amish Market’in sahipleri de Türk.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!