Nerede? Nereye gidecek?

Güncelleme Tarihi:

Nerede Nereye gidecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

İtalya'dan ayrılmasının ardından 24 saatten fazla zaman geçtiği halde tetör örgütü başı Abdullah Öcalan'ın nerede bulunduğu ve nereye gideceği konusu hâlâ kesinlik kazanmadı. Öcalan'ın Rusya'dan transit geçiş yapmış olması durumunda özellikle Kuzey Kore, Güney Afrika, Estonya, Libya, Ermenistan veya Ukrayna'ya gitmiş olabileceği diplomatik kulislerde konuşuluyor. Bir iddiaya göre ise Apo dün Kıbrıs Rum Kesimi üzerinden Yemen'e uçtu. Öcalan'ın Rusya üzerinden gidebileceği ülkeler arasında Irak'ın bile adı geçiyor.

PKK ise, dün yayınladığı bildiride, liderlerinin nerede olduğunu güvenlik nedeniyle ancak 48 saat sonra açıklayabileceklerini belirtti. Bu arada Ankara, her nerede olursa olsun Apo'nun yakalanması için girişimlerini derhal başlattı. Dışişleri Bakanlığı, ayrıca tüm büyükelçiliklere son gelişmelerle ilgili bilgi aktardı ve bulunulan ülkenin yetkililerinden Öcalan'ın giriş yapması halinde derhal tutuklanmasının talep edilmesini istedi. Türk Interpolü de diğer ülkelerin Interpolü’ne gönderdiği yazıda Öcalan'ın kırmızı bültenle aranan bir suçlu olduğu hatırlatılarak, görüldüğü yerde tutuklanması talep edildi.

YEMEN'DE Mİ?

Apo'nun nereye gittiği araştırılırken, Kıbrıs Rum Kesimi'nin Larnaka Havaalanı'nda dün olağanüstü güvenlik önlemleri alındığı dikkati çekti. Reuter TV kanalı, bu önlemlerin Abdullah Öcalan için alınmış olabileceğini iddia etti. Haberde, 15:30'da bir uçağın Yemen'e hareket ettiği bildirilerek, Kıbrıs Rum Havayolları'nın Yemen'e seferi bulunmadığına dikkat çekildi. Buna göre Apo'nun özel bir seferle Yemen'e gittiği iddia edildi.

KUZEY KORE

Ankara'daki diplomatik kulislerde ise Öcalan'ın gidebileceği ülkeler arasında ilk sırada Kuzey Kore konuşuluyor. Dünya tarafından dışlanmış bu ülkede Öcalan tamamen pasifize hale gelecek. Türkiye'nin Kuzey Kore ile hiçbir alanda ilişkisi yok. İtalya, halkı açlık tehlikesiyle karşı karşıya bulunan bu ülkeye, Öcalan'a karşılık para yardımında bulunmuş olabilir.

LİBYA

Öcalan İtalya'da kaldığı sürece, gidebileceği ülkeler arasında yer aldı. Libya'nın Ankara Büyükelçiliği ise bu iddiaları yalanladı. Kaddafi'nin geçen yaz Libya'nın kuruluş yıldönümünde PKK militanlarına gösteri yapma izni vermesini unutmamak gerekir. Öcalan'ın tercih edebileceği ülkeler arasında bulunuyor.

ESTONYA

Türkiye'nin bu ülkede temsilciliği bulunmuyor. Litvanya'daki Vilnius Büyükelçiliği bu ülkeden de sorumlu. Öcalan bu durumu fırsat olarak değerlendirebilir. Ayrıca İskandinav ülkelerine kaçak giriş yapmak için de en elverişli ülke. Ancak Türkiye'nin Vilnis Büyükelçiliği, Estonya makamlarını Öcalan konusunda uyardı. Estonyalı yetkililer de Türk tarafına, Öcalan'ın kabul edilmeyeceğine dair yazılı garanti verdi.

GÜNEY AFRİKA

Devlet Başkanı Nelson Mandela'nın Türkiye'ye karşı tutumu nedeniyle Öcalan bu ülkeye sıcak bakıyor. Tek endişesi, Türkiye'den uzak olması. Ancak ABD geçen hafta Güney Afrika yönetimine Öcalan'ı almaması için uyarıda bulundu. Güney Afrika'nın Ankara Büyükelçisi Thomas Wheeler de ülkesinin Interpol üyesi olduğunu hatırlatarak, Öcalan'ın giriş yapması halinde derhal tutuklanacağını söyledi. Buna rağmen, özellikle Avrupa'daki ERNK temsilcileri arasında bu ülkenin adı konuşuldu.

HATTA IRAK

Öcalan'ın Rusya'dan transit geçtikten sonra gitmiş olabileceği başlıca ülkeler arasında Ermenistan ve Ukrayna da sayılıyor. Hatta, Kuzey Irak'ta son zamanlarda meydana gelen gelişmeleri değerlendiren bazı çevrelere göre Apo Rusya'dan Bağdat'a bile uçmuş olabilir.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!