NATO'ya ‘yeşil’ ordu

Güncelleme Tarihi:

NATOya ‘yeşil’ ordu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

NATO'nun 21'inci yüzyıldaki yeni ordusu ‘yeşil’ olacak. Yeni ordu, çevreye zarar vermeyen, insanları öldürmeyen ve binaları yıkmayan silahlarla donanmış bir süper gücü temsil edecek. Böylece Kosova gibi bir savaşta, hem masraf azalacak, hem de yeniden imar derdi olmayacak.

KUZEY Atlantik İttifakı, Soğuk Savaş'ın ardından rolünü değiştirirken, ordusunun özelliklerini de temelinden değiştirme arayışına girdi. NATO 21'inci yüzyıla ‘Yeşil’ ordu oluşturmayı amaçlıyor. Bu ‘yeşil’ ordu insana ve çevreye zarar vermeyen doğayı koruyan silahlarla donanmış ‘öldürmeyen’ bir ordu.

NATO yetkililerinin geçen ay ortaya koydukları yeni proje NATO güçlerinin savaşan güç yerine barış gücü oluşturma amacını taşıyor. Bosna Hersek ve Kosova gibi etnik çatışmaların yaşandığı bölgelere müdahale eden NATO bu deneyimlerden yola çıkarak, öldürmeyen silahlarla donanmış bir ordunun kurulmasını teklif etti.

ABD, tankları yere çakan süper yapıştırıcı, ağlar, ses dalgaları gibi yüksek teknoloji silahları fırsat buldukça savaş alanlarında deniyor. En son olarak Kosova savaşında, karbon liflerinden oluşan gizli bir silahı, Sırpların askeri tesislerine karşı kullandı ve askeri tesisin enerji kaynaklarına kısa devre yaptırdı.

Özellikle ABD, polisinin kullanması için bir süredir öldürmeyen silahlar üretiyor. Bu silahlar, klasik savaş silahlarının yol açtığı, ölüm, kalıcı yaralanma ve binalardaki tahribatları ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

SİVİL DÜŞMANLAR

Yeşil ordu fikri özellikle barış gücü çalışmaları için biçilmiş kaftan. Çünkü NATO, özellikle Bosna Hersek ve Kosova'da Sırpları dize getirdikten sonra çok daha başka sorunlarla yüzyüze kaldı. 1992-95 yılları arasında Sırp siviller, Boşnaklara giden yardım konvoylarının geçişini engelledi. Konvoyları koruyan ağır silahlı NATO askerleri ise elleri kolları bağlı kaldı.

NATO Kosova savaşı sırasında Tuna nehri üzerindeki köprüleri havaya uçurdu. Slobodan Miloseviç hükümeti kaldığı sürece de yeniden inşasına yardım etmeyeceğini açıkladı. Ancak Macaristan Tuna'nın dibinde yatan köprü enkazının nehri tıkadığını ve kış gelince yağışlar yüzünden taşan nehrin yüzlerce kasabayı sular altında bırakacağını açıkladı. Şimdi NATO kendi yıktığı köprüleri yeniden inşa etmek zorunda.

İttifakın gelecekteki ağır silahları

Hell fire füzesi yerine tankları bastığı yerle kenetleyen süper yapıştırıcı.

Yolları B-52'lerle halı bombardımanı yapmak yerine, her türlü aracın tekerleğini eriten bakteri.

Uranyum mermileri yerine, piyadeleri kusturacak kısa dalga ses yayını.

Kara savaşı yerine düşman askerlerini korkutup kaçırtaracak sesler.

Ağrı ve sızı veren yüksek frekanslı ses dalgaları.

Dayanılmayacak derecede kötü koku.

Binaları yerle bir eden dev bombalar yerine örümcek ağı gibi köpük bombaları.

Mikro dalga mayın tarlası.

Düşmanın her türlü görüşünü sağlayan optik araçlarını çürüten bakteri.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!