NATO toplantısında AB kavgası

Güncelleme Tarihi:

NATO toplantısında AB kavgası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türkiye' yi ‘İşkencecilikle’ suçlayan Lüksemburg, aynı tutumu NATO toplantısında da sürdürdü. Lüksemburg heyeti, Brüksel'deki NATO toplantısının ardından yayınlanacak nihai bildiriye, Türkiye'nin reddettiğini açıkladığı AB sonuç bildirgesini sokmaya kalktı. Ancak Türkiye Lüksemburg'un bu çabasını önledi.

Lüksemburg heyeti NATO sonuç bildirisi için yapılan teknik görüşmelerde, bildiriye şu pragrafı sokmayı önerdi:

‘‘Avrupa Birliği Zirvesi'nde alınan tarihi öneme haiz kararı, büyük bir memnuniyetle not ediyoruz’’.

Ancak Lüksemburg'un AB dönem bakanlığı sıfatıyla yaptığı bu girişim, Türkiye'nin tepkisiyle karşılandı. Türk heyeti, Türkiye'nin AB'nin Lüksemburg zirvesi sonunda yayınladığı sonuç bildirisini reddettiğini vurguladı. NATO üyesi Türkiye'nin böyle bir ifadenin NATO bildirisine girmesine izin vermeyeceğini kaydeden Türk yetkililerinin çabaları sonucu, bildiride AB zirvesine atıfta bulunulan herhangi bir ifade yer almadı. Türk yetkililer, Lüksemburg'un bu girişimini, ‘En hafif ifadesiyle patavatsızlık’ olarak nitelendirdiler. Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, AB zirvesinden hemen önce bir gazeteye yaptığı açıklamada, Türkiye'yi kastederek, ‘‘İşkencecilerle aynı masaya oturmayız’’ demişti. Juncker'in bu ifadesine sert tepki gösteren Dışişleri Bakanı Cem de, ‘‘Herkes haddini bilmeli’’ tepkisini göstermişti.

Bu arada NATO sonuç bildirgesine Türkiye'nin çabaları sonucunda terörizmle mücadele konusunda da bir paragraf sokuldu. Bu paragrafta NATO'nun tüm terör faaliyetlerini kınadığı vurgulanarak, ‘‘Terörizmle mücadele için tüm çabaları desteklemeye devam edeceğiz. Ulusal hukukumuz çerçevesinde bu felaketi engellemek için olası en etkin işbirliğiyle gerek bulunduğunu ifade ederiz’’ denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!