Ne gerekirse yapılacak

Güncelleme Tarihi:

Ne gerekirse yapılacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2011 00:00

BM Güvenlik Konseyi Libya’yı uçuşa yasak bölge ilan eden ve ülkeye havadan müdahaleyi de öngören bir tasarıyı kabul etti. Rusya, Çin ve Almanya’nın da çekimser kaldığı oylamanın ardından uluslararası gücün Libya’ya her an operasyon düzenleyebileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

LİBYA'DAN SON GÖRÜNTÜLER - FOTO GALERİ

FRANSA, İngiltere, Lübnan ve ABD’nin hazırladığı, Libya’da uçuşa yasak bölge oluşturulması ve sivillerin korunmasına ilişkin karar tasarısı dün BM Güvenlik Konseyi’nde onaylandı.

15 üyenin 10’unun kabul oyu verdiği, veto yetkisi de olan Rusya ve Çin’le birlikte geçici üyeler Almanya, Hindistan ve Brezilya çekimser oy verdiği tasarı, ülkede sivilleri koruma amacıyla uçuşa yasak bölge oluşturulmasını öngörüyor, derhal ateşkes sağlanması çağrısında bulunuyor ve rejime yönelik yaptırımların daha da sıkılaştırılmasını ve genişletilmesini getiriyor.

Sadece insani uçuş yapılacak

Kararda sivilleri korumak üzere tıp malzemelerinin teslimatı, gıda, insancıl kuruluş personelinin taşınması, yabancı uyrukluların ülkelerine dönmeleri dışındaki maksatlar dışında Libya hava sahası tüm uçuşlara kapatılıyor. Özellikle bölgedekiler olmak üzere tüm üye ülkelere silah ambargosunun titizlikle uygulanması çağrısında bulunuluyor. Kendi ülkelerinde, deniz ve hava limanlarında, açık denizde, Libya’ya veya Libya’dan seyir eden gemi ve uçakların teftişi, konteynerler içinde paralı askerlere silah tedariki, satış, transfer, ihracat malzemesi taşındığı yolunda istihbarat alındığında işbirliğine davet ediliyor.

Haberin Devamı

Kıl payıyla geçti

Kıl payıyla geçen karar tasarısında çoğu maddelerdeki “Kaddafi rejimi” sözcükleri sertleşmeyi önlemek üzere çıkarıldı, yerine “Libya otoriteleri” yerleştirildi. Konseyde bir tasarının kararlaşması için en az 9 oy gerekiyor. Diplomatlar tasarının kıl payı geçmesinin Libya’daki petrol ilişkilerine bağlı olduğunu belirtiyor. Kararın ardından, Kaddafi güçlerinin hedefindeki Bingazi sokaklarında kutlamalar yapıldı. İtalya karar doğrultusunda askeri üslerini açacağını belirtti.

Fransa: Hemen operasyon olmalı

BM Güvenlik Konseyi’nde tasarı tartışılırken Fransa Başbakanı Francois Fillon, tasarının kabul edilmesi halinde “hemen” harekete geçilmesi ve birkaç saat içinde operasyonun başlaması gerektiğini söyledi. Libya Savunma Bakanlığı da uluslar arası güçlerin müdahale etmesi durumunda Akdeniz’in güvenli bir deniz olmaktan çıkacağı tehdidinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!