NATO, Sırp direniş tarihini inceliyor

Güncelleme Tarihi:

NATO, Sırp direniş tarihini inceliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yugoalavya'ya yönelik kara harekatı seçeneklerini gözden geçiren NATO yetkilileri, İkinci Dünya Savaşı sırasında ülkeyi işgal eden Naziler karşısındaki Sırp direnişinin karakteristik özelliklerini belirlemeye çalışıyor. Sırp gerilla hareketi karşısında yüz binlerce Alman askerinin aldığı yenilgiden dersler çıkarılıyor.

Almanların ‘‘Cezalandırma Operasyonu’’ adı altında başlatıp, sonunda ‘‘cezasını bulduğu’’ işgal harekatından yaklaşık 50 yıl sonra şimdi de NATO kuvvetleri, Sırplara karşı kara harekatı için taktik geliştiriyor.

TARİHİN IŞIĞINDA

Geçen sonbahar aylarında kara savaşı seçeneği ilk kez gündeme geldiğinde Amerikan Yönetimi, Almanların aldığı yenilgiyi gerekçe göstererek, bu seçeneği ihtimal dışı bırakmıştı. Amerikan ordusu sözcülerinden Albay Shelly Stellwagen, NATO'nun Sırp direnişiyle ilgili incelemeleri konusunda, ‘‘Biz her zaman tarihsel olguları gözden geçiririz. Ancak tarih tek başına yeterli gösterge değildir. Genel tabloya bakmak gerekir’’ dedi.

Haftalardır kara birlikleri göndermeyi planlamadığını yineleyen Amerikan Yönetimi'nden şimdi sızan haberlere göre, NATO kara saldırısı kararı aldığı takdirde, ABD hazırladığı planları derhal uygulamaya koyabilecek durumda. Bu arada Kongre'nin baskısı da etkili oluyor. NATO operasyonuna rağmen Kosova'daki insanlık dramının sona ermemesi nedeniyle düş kırıklığına uğrayan Kongre üyeleri, kara birliği gönderilmesini öngören bir karar tasarısı çıkarılması için bastırıyor.

200 BİN ASKER GEREK

Almanlar, 1941 yılında Yugoslavya'yı 200 bin kişilik bir kuvvetle işgal etmişti; Amerikalı yetkililere göre bugün de ülkenin istila edilebilmesi için aynı miktarda asker gerekiyor.

Pentagon'daki planlama uzmanları, İkinci Dünya Savaşı'na göre çok farklı bir siyasi ortamda, farklı teçhizata sahip orduların operasyonuyla geçmişteki askeri deneyimler kıyaslanırken fazla abartıya kaçılmaması gerektiği düşüncesindeler. Bununla birlikte dağlık arazi koşulları ve Sırpların güçlü direnci planlamacıları düşündürüyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!